Η πολιτική διάσταση της περίφημης σύμβασης 717 που έχει συνδεθεί με την τραγωδία των Τεμπών και οι παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε σημαντικές υποθέσεις οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμεναν… κρυμμένες κάτω από το χαλί, φέρνοντας πλέον στη θέση του ελεγχομένου πρόσωπα υπεράνω υποψίας και προ των ευθυνών του το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε συνεργασία με τη Eurojust και την OLAF, είναι το “ευρωπαϊκό μάτι” στη χώρα μας, φροντίζοντας με όλα τα εχέγγυα και τα “όπλα” όσοι βάζουν παράνομα χέρι σε κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία να μη μένουν στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην κρατική πυραμίδα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή περιγράφοντας την «τρόικα» των ελεγκτικών μηχανισμών που κινείται σε τροχιά ανεξάρτητη από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Τα υπάρχοντα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης – η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) και η Eurojust (ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης) – δεν μπορούν να διενεργούν ποινικές έρευνες ή να ασκούν διώξεις σε υποθέσεις απάτης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όμως διενεργεί συντονισμένες έρευνες, διατάσσει την ταχεία δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και, όπου απαιτείται, ασκεί διώξεις.
Η OLAF μπορεί να ενημερώνει μόνο για τα αποτελέσματα των διοικητικών της ερευνών τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, οι οποίες στη συνέχεια αποφασίζουν ανεξάρτητα εάν πρέπει ή όχι να κινηθεί ποινική δίωξη με βάση τις διαπιστώσεις της.
Η Εurojust διευκολύνει τις δικαστικές Αρχές σε εκκρεμείς υποθέσεις, παρέχοντας συνδρομή, για παράδειγμα, σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών, η ικανοποίηση των οποίων είναι αναγκαία για τη διερεύνηση μιας σειράς υποθέσεων.
Οι μεγαλύτερες υποθέσεις που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Το κλιμάκιο των ελλήνων ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία στη χώρα μας, εργάζεται μεθοδικά, αθόρυβα, με σεβασμό στη δικονομία και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και έχει ήδη στα χέρια του σημαντικές υποθέσεις που… τρέχουν με οικονομικό αντικείμενο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
n ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανέδειξε με αποκαλυπτικά στοιχεία την κομματική και πελατειακή σχέση με βάση την οποία δίνονταν κοινοτικές επιχορηγήσεις, αφήνοντας πολλές φορές εκτός τους πραγματικούς δικαιούχους αγρότες και γεωργούς. Ο πρώτος κύκλος της έρευνας έκλεισε με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τους οποίους η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στα μέλη του κοινοβουλίου. Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι έλληνες ευρωπαίοι εισαγγελείς συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνές τους και εάν προκύψουν νέα στοιχεία για υπουργικά πρόσωπα θα πάρουν και αυτά τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ παράλληλα εξετάζονται και αξιολογούνται τα στοιχεία αναφορικά με τυχόν ποινική ευθύνη βουλευτών που βρίσκονται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο. Επιπλέον, αναμένεται η αξιολόγηση για σειρά μη πολιτικών προσώπων και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το σύνολο των στοιχείων – καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα και καταγραφή συνομιλιών με βάση δικαστικά βουλεύματα –, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν προσδιοριστεί επτά δίκες, με την πρώτη εξ αυτών να βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά και την πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων.
n ΣΥΜΒΑΣΗ 717 – ΤΕΜΠΗ. Τον Ιούνιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε διαβιβάσει δικογραφία στη Βουλή για την περίφημη σύμβαση 717 που αφορά τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου και έχει συνδεθεί με την υπόθεση των Τεμπών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Κοινοβουλευτικά η διαδικασία δεν προχώρησε, αλλά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει σχηματίσει δύο ξεχωριστές δικογραφίες με φόντο την ίδια σύμβαση για μη πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές κατηγορίες.
n ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ. Με την κωδική ονομασία «Καλυψώ» πριν από λίγες ημέρες έκλεισε το πρώτο μέρος μιας από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο παρεμπόριο. Ενδεικτικό της βαρύτητας της έρευνας, που επίσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι ότι η ζημιά από δασμούς και ΦΠΑ που δεν πληρώθηκαν εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή καθώς στην κατοχή δύο εξ αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε μετρητά 3 εκατομμύρια ευρώ!
n ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ. Στα ίχνη πολλών υποθέσεων για απάτη τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ, με τους δράστες να εκμεταλλεύονται τους κανόνες της ΕΕ για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, αποκομίζοντας εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σχηματίζοντας αυτοτελείς δικογραφίες με φερόμενους ως πρωταγωνιστές δεκάδες κατηγορούμενους.
Πηγή: tanea.gr