Γαλλία: Η απειλή των incel μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η τρομοκρατία;

Γαλλία: Η απειλή των incel μπορεί  να αντιμετωπιστεί όπως η τρομοκρατία;

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας άνοιξε για πρώτη φορά φάκελο έρευνας με αντικείμενο τον τοξικό μισογυνισμό και τη βίαιη ιδεολογία του κινήματος των «incel» αναγνωρίζοντας τη δυνητική τρομοκρατική απειλή.  Η υπόθεση ενός 18χρονου, γνωστού ως Timothy G., ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατική εγκληματική συνωμοσία  και απειλές, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι γαλλικές αρχές αντιμετωπίζουν τον εξτρεμιστικό μισογυνισμό ως πιθανή μορφή τρομοκρατίας

Η υπόθεση αφορά τον 18χρονο Timothy G., ο οποίος συνελήφθη στις 28 Ιουνίου στην περιοχή Saint-Étienne, κοντά στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο φοιτούσε. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο μαχαίρια. Ο νεαρός, που δεν είχε ποινικό μητρώο, ήταν εγγεγραμμένος σε προπαρασκευαστικά μαθήματα ενόψει πανεπιστημιακών σπουδών.

Την Τρίτη του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική εγκληματική συνωμοσία» και απειλές, ενώ τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση. Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία, πρόκειται για την πρώτη φορά που άτομο που δηλώνει μέλος του κινήματος των incel παραπέμπεται σε δικαστική έρευνα τέτοιας φύσης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ένα σπάνιο νομικό προηγούμενο

Η δικηγόρος του, Maria Snitsar, υποστήριξε ότι ο πελάτης της είναι «ένας νεαρός που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες», προσθέτοντας πως «δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με συνομηλίκους του και δεν αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του». Εκτίμησε, επίσης, ότι η σύλληψη και προφυλάκισή του πιθανόν συνδέονται με τη διαδικτυακή του δραστηριότητα. «Έχω την εντύπωση πως η παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να τεθεί υπό έρευνα», ανέφερε.

Η Snitsar σημείωσε ότι η ανάλυση της προσωπικότητας του πελάτη της θα είναι κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης, ενώ ο τελικός νομικός χαρακτηρισμός των κατηγοριών θα διαμορφωθεί καθώς προχωρά η έρευνα. Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει μεγάλη νομολογία για τέτοιου είδους ζητήματα».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε το 2019, έχει μέχρι σήμερα ασχοληθεί κυρίως με υποθέσεις ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης και ακροδεξιών απειλών. Η υπόθεση του Timothy G. σηματοδοτεί μια πιθανή επέκταση του ορισμού της τρομοκρατικής απειλής.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Οι incels και η αυξανόμενη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Το κίνημα των incel, ενισχύθηκε μέσω διαδικτυακών φόρουμ, χαρακτηρίζεται από έντονη μισογυνιστική ρητορική. Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν ιστορικό βίας, ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε πράξεις ακραίας βίας.

Εμβληματικό παράδειγμα είναι ο Έλιοτ Ρόντζερ, ο 22χρονος που διέπραξε μαζική δολοφονία στην Καλιφόρνια το 2014, σκοτώνοντας επτά άτομα. Λίγο πριν την επίθεση, είχε δημοσιεύσει μανιφέστο γεμάτο μίσος προς τις γυναίκες. Το πρόσωπό του έχει από τότε αναχθεί σε «ήρωα» από ορισμένες κοινότητες incel στο διαδίκτυο.

Τον Μάιο του 2024, ένας 26χρονος άνδρας συνελήφθη κοντά στο Μπορντό, αφότου καταγγέλθηκαν στο σύστημα Pharos  την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών για παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο αναρτήσεις του που εξυμνούσαν τον Ρόντζερ. Επειδή δεν θεωρήθηκε ότι σχεδίαζε επίθεση, η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε στην αντιτρομοκρατική.

Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Mélissa Blais, ειδική στα αντιφεμινιστικά κινήματα, τονίζει ότι στις κοινότητες των incel υπάρχει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη μαζική δολοφονία, μέσω της απανθρωποποίησης των γυναικών. «Τις αποκαλούν ‘φεμοειδή’, μη ανθρώπινα πλάσματα που πρέπει να εξοντωθούν. Η απανθρωποποίηση είναι καθοριστικό στοιχείο της μαζικής βίας», εξηγεί.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Το 2023, στον Καναδά ασκήθηκαν δύο διώξεις για τρομοκρατία σχετικές με επιθέσεις incel. Σε μία από αυτές, ένας ανήλικος είχε προσπαθήσει να σκοτώσει γυναίκες σε ινστιτούτο μασάζ το 2020, εμπνεόμενος από το κίνημα. Ο δικαστής έκρινε ότι η πράξη του πληροί τα κριτήρια τρομοκρατικής ενέργειας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από μαζική επίθεση στο Πλίμουθ το 2021, η αντιτρομοκρατική αστυνομία άλλαξε άποψη και θεώρησε τελικά ότι υπήρχε σύνδεση με τη ρητορική των incel. Ο Τζόναθαν Χολ, ανεξάρτητος επόπτης της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, επισημαίνει ότι η βρετανική νομοθεσία είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να καλύψει και αυτού του είδους τις απειλές.

Μια νέα μορφή ριζοσπαστικοποίησης

Η απειλή των incel είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Δεν λειτουργούν ως οργανωμένο δίκτυο, δεν έχουν ηγεσία και συχνά προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έκθεση της εισαγγελίας του Παρισιού το 2021, υπάρχει ιδεολογική συνάφεια μεταξύ των incel και των ριζοσπαστικών ακροδεξιών.

Η Europol, στην ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία του 2020, κατέταξε τους incel ως υποσύνολο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Όπως σημειώνει η έκθεση: «Κινήματα όπως οι incel και ο ανδρικός υπερεκφυλισμός πρέπει να θεωρηθούν ξεχωριστές απειλές   όχι απλώς πύλες προς άλλες ριζοσπαστικές ιδεολογίες».

Η υπόθεση του Timothy G. ενδέχεται να αποδειχθεί σημείο καμπής για το πώς η Γαλλία και γενικότερα η Ευρώπη  θα αντιμετωπίσει στο μέλλον τον ψηφιακά υποκινούμενο, μισογυνιστικό εξτρεμισμό ως εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή.

Τέλος έως σήμερα, το επίκεντρο της δράσης των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών διεθνώς ήταν κυρίως ο τζιχαντιστικός εξτρεμισμός, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την οργάνωση ISIS.

Με πληροφορίες από France 24

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ο τρόμος των αδυνάμων

Αυτοί, που σίγουρα δεν αμφιβάλλουν για το τι τους περιμένει, είναι τα πιο αδύναμα στρώματα της…