Μία εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον διευθυντή της “Καθημερινής”, Αλέξη Παπαχελά, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη, κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, με τίτλο “Ελευθερία” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τρόπο που αντιμετώπιζε όσα γράφονταν και ακούγονταν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, όταν ήταν καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς και στη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμα, αναφέρθηκε εκτενώς στο πως έζησε την περίοδο εκείνη και απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου υποστήριξε ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες, θα τους έλεγε όμως “ευχαριστώ” που άντεξαν και κράτησαν τη χώρα εντός της ευρωζώνης.
“Όχι, δεν θα ζητούσα συγγνώμη γιατί πίστευα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει και που δεν μπορούσα να αλλάξω την ελληνική πολιτική. Αυτό έπρεπε να γίνει εσωτερικά. Αλλά θα ήθελα να πω πως κατανοώ και ευχαριστώ όλους εκείνους που σήκωσαν τέτοιο βάρος για να παραμείνουν στην ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο πρόσφεραν στην Ευρώπη καλή υπηρεσία. Μείναμε ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Γι αυτό ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι είχα απόλυτη συναίσθηση του τι περνούσαν πολλοί άνθρωποι” είπε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας στην ερώτηση για το αν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες για τα όσα πέρασαν την περίοδο της κρίσης.
Η πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι στεναχωρήθηκε όταν οι ελληνικές εφημερίδες τη συνέδεαν με τον ναζισμό κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “η πολιτική δεν είναι μια εκδήλωση για να περνάς ευχάριστα”, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό ήταν πως εκείνη ήταν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορούσε να τα καταφέρει.
Η Μέρκελ εξήγησε πως κάποιες φορές τη στεναχωρούσε το γεγονός ότι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έπρεπε να υποφέρουν περισσότερο από άλλες, αλλά επεσήμανε ότι αυτές ήταν αποφάσεις των Ελλήνων πολιτικών. Παράλληλα, επισήμανε ότι έπρεπε να φροντίσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της γερμανικής πλειοψηφίας, ενώ πολλές φορές πάλευε και εντός του ίδιου της του κόμματος για την Ελλάδα.
Αναφερόμενη στη πρώτη της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, η Μέρκελ είπε ότι ανησυχούσε, καθώς είχε προηγουμένως επιτεθεί στην Τρόικα. Περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι “τον περίμενα έξω από την καγκελαρία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αριστεροί και αυτός πήγε και τους μίλησε πριν έρθει σε μένα”. Όταν ο Τσίπρας της εξήγησε ότι “πρέπει να υποστηρίζουμε τους δικούς μας”, η Μέρκελ το θεώρησε πολιτικά ευφυές.
Για τη σχέση της με τον Τσίπρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι “δεν λέγαμε ψέματα, συνομιλούσαμε με ειλικρίνεια”. Στη συνέχεια, μίλησε για το τηλεφώνημα του Τσίπρα προς αυτήν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή, για να τους ανακοινώσει την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Η Μέρκελ εξέφρασε την έκπληξή της, καθώς ο Τσίπρας της είχε πει ότι θα το συζητούσε πρώτα με το κόμμα του.
Η πρώην καγκελάριος διευκρίνισε ότι “δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit” και ότι δεν ήθελε ποτέ η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Αναφορικά με το πότε αντιλήφθηκε την ελληνική κρίση χρέους, η Μέρκελ ανέφερε ότι το κατάλαβε για πρώτη φορά μεταξύ 2009 και 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε τη βαρύτητα του χρέους και ενεργοποιήθηκαν οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί.
Για τους χαρακτηρισμούς των Ελλήνων ως “τεμπέληδες”, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν της αρέσουν τα στερεότυπα και τόνισε πως, όπως υπάρχουν Έλληνες που είναι λιγότερο εργατικοί, το ίδιο ισχύει και για ορισμένους Γερμανούς. Ανέφερε ότι ακριβώς όπως υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, έτσι υπάρχουν και ελληνικές. “Δεν κρίνω ποτέ ένα έθνος βάση στερεοτύπων”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr
Πηγή: capital.gr