MyCoast: Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαίρετες καταλήψεις στις παραλίες – Σφραγίσεις και πρόστιμα σε beach bar –

MyCoast: Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαίρετες καταλήψεις στις παραλίες – Σφραγίσεις και πρόστιμα σε beach bar

Η μάχη για τον σεβασμό του δημόσιου χώρου μεταφέρεται αυτό το καλοκαίρι στις πιο πολυσύχναστες παραλίες της χώρας.

Στη Χαλκιδική, beach bar στην Άφυτο σφραγίστηκε για 48 ώρες μετά από έλεγχο στελεχών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καταλάβει παράνομα 2,5 στρέμματα αιγιαλού χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Αμέσως τοποθετήθηκαν απαγορευτικές κορδέλες, οι λουόμενοι απομακρύνθηκαν από το σημείο και δόθηκε εντολή για απομάκρυνση ξαπλωστρών και ομπρελών μέσα σε πέντε ημέρες.

Χιλιάδες οι καταγγελίες στο MyCoast

Η υπόθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένη.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast, ενώ το καλοκαίρι δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 πολίτες ήδη χρησιμοποιούν το app ενώ στόχος του υπουργείου είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των χρηστών.

100.000 πολίτες ήδη χρησιμοποιούν το app ενώ στόχος του υπουργείου είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των χρηστών

Στην πρώτη θέση των καταγγελιών βρίσκεται η ανατολική Αττική, ενώ ακολουθεί η Χαλκιδική, δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Την περασμένη χρονιά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχώρησαν σε 26.000 ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να σφραγιστούν 55 παραλιακά καταστήματα και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ.

To app που εντοπίζει τους παραβάτες

Το «MyCoast» συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες:

• Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.

• Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.

• Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.

• Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες

• Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα.

Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Μέσω κινητής συσκευής

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν να την πραγματοποιήσουν ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εφαρμογή εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά:

• Τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για την δημοπράτηση των παραλιών

• Την καθιέρωση των «απάτητων παραλιών»

• Τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στη διαχείριση των παραλιών ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών

• Την εισαγωγή αυστηρότερων υποχρεώσεων για όσους μισθώνουν παραλίες,

• Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία

• Την επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ