Ως “απολύτως λανθασμένο και στρεβλό” χαρακτήρισε τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να πλήττονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, χθες, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών των “Διαλόγων της Νισύρου”.
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, “ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού έχει με έναν απολύτως λανθασμένο και στρεβλό τρόπο, πριν 5-6 χρόνια και τώρα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες καταλαβαίνουν τα λάθη που έκαναν σε βάρος και των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Ευρώπης και προσπαθούν να τα αλλάξουν. Άρα, έχει απόλυτο δίκιο ο Ντράγκι. Το θέμα είναι ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ και η Ευρώπη έχει περίπου τριπλάσιες τιμές ηλεκτρισμού από τις ΗΠΑ και πενταπλάσιες από την Κίνα”.
Κατά τον πρώην υπουργό, ωστόσο, “αποτελεί μία ευχάριστη εξαίρεση ο νυν υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου και εύχομαι να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, διότι επί 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν κραυγαλέα απούσα από τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο μοναδικός διαγωνισμός που προκήρυξε η Ελλάδα, ήταν το 2014, μέχρι και σήμερα δεν έχει προκηρύξει κανέναν διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την Chevron έγινε μετά από αίτημα της εταιρείας, – και ευτυχώς στον Νόμο 4001 είχαμε προβλέψει ότι ακόμη κι αν κοιμούνται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, εάν έρθει ένας φερέγγυος επενδυτής και ζητήσει μία περιοχή είσαι υποχρεωμένος να προκηρύξεις – Το ίδιο έγινε και το ’18-’19 με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε έρθει η Exxon Mobil με την Total – άρα οι ελληνικές κυβερνήσεις για μία δεκατία δεν έκαναν τίποτα και μετά ευτυχώς ο καλός θεός της Ελλάδας έχει προικίσει τη Νότια Κρήτη με καλά κοιτάσματα και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι με την ταχύτητα που έχει δρομολογηθεί.”
Την Δευτέρα το ευρωπαϊκό Task force για τις ενεργειακές τιμές
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου είχε δηλώσει, από το ίδιο βήμα των “Διαλόγων της Νισύρου” αναφορικά με το ζήτημα των ενεργειακών τιμών και των διαφορών που αυτές παρουσιάζουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ότι “υπάρχει ένα ενεργειακό παραπέτασμα στην Ευρώπη. Υπάρχει μια μεγάλη διαίρεση μεταξύ της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και αυτό είναι πια παρατεταμένο. Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα συμπεράσματα αυτό αναγνωρίστηκε. Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός το έθεσε επισταμένως και πέρσι τον Ιούλιο και φέτος τον Ιανουάριο με μία συγκεκριμένη επιστολή. Και μπορώ να ανακοινώσω, το οποίο δεν είναι γνωστό, είναι ότι για πρώτη φορά αυτή τη Δευτέρα θα συγκληθεί το task force, το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο πριν δύο βδομάδες, με τη συμμετοχή Υφυπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, διαχειριστών ενέργειας και ρυθμιστικών αρχών από την κεντρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου για πρώτη φορά συντεταγμένα να δούμε το ζήτημα των τιμών”.
Το καλώδιο GSI και η στάση της Ελλάδας
Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, ο κ.Μανιάτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός να φέρει το θέμα των παραβάσεων της Τουρκίας σε σχέση με το καλώδιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση του ότι η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους και επειδή αυτό το πρόγραμμα το έχουμε κάνει από το 2013 ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο οι ηγέτες της Ευρώπης να μην μας στηρίξουν. Άρα είναι πολύ διαφορετικό εκεί που είσαι μόνος σου με την Τουρκία -η Τουρκία αυτό θέλει, να μιλάει διμερώς με την Ελλάδα – η Ελλάδα πρέπει κάθε φορά να βάζει στο παιχνίδι την Ευρώπη – να την βάλει και ο κάθε ηγέτης να πάρει την ευθύνη του.” Όπως πρόσθεσε, “ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει γιατί δεν το έχει κάνει”. Όπως είπε, “είναι άλλο ο Ερντογάν να παίζει μόνον με την Ελλάδα και άλλο να προσπαθήσει να παίξει με την Ευρώπη την οποία την έχει ανάγκη γιατί τα 150 δισ. του Safe (σ.σ. εξοπλιστικά δάνεια) είναι πολύ γλυκά”.
Επίσης ένα δεύτερο σημείο για το καλώδιο. Έχω προτείνει επίσης να κάνουμε ότι έκαναν οι βαλτικές χώρες. Οι βαλτικές χώρες θέλουν να ενωθούν ηλεκτρικά με την υπόλοιπη Ευρώπη γιατί έως τώρα ήταν συνδεδεμένες με τη Ρωσία -μπλέξανε εκεί, με τη Ρωσία δεν έβγαζαν άκρη – και ζήτησαν την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου άρθρου της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που λέει ότι η Επιτροπή ορίζει ειδικό συντονιστή ο οποίος εκ μέρους της Επιτροπής επιλύει όλα αυτά τα προβλήματα. Τι πιο ωραίο για την Ελλάδα να πει ό,τι κάναμε στις Βαλτικές χώρες το θέλω και εγώ. Να εφαρμόσει ένας coordinator Ευρωπαίος αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί δεν το κάνουμε;”, διερωτήθηκε ο κ.Μανιάτης.
Όπως τόνισε, “το καλώδιο αυτό το κάνουμε ασφαλώς για να σπάσουμε την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ένωσης μαζί με την άμυνά της. Άρα πατάς πάνω σε μία υπαρξιακού χαρακτήρα της Ένωσης. Τι καλύτερο θέλεις για να εξασφαλίσεις μία ομόφωνη απόφαση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου;”.
Πηγή: capital.gr