Υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα καταγράφουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια (76%) σε σχέση με το σύνολο της χώρας (64%) και την Αττική (60%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις επενδύσεις στη βιομηχανία, σε σχέση με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Αττική, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης επένδυσαν σε μεγαλύτερα ποσοστά στην αγορά μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (64% έναντι 42%), στην αγορά λογισμικού (39% έναντι 27%), στην εκπαίδευση/κατάρτιση προσωπικού (27% έναντι 14%) και στην έρευνα και ανάπτυξη για την βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων (27% έναντι 13%).
Οι πρωτεύοντες στόχοι των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δύο χρόνια αφορούν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας (40%), στην αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού (32%), την ανάπτυξη των εξαγωγών (21%), ενώ σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την Αττική, καταγράφονται ως στόχοι ο «πράσινος» μετασχηματισμός (20% έναντι 3% αντίστοιχα) και η εκπαίδευση του προσωπικού (15% έναντι 2% αντίστοιχα).
Τι επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις
Οι επενδυτικές αποφάσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη επηρεάζονται πολύ λιγότερο από το φορολογικό πλαίσιο (19%), σε σχέση τόσο με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Αττική (42%) αλλά και στο σύνολο της χώρας (35%).
Στον αντίποδα, το κόστος ενέργειας και το κόστος πρώτων υλών αναφέρονται από τις επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη πολύ περισσότερο ως παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους σε σχέση με τις επιχειρήσεις στην Αττική (34% έναντι 20% και 29% έναντι 20% αντίστοιχα).
Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναφέρονται πολύ πιο έντονα από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Αττική (47% έναντι 22%). Η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού καταγράφεται πολύ υψηλότερα ως ο βασικός λόγος που δυσχεραίνει την υλοποίηση επενδύσεων από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το σύνολο της χώρας. (54% έναντι 41% αντίστοιχα).
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΒΕ, οι επιχορηγήσεις θεωρούνται το καταλληλότερο κίνητρο για την υλοποίηση επενδύσεων από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (39% έναντι 27% στο σύνολο της χώρας), ενώ σε γενικές γραμμές, η πρόσβαση στην χρηματοδότηση για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είναι ευκολότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (44% έναντι 29% αντίστοιχα).
Οι επενδυτικές προτεραιότητες των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (28% έναντι 18% αντίστοιχα), δείχνουν να είναι σαφώς πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές.
Αναφέρουν, δε, ως κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας τη διατάραξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού (31%) και ακολουθούν η συμμόρφωση με νέους κανονισμούς και με διεθνή πρότυπα/πιστοποιήσεις (30%) και οι πρόσφατες αλλαγές στο ύψος των δασμών (24%).
Τέλος, σαφώς υψηλότερα είναι τα ποσοστά των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο σε ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Πηγή: ot.gr