Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που έχει βάλει τη σφραγίδα της τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά σημαντικών υποθέσεων με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο, άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2021 και έγινε το πρώτο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χειρίζεται ποινικές έρευνες.
Το στοίχημα ήταν μεγάλο. Επρεπε να «χτιστεί» ένα γραφείο από το μηδέν, να εναρμονιστεί το έργο εισαγγελέων από διαφορετικά κράτη-μέλη και να μπουν σε μία τάξη δικαιικά συστήματα με διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές. Στο στόχαστρο των ευρωπαίων εισαγγελέων βρίσκονται πάντα εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ όπως απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας λειτουργεί με δέκα εισαγγελείς διαφορετικών βαθμών, οι οποίοι ερευνούν δεκάδες υποθέσεις πέρα από εκείνες που κατά διαστήματα απασχολούν την κοινή γνώμη. Το «στρατηγείο» τους βρίσκεται εκεί όπου στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Εισαγγελία Διαφθοράς, επί της οδού Λουκάρεως, δίπλα στο Εφετείο Αθηνών. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα πως ο εισαγγελέας, ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει μία υπόθεση, την… ακολουθεί μέχρι το τέλος και δεν αποκόπτεται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, όπως συμβαίνει με τους άλλους συναδέλφους τους. Για τον λόγο αυτόν στις εν εξελίξει δίκες στις έδρες των δικαστηρίων ανεβαίνουν εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, που γνωρίζουν πολύ καλά τις σύνθετες δικογραφίες, ενώ το δικαστήριο συγκροτείται από εθνικούς δικαστές. Οι συνθέσεις δηλαδή των δικαστηρίων, ενώπιον των οποίων κρίνονται οι οικονομικές υποθέσεις με αφετηρία την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι ένα «μείγμα» εκπροσώπων της ευρωπαϊκής και της ελληνικής δικαστικής Αρχής.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές της και οι πρώτοι εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς προσπαθούσαν να πείσουν τους αρμόδιους ότι για την ουσιαστική λειτουργία της υπηρεσίας χρειάζονταν ειδικοί επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις, γραμματειακή υποστήριξη και συνδρομή σε τεχνικά μέσα.
Από τότε μέχρι σήμερα οι προβολείς της επικαιρότητας έχουν πέσει πολλές φορές στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με τους έλληνες ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελικούς λειτουργούς να έχουν συνειδητά επιλέξει να βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προτιμώντας να… μιλούν με το έργο τους, όπως έχουν κάνει εξάλλου και στο παρελθόν, όταν υπηρέτησαν τη δικαιοσύνη από άλλα πόστα υψηλής ευθύνης φέροντας εις πέρας και πάλι δύσκολες αποστολές, που αφορούσαν σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.
Οσο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την ελληνική κυβέρνηση μόνο ανέφελες δεν θα μπορούσε κανένας να τις χαρακτηρίσει, ακόμα και πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όπως έχει φανεί και στο παρελθόν δεν υπάρχει καλή χημεία με κυβερνητικά στελέχη που ασκούν έντονη κριτική στη γενική ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη, εκείνοι που πολεμούν τη διαφθορά, δεν πρέπει να φοβούνται αυτούς που τη διαπράττουν» έχει πει στο παρελθόν η ευρωπαία εισαγγελέας στέλνοντας τα δικά της θεσμικά μηνύματα.
Μίνα Μουστάκα
Πηγή: tanea.gr