Το πρώτο φως της ημέρας πλησίαζε, αλλά το σκοτάδι απλωνόταν ακόμα παντού στη Χάιφα. Η γειτονιά, όπως πάντα τέτοιες ώρες, κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και πολύ δύσκολα μπορούσε αυτή η ηρεμία της να κλονιστεί. Αλλωστε ήταν μέσα του Μάη. Του φετινού Μάη. Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ είχαν επιτέλους τελειώσει και ο φόβος περιοριζόταν στα drones από την Υεμένη, που κι αυτά αραίωναν και όταν έρχονταν ανακόπτονταν. Την τρομοκρατία οι κάτοικοι, Εβραίοι και Αραβες, τη σκέφτονται σταθερά όσο λιγότερο μπορούν. Οπως και αλλού.
Η ησυχία εκείνης της νύχτας διακόπηκε απότομα από την έφοδο των μελών της Γιαμάμ, της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας του Ισραήλ, που μπούκαραν σε ένα σπίτι, συνέλαβαν κάποιον και πριν καλά καλά καταλάβει κανείς τι είχε γίνει, έφυγαν.
Η σύλληψη ανακοινώθηκε, το όνομα του 28χρονου Ντμίτρι Κοέν όχι. Θα ανακοινωνόταν έναν σχεδόν μήνα μετά, μαζί με μια φωτογραφία του γραφείου του τη νύχτα της επιδρομής: δύο οθόνες, ένα κουτί πίτσας γνωστής αλυσίδας, δύο άδειες μπουκάλες νερού. Ο Κοέν συνελήφθη όπως και άλλοι που προηγήθηκαν και ακολούθησαν με την πιο άβολη, για τον ίδιο και για τη χώρα, κατηγορία: της κατασκοπείας για το καθεστώς του Ιράν.
ΜΕ $500 ΑΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν από την 7η Οκτωβρίου με την ίδια κατηγορία, επί της ουσίας την προδοσία εις βάρος της χώρας τους, είναι τριάντα έξι. Αυτοί έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον με λεπτομέρειες για το τι τους ανατέθηκε να κάνουν: παρακολουθήσεις, δολιοφθορές, ακόμα και δολοφονίες. Στην περίπτωση του Κοέν, η τελευταία εντολή ήταν να παρακολουθεί τη μέλλουσα σύζυγο του μεγάλου γιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ανβερ, την Αμίτ Γιαρντενί. Ο Κοέν λάμβανε 500 δολάρια (συνήθως σε κρυπτονομίσματα) για κάθε αποστολή και φαίνεται ότι είχε φέρει εις πέρας πολλές, αφού βρέθηκε με αρκετές χιλιάδες δολάρια στην κατοχή του.
ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η ιστορία των κατασκόπων του Ιράν μέσα στο εβραϊκό κράτος σίγουρα δεν φτάνει τις αδιανόητες επιδόσεις της Μοσάντ στο Ιράν, έχει όμως σοκάρει την ισραηλινή κοινωνία για πολλούς λόγους. Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς είναι το γεγονός ότι από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948, μέχρι και την 7η Οκτωβρίου 2023 υπήρξαν πέντε μόνο περιπτώσεις που δημοσιοποιήθηκαν, τρεις για λογαριασμό της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, μία για το Ιράν και μία για τη Συρία. Πιστεύεται ότι υπήρξαν άλλες έξι έως δέκα που κρατήθηκαν μυστικές. Ακόμα κι αν μιλάμε για 15 λοιπόν περιπτώσεις σε 75 χρόνια, πώς πρέπει να ερμηνευθεί το γεγονός ότι σε ούτε δύο χρόνια είχαμε υπερδιπλάσιες;
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τις 36 περιπτώσεις, όλοι ισραηλινοί υπήκοοι, οι 29 ήταν Εβραίοι και οι 7 Αραβες. Για τους τελευταίους μπορεί, μπορεί και όχι, να υπάρχει η δικαιολογία της ιδεολογίας. Προδοσία είναι πάλι, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν διαβατήρια και όλα τα δικαιώματα των Ισραηλινών και μιλάμε για δύο εκατομμύρια ανθρώπους, όμως είναι γνωστό ότι πολλοί είναι ριζοσπαστικοποιημένοι.
ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΑΙ… SWINGERS
Στις περιπτώσεις των Εβραίων, από την άλλη, οι πλείστοι είναι νεαρής ηλικίας, ακόμα και ανήλικοι οι οποίοι δελεάζονται να το κάνουν για τα χρήματα και μόνο. Στο Ισραήλ το φαινόμενο των απολιτικών πολιτών είναι σπάνιο και αυτό είναι λογικό δεδομένης της κατάστασης, όπως λογικό είναι στις νεαρές ηλικίες να είναι σαφώς πιο ψηλό, όπως σε όλον τον κόσμο.
Το γεγονός ότι η Τεχεράνη έχει καταφέρει να προσεγγίσει μέσω Ιντερνετ (δύο συλληφθέντες μέσα από… ομάδα για swingers) και να στρατολογήσει άτομα μέσα στο Ισραήλ έχει ανησυχήσει πολύ την Ιερουσαλήμ. Δύο μάλιστα ήταν έφεδροι χειριστές του «Σιδερένιου Θόλου». Διαφάνηκε ότι έδωσαν πληροφορίες, ενδεχομένως σχετικές και με τα κενά τα οποία κατέγραψε ξαφνικά το σύστημα κατά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ολοι καταλήγουν στην πτέρυγα «Χ», όπως είναι γνωστή πλέον, των Φυλακών του Νταμόν, η οποία στεγάζει μόνο κατασκόπους του Ιράν.
ENTOΛΕΣ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ
Το κομμάτι της προδοσίας για χρήματα σε μια χώρα η οποία δεν έχει επίπεδα φτώχειας που να το δικαιολογούν, τα ευτελή δε ποσά ακόμα λιγότερο, είναι σίγουρα οδυνηρό για το Ισραήλ. Σαφώς, όμως, δεν υπάρχει χώρα ή κοινωνία χωρίς μαύρα πρόβατα. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι αφενός μεν ότι πολλοί στρατολογήθηκαν με ξεκάθαρες εντολές να διαπράξουν φόνους και άλλες σοβαρές ενέργειες, αφετέρου δε ότι από τη στιγμή που ήταν τόσο εύκολο να βρεθούν αυτοί, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.
Από εκεί που για δεκαετίες τα ονόματα των κατασκόπων δεν δημοσιοποιούνταν, ούτε καν οι υποθέσεις γνωστοποιούνταν, οι ισραηλινές Αρχές έχουν προχωρήσει στην πρακτική της αποκάλυψης τόσο των ονομάτων όσο και των φωτογραφιών όσων εμπλέκονται, με μερικές εξαιρέσεις. Ετσι, ελπίζεται ότι θα αποθαρρυνθούν άλλοι, ειδικά νέοι, γνωρίζοντας ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαπόμπευσή τους αλλά και πολύ μακρές ποινές φυλάκισης. Το εάν αυτό θα αποδώσει είναι νωρίς να το πει κανείς. Ειδικά σε μια εποχή όπου μια μερίδα του κόσμου δεν ενημερώνεται καν – και αυτό μόνιμα μάλιστα.
Δικαίως λοιπόν οι Αρχές μιλούν για τη «μεγαλύτερη διείσδυση του εχθρού» στα χρονικά. Και μάλιστα μια διείσδυση με μοναδικό κίνητρο το χρήμα.
Πηγή: tanea.gr