Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τις ζήτησε πρώτος μετά τις παραιτήσεις τεσσάρων μελών της κυβέρνησης – κι έκτοτε δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει το αίτημά του. Το ΠΑΣΟΚ άργησε λίγο. Μέχρι την Τρίτη, που συνεδρίασε το Πολιτικό του Κέντρο, δεν χρησιμοποιούσε ευθέως τη λέξη. Αλλά κι όταν τα στελέχη του άρχισαν να την εκστομίζουν, διευκρίνιζαν ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων. Κυβερνητικές πηγές, ον και οφ δε ρέκορντ, διαψεύδουν τα σενάρια περί πρόωρων που κυκλοφόρησαν, επιμένοντας πως η επόμενη εθνική αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, το 2027. Δείχνουν, όμως, τα λόγια αριστερών, κεντροαριστερών και νεοδημοκρατών αυτό που πραγματικά σκέφτονται; Οι αντιπολιτευόμενοι προσδοκούν μια κάλπη άμεσα για να φέρουν την «πολιτική αλλαγή» κι οι κυβερνώντες είναι απλά προσηλωμένοι στην υπόσχεση των σταθερών εκλογικών κύκλων; Ή μήπως όλοι – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – φοβούνται τις εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα που φωνάζει πιο δυνατά υπέρ της διεξαγωγής τους είναι εκείνο που έχει τους λιγότερους λόγους να τις επιθυμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – παρότι κανείς εκεί δεν το παραδέχεται δημόσια – τις τρέμει. Ή, για να ακριβολογούμε, οι σώφρονες συριζαίοι, που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της εκλογικής τους εξαΰλωσης, τις ξορκίζουν. Οχι μόνο γιατί τα δημοσκοπικά νούμερα βαίνουν διαρκώς μειούμενα αλλά κι επειδή η σεναριολογία τοποθετεί τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας για το πολιτικό του μέλλον λίγο πριν ή λίγο μετά τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με μια ανάλυση, ο ιδρυτής του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κόμμα προτού κληθούν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα, ενώ κατά μία άλλη, θα μελετήσει τη λαϊκή ετυμηγορία κι ύστερα θα κινηθεί. Οπως και να ‘χει, ελάχιστοι, μέσα ή έξω απ’ την Κουμουνδούρου, αμφιβάλλουν πως ένα νεύμα του θα ήταν αρκετό για να τον ακολουθήσουν πολλοί απ’ τους εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ
Τα μεταπολιτευτικά ειωθότα θέλουν τον εκάστοτε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητεί επιτακτικά εκλογές όποτε η κυβερνητική φθορά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα γκάλοπ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν έχει τηρήσει την παράδοση. Ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλητές του πως το αποφεύγει γιατί πρόκειται για παλαιοκομματικό αυτοματισμό. Βέβαια, ίσως υπάρχουν κι άλλα κίνητρα για τη στάση του. Κατά τα λεγόμενα δημοσκόπων, η μάχη της δεύτερης θέσης ανάμεσα στο Κίνημα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει κριθεί ακόμη. Αν και τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας πέφτουν στις τελευταίες μετρήσεις, το κόμμα φαίνεται να διατηρεί δυνάμεις και να μην ξεφουσκώνει. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, δεν έχει δείξει προς το παρόν να αποκτά τη δυναμική που απαιτεί ένα εκλογικό comeback στο στάτους της μείζονος αντιπολίτευσης. Για να το πούμε με το κλισέ της εποχής: δεν πείθει ως εναλλακτική διακυβέρνησης. Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν γίνονταν πρόωρες εκλογές, θα υπήρχε σοβαρή πιθανότητα η ΝΔ να μην πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη. Είτε θα δεχόταν αφόρητη πίεση από το πρώτο κόμμα που θα επιχειρούσε να βουτήξει στις εκλογικές της δεξαμενές, είτε θα έπρεπε να επεξεργαστεί το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Η ΝΔ
Ούτε το κυβερνών κόμμα δικαιολογείται να εύχεται εκλογές, πάντως. Παρά τη διψήφια διαφορά του από το δεύτερο και τα προβλήματα της αντιπολίτευσης, η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση – που καταγράφεται στους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων – δεν προμηνύει μια αναμέτρηση-βόλτα στο πάρκο για τους γαλάζιους. Η αυτοδυναμία από δύσκολος στόχος μπορεί να ξαναγίνει ακατόρθωτος. Οσο περισσότερο κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, άλλωστε, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό προφίλ να αμαυρωθεί, όχι μόνο να μουτζουρωθεί.
Πηγή: tanea.gr