Νέο μπλόκο στην Κίνα

Νέο μπλόκο στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες από τους δημόσιους διαγωνισμούς προμηθειών ιατρικών συσκευών αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την «Ιλ Μεσατζέρο», το μέτρο, που αφορά προϊόντα όπως μάσκες, επιδέσμους και μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του κανονισμού για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια. Ο αποκλεισμός αποτελεί αντίμετρο στις εμπορικές διακρίσεις που εφαρμόζει το Πεκίνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες στον κινεζικό ιατρικό τομέα.

Επιπλέον, στους διαγωνισμούς που δεν αποκλείουν την Κίνα, τίθεται πλαφόν 50% στην ποσότητα κινεζικών εξαρτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνονται στις προτάσεις. Στόχος είναι η αποκατάσταση συνθηκών δίκαιου ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να ωθήσει την Κίνα να άρει τους περιορισμούς που εφαρμόζει στις ιατρικές συσκευές ευρωπαϊκής παραγωγής. Ωστόσο, ο επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, τόνισε πως η πόρτα του διαλόγου με το Πεκίνο παραμένει ανοιχτή.

Η αντίδραση της Κίνας ήταν έντονη. Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Ε.Ε. παρουσιάζεται ως η πιο «ανοιχτή αγορά» στον κόσμο, αλλά στην πράξη υιοθετεί όλο και περισσότερο προστατευτικές πολιτικές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Θέμα με τους δασμούς

Παράλληλα, η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και σε άλλο μέτωπο: αυτό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Κομισιόν προτείνει την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς για προϊόντα αξίας κάτω των 150 ευρώ που αποστέλλονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως τα εκατομμύρια δεμάτων που καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρώπη από πλατφόρμες «fast fashion» όπως οι Temu και Shein.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, υποστήριξε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια του Ecofin στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η θέσπιση «χειριστικού τέλους» (handling fee) ύψους περίπου 2 ευρώ ανά πακέτο θα βοηθούσε στην κάλυψη του κόστους των τελωνειακών υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα αποτελούσε μια νέα πηγή εσόδων για την Ε.Ε., ιδιαίτερα ενόψει του μελλοντικού προϋπολογισμού μετά το 2027.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Τέλος, την ώρα που εντείνεται η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, η Επιτροπή φαίνεται να υποχωρεί στο εσωτερικό της μέτωπο, ανακοινώνοντας πιθανή απόσυρση της οδηγίας για τις περιβαλλοντικές δηλώσεις («green claims») στις διαφημίσεις και τις συσκευασίες προϊόντων. Η πρόταση, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), κρίθηκε πως επιβαρύνει υπέρμετρα τις περίπου 30 εκατομμύρια πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με την ενισχυμένη επιρροή της συμμαχίας δεξιών και συντηρητικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία είχε ζητήσει την απόσυρση της πρότασης και ενδέχεται να την επισημοποιήσει τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ