Πώς θα σας φαινόταν μια ζεστή μέρα στο Παρίσι να μπορείτε να κολυμπήσετε με θέα στην Παναγία των Παρισίων; Ή τον Πύργο του Άιφελ; Από το Σάββατο 5 Ιουλίου αυτό είναι εφικτό, καθώς οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας θα επιτρέπουν τις βουτιές στον Σηκουάνα, έπειτα από έναν αιώνα απαγορεύσεων.
Προηγήθηκε ένα έργο καθαρισμού του ποταμού που διατρέχει το Παρίσι, συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος ήταν να καταστούν τα νερά του ποταμού κατάλληλα για κολύμβηση, καθώς εκεί διεξήχθησαν το 2024 μέρος των υδάτινων αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τρεις είναι οι νέες περιοχές κολύμβησης στις όχθες του ποταμού: μία κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, μια κοντά στον Πύργο του Άιφελ και μια τρίτη στο ανατολικό Παρίσι.
Η κολύμβηση στον Σηκουάνα απαγορευόταν από το 1923, με λίγες εξαιρέσεις, λόγω της ρύπανσης, αλλά και των κινδύνων που συνδέονται με την πλοήγηση σκαφών. Η βουτιά εκτός των περιοχών κολύμβησης εξακολουθεί να απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.
Ολυμπιακοί Αγώνες, βακτήρια και βροχές
Ο Σηκουάνας ήταν στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024. Ήταν το σκηνικό της φιλόδοξης τελετής έναρξης. Εκεί έγιναν και οι αγώνες κολύμβησης τριάθλου και μαραθωνίου.
Αλλά αυτό δεν ήταν εύκολη αποστολή. Υπήρξαν πολλά εμπόδια, όπως οι βροχοπτώσεις που αύξησαν τα επίπεδα βακτηρίων, με αποτέλεσμα να αναβληθούν ορισμένοι αγώνες.
Πλέον οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα των τεστ για την ποιότητα του νερού είναι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Οι βουτιές και τα τσαλαβουτήματα
Τα εγκαίνια της… κολυμβητικής περιόδου στον Σηκουάνα θα γίνουν με πολλές φανφάρες. Την Κυριακή 6 Ιουλίου θα γίνει ερασιτεχνικός ιστιοπλοϊκός αγώνας.
Η Λουσίλ Γούντγουορντ, προπονήτρια, που είχε βουτήξει στον Σηκουάνα μαζί με τη δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό, είπε ότι «είναι μια συμβολική στιγμή. Θα ξαναπάρουμε το ποτάμι μας».
Και είναι βέβαιη ότι όλα θα πάνε καλά. «Θα απολαύσουμε το κολύμπι. Θα είμαστε εκεί και θα δίνουμε το παράδειγμα», είπε. «Μόλις οι άνθρωποι δουν ότι στο τέλος υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που διασκεδάζουν και το απολαμβάνουν, όλοι θα θέλουν να πάνε!»
Και πρόσθεσε: «Για τις οικογένειες, το να κάνουν μια βουτιά με τα παιδιά, να τσαλαβουτούν στο Παρίσι, είναι εξαιρετικό».
«Πράσινη» σημαία
Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Πιερ Ραμπαντάν, δήλωσε ότι το νερό ελέγχεται καθημερινά για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές για κολύμπι. Όπως και στις γαλλικές παραλίες, σημαίες διαφορετικού χρώματος θα ενημερώνουν τους επισκέπτες εάν μπορούν ή όχι να μπουν. Εκεί δεν υπάρχει «γαλάζια σημαία», αλλά πράσινη.
«Το πράσινο σημαίνει ότι η ποιότητα του νερού είναι καλή. Το κόκκινο σημαίνει ότι δεν είναι καλή ή ότι υπάρχει υπερβολικό ρεύμα», είπε.
Ο Πιερ Ραμπαντάν εξήγησε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των ημερών που ο κόσμος θα μπορεί να κολυμπήσει στο ποτάμι, «αλλά η ποιότητα του νερού φαίνεται καλύτερη από πέρυσι. Βρισκόμαστε σε φυσικό περιβάλλον… επομένως οι διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών έχουν αναγκαστικά αντίκτυπο».
Αλλά ο σκεπτικισμός παραμένει
Πέρυσι, αρκετοί αθλητές αρρώστησαν μετά από αγώνες τριάθλου και ανοιχτής θάλασσας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και δεν ήταν σαφές αν το ποτάμι έφταιγε για την ασθένειά τους.
Η World Aquatics τόνισε ότι οι συνθήκες πληρούσαν τα αποδεκτά όρια του αθλήματος. «Η κληρονομιά αυτών των προσπαθειών είναι ήδη εμφανής, με τον Σηκουάνα να είναι πλέον ανοιχτός για δημόσια κολύμβηση – ένα θετικό παράδειγμα του πώς ο αθλητισμός μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινότητα», είπε.
Ωστόσο, η ποιότητα του νερού παραμένει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τον Νταν Ανγκελέσκου, της Fluidion, της εταιρείας τεχνολογίας παρακολούθησης νερού με έδρα το Παρίσι και το Λος Άντζελες, τα επίπεδα βακτηρίων στον Σηκουάνα ελέγχονται εδώ και αρκετά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς, η επίσημη μεθοδολογία ελέγχου του νερού έχει περιορισμούς και υποεκτιμά τα βακτήρια, είπε.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα είναι εξαιρετικά μεταβλητή», είπε. «Υπάρχουν μόνο λίγες ημέρες σε μια κολυμβητική περίοδο όπου θα έλεγα ότι η ποιότητα του νερού είναι αποδεκτή για κολύμπι».
Αλλά μίλησε και για «αόρατους» κινδύνους. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι μπορούμε να σηκώσουμε το χέρι μας. Και να πούμε κοιτάξτε: η επιστήμη σήμερα δεν υποστηρίζει την τρέχουσα αξιολόγηση της ασφάλειας του νερού που χρησιμοποιείται στα ποτάμια γύρω από το Παρίσι και πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος που δεν καταγράφεται καθόλου».
Όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι χώροι κολύμβησης θα είναι ανοιχτοί, δωρεάν, σε προγραμματισμένες ώρες για όλους. Ελάχιστο όριο ηλικίας, τα 10 ή 14 χρόνια. Και ναυαγοσώστες θα παρακολουθούν τους κολυμβητές.
Κάποιοι Παριζιάνοι πάντως έχουν δείξει σκεπτικισμό, και λόγω του θολού χρώματος του νερού στο ποτάμι. Επίσης, υπάρχουν επιπλέοντα σκουπίδια και πολλά τουριστικά σκάφη.
Ο Ενίς Μαχτζούμπ, κτηματομεσίτης, είπε στο Associated Press ότι δεν θα φοβόταν να κολυμπήσει, αλλά μάλλον «αηδιασμένος λίγο». Γιατί μάλλον θα φοβόταν «μήπως λερωθεί».
Αλλά, η Κλεά Μονταναρί, υπεύθυνη του έργου στο Παρίσι, μιλάει για «ευκαιρία, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».
«Θα ήταν όνειρο αν ο Σηκουάνας γινόταν πόσιμος, αυτός θα ήταν ο απώτερος στόχος, σωστά; Αλλά το να κολυμπάς ήδη σε αυτόν είναι πραγματικά ωραίο».
Πηγή: in.gr