«Στη Δυτική Όχθη φοβόμαστε. Οι επιθέσεις των εποίκων είναι σχεδόν καθημερινές». Ο Δρ Ατίφ Αλάουνε είναι από τις εμβληματικές προσωπικότητες των Παλαιστινίων. Διακεκριμένος οικονομολόγος και εμπειρογνώμονας, έχει υπηρετήσει σε υπουργικές θέσεις την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ έχει διδάξει και σε σειρά πανεπιστημίων. Μιλά ελληνικά, αφού η σύζυγος του, Ευαγγελία, είναι ελληνίδα και έχει τη δική της πορεία στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Είναι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Όσλο το 1993, ενώ συντόνισε τις οικονομικές ομάδες στη Διάσκεψη Ειρήνης της Μαδρίτης και ήταν υπεύθυνος για το οικονομικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Συμφωνία του Παρισιού, το 1994.
Όλοι μπορούν να δουν τι γίνεται στη Γάζα
Όταν μιλά για τη Γάζα αναφέρεται σε ανθρωπιστική καταστροφή. «Όλος ο κόσμος μπορεί πλέον να δει τι γίνεται στη Γάζα. Άνθρωποι πεθαίνουν όχι μόνο από τις βόμβες αλλά και από τον πείνα. Παιδιά πεθαίνουν από την πεινά και χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν» λέει μιλώντας στο in.
Ο Αλάουνε λέει ότι το Ισραήλ «πνίγει» οικονομικά τους Παλαιστίνιους
Ο Αλάουνε βλέπει στις προθέσεις του Ισραήλ προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού των Παλαιστινίων τόσο στη Γάζα που βρίσκεται επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση, όσο και στη Δυτική Όχθη, που ο πόλεμος διεξάγεται σε επίπεδο τρομοκράτησης των κατοίκων και επέκτασης των εποικισμών. Μία προσπάθεια η οποία από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχει ενταθεί σημαντικά.


Από την επίθεση εποίκων στο χωριό Καφρ Μάλεκ
Όπως λέει η ισραηλινή κυβέρνηση και κυρίως Νετανιάχου και Σμότριτζ (ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που ανήκει στους εξτρεμιστές που ζητούν μεταξύ άλλων πλήρη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, είναι αυτοί που προωθούν σχέδιο ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην μπορούν να έχουν κανένα οικονομικό πόρο.
Οι φόροι εκτελωνισμού που έπρεπε να αποδίδονται στους Παλαιστίνιους, πλέον μένουν στο Ισραήλ, με την δικαιολογία του περιορισμού χρηματοδότησης της Χαμάς, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ έχει σταματήσει να δέχεται τους 200.000 Παλαιστίνιους που εργάζονταν σε ισραηλινά εδάφη στους τομείς των κατασκευών, των υπηρεσιών, στα νοσοκομεία, αλλά και σειρά άλλων τομέων και έφερναν στα παλαιστινιακά εδάφη περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σέκελ.
Κατοχή των εύφορων εδαφών στη Δυτική Όχθη
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ προχωρά σε κατοχή των εύφορων περιοχών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. Περιοχές με μεγάλη αγροτική παραγωγή. Οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται πλέον να αγοράζουν και το νερό από το Ισραήλ.
Η έλλειψη πόρων έχει φέρει σε αδιέξοδο την Παλαιστινιακή Αρχή, που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο στο να πληρώσει μισθούς, όσο και στο να συντηρήσει ακόμα και τα νοσοκομεία, όπως τονίζει ο Αλάουνε.
Το όραμα Τραμπ
Όταν τον ρωτάμε για το «όνειρο του Τραμπ» για την Μέση Ανατολή, δηλώνει απαισιόδοξος. Όπως λέει φτάσαμε πολλές φορές μία ανάσα πριν τη λύση και ποτέ δεν υπογράφηκε.
Για τον Αλάουνε «δεν μπορεί να βρεθεί λύση αν η λύση δεν δώσει στους Παλαιστινίους τα δικαιώματά τους, την αυτοδιάθεση και την αδιαίρετη ύπαρξή τους. Θέλουμε να ζήσουμε εδώ». Παραδέχεται ότι Τραμπ και Νετανιάχου μπορούν να επιβάλουν μία λύση ωστόσο όπως λέει αυτή δεν θα διαρκέσει αν δεν δίνει στους παλαιστίνιους τα δικαιώματα τους.
Δεν είμαστε σκλάβοι
Όπως λέει στο in «η εποχή της σκλαβιάς έχει περάσει. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και θέλουμε τη γη μας. Μπορούν να μας επιβάλουν μια λύση, αλλά η λύση δεν θα διαρκέσει και δεν θα λύσει τα προβλήματα. Και το πρόβλημα και η ανασφάλεια, δυστυχώς, θα παραμείνουν για εμάς και για αυτούς», θυμίζοντας ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα ταλαιπωρεί όλη τη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.
Πηγή: in.gr