“Καμπανάκι” Moody’s για την παγκόσμια οικονομία: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και…

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ υπό το βλέμμα Moody’s και Βρυξελλών

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Για ένα κοκτέιλ κινδύνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία κάνει λόγο η Moody’s, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζικές πιστοληπτικές υποβαθμίσεις καθώς αναμένεται να χτυπηθούν οι επενδύσεις, η απασχόληση και τα δημοσιονομικά, βλάπτοντας την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική και μια πιθανή αναθεώρηση του παγκόσμιου εμπορίου, βλάπτει τις πιστωτικές συνθήκες για τα κράτη παγκοσμίως, ενώ η πρόσφατη απότομη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αν και ακολουθούμενη από μερική αποκλιμάκωση, επιβεβαίωσε το ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις πιστωτικές συνθήκες για τα κράτη, με πιθανότητα αστάθειας και αιφνίδιων σοκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και λόγω των αβεβαιοτήτων και κινδύνων, ο οίκος υποβαθμίζει σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές για τις παγκόσμιες κρατικές αξιολογήσεις.

Ενώ οι εκτιμήσεις της Moody’s για τις προοπτικές του 2025 προηγουμένως υπέθεταν μια σταδιακή μακροοικονομική ομαλοποίηση και μια στροφή προς μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει πλέον θα στρέψει την προσοχή σε βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης. Αυτό θα επιβραδύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα περιορίσει τις επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, προειδοποιεί ο οίκος. Οι καθυστερημένες ή παρατεταμένες εμπορικές διαπραγματεύσεις και ο κίνδυνος διαρθρωτικής αποσύνδεσης προκαλούν επίσης την αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού και επαναπροσδιορίζουν τις μακροπρόθεσμες εμπορικές σχέσεις.

Μια τέτοια μετατόπιση έχει ευρείες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική δυναμική, ειδικά για τις οικονομίες που είναι βαθιά ενσωματωμένες στα παγκόσμια δίκτυα παραγωγής. Σε αντίθεση με τη σοβαρή συρρίκνωση της πανδημίας, η οποία ακολουθήθηκε από ταχεία ανάκαμψη, η Moody’s αναμένει μια ηπιότερη αλλά πιο παρατεταμένη επιβράδυνση. Μια θεμελιώδης και διαρκής αλλαγή στις εμπορικές σχέσεις, το κόστος και τις ροές κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά μοντέλα με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, η προσωρινή κρατική στήριξη για τον μετριασμό της βραχυπρόθεσμης απώλειας εισοδήματος και εσόδων είναι απίθανο να είναι αποτελεσματική ενόψει μιας τόσο διαρκούς μεταβολής, όπως τονίζει.

Η αναδιαμόρφωση των δασμών και των εμπορικών σχέσεων σηματοδοτεί μια ευρύτερη αναδιάρθρωση στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού, όπως σημειώνει η Moody’s. Η αλλαγή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές και ακόμη υψηλότερων δασμών στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα και προϊόντα σε συγκεκριμένους τομείς παγκοσμίως, έχει ανατρέψει την προηγούμενη προσδοκία του οίκου για σταδιακή επιστροφή σε σταθερές πιστωτικές συνθήκες. Με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα, στο επίκεντρο της αναδιαμόρφωσης των δασμών και των εμπορικών ροών, οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες, τονίζει χαρακτηριστικά. Το ξέσπασμα άμεσων εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο παγκόσμιας διαταραχής, ιδίως για τις αγορές ενέργειας και τις ναυτιλιακές οδούς. Ενώ οι άμεσες εντάσεις έχουν κάπως μειωθεί, οι κίνδυνοι για τη γεωπολιτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι, προειδοποιεί ο οίκος.

Παρά την παύση στις αυξήσεις των δασμών ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διμερείς διαπραγματεύσεις, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές μέσω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης, των προηγούμενων μειώσεων των τιμών των εμπορευμάτων — αν και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα— και των αντιλήψεων για αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Μια σημαντική και ευρεία αύξηση των δασμών των ΗΠΑ θα επηρέαζε τις πιστωτικές συνθήκες των κρατών, διαταράσσοντας τις εμπορικές ροές, βλάπτοντας άμεσα και έμμεσα την αύξηση του ΑΕΠ, αποδυναμώνοντας τα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια και αυστηροποιώντας τις συνθήκες χρηματοδότησης, υπογραμμίζεις η Moody’s/ Καθώς η πολυπλοκότητα και το κόστος του διεθνούς εμπορίου αυξάνονται και η ανταγωνιστικότητα των τιμών μειώνεται από τους υψηλότερους δασμούς, οι εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερους όγκους πωλήσεων ή/και χαμηλότερα κέρδη απορροφώντας μέρος του κόστους των δασμών. 

Η αυξημένη αβεβαιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού πιθανότατα θα περιορίσει τις επενδύσεις και την απασχόληση, βλάπτοντας την αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, προσθέτει ο οίκος. Για τους παραγωγούς εμπορευμάτων, η ασθενέστερη ανάπτυξη παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Κίνα, έναν σημαντικό καταναλωτή ορισμένων εμπορευμάτων, θα βλάψει τα έσοδα από τις εξαγωγές και τα δημοσιονομικά έσοδα που σχετίζονται με τα εμπορεύματα. Γενικότερα, η βραδύτερη ανάπτυξη θα μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς και την είσπραξη του φόρου εισοδήματος των κυβερνήσεων, αποδυναμώνοντας τα δημοσιονομικά ισοζύγια, ειδικά εάν συνδυαστεί με αντικυκλικές δαπάνες. Η βελτίωση των δημοσιονομικών ισοζυγίων και των χρεών που ανέμενε ο οίκος προηγουμένως θα επιβραδυνθεί ή θα αντιστραφεί. Παράλληλα, η αυξημένη αποστροφή προς τον κίνδυνο κινδυνεύει να αυστηροποιήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, ιδίως για τα πιο ευάλωτα κράτη, επισημαίνει Moody’s.

Οι χώρες με μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ, περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση και περιορισμένα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας είναι πιο ευάλωτες, τονίζει ο οίκος.  Ευρωπαίοι εξαγωγείς όπως η Γερμανία αντιμετωπίζουν κινδύνους από συγκεκριμένους τομείς όπως τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, τα ηλεκτρονικά και οι ημιαγωγοί, καθώς και πιθανές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. 

Όταν λαμβάνονται υπόψη οι έμμεσες επιπτώσεις των χαμηλότερων εξαγωγών και εσόδων από εξαγωγές, η οικονομική και θεσμική ικανότητα μετριασμού του σοκ θα καθορίσει τον συνολικό πιστωτικό αντίκτυπο για τα κράτη, επισημάνει ο οίκος. Τα κράτη με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο λόγω υψηλού χρέους ή/και χαμηλής οικονομικής προσιτότητας του χρέους, και ιστορικό λιγότερο αποτελεσματικών πολιτικών, θα πληγούν περισσότερο από το εμπορικό σοκ, όπως προειδοποιεί, τη στιγμή που οι αμυντικές δαπάνες, ιδίως για τις χώρες της ΕΕ, θα συμπιέσουν επίσης τους προϋπολογισμούς.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ