Είναι το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ. Το πρώτο που δημιουργήθηκε – τη δεκαετία του 1940 και του 1950 – με σκοπό την προστασία ενός εύθραυστου οικοσυστήματος. Συνολικά 36 απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη, ανάμεσά τους ο πάνθηρας της Φλόριντα, ο αμερικανικός κροκόδειλος και η θαλάσσια χελώνα της Δυτικής Ινδίας, ζουν σε αυτό το αχανές δίκτυο υγροτόπων και δασών, μαζί με 350 είδη πτηνών, 300 είδη ψαριών, γλυκού και θαλασσινού νερού, 40 είδη θηλαστικών και 50 είδη ερπετών, ανάμεσά τους και αμερικανικοί αλιγάτορες και πύθωνες. Το Εθνικό Πάρκο Εβεργκλεϊντς στη Φλόριντα είναι αναγνωρισμένο ως Καταφύγιο Βιόσφαιρας, Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Με τόση φήμη, λογικό να θεωρείται τόπος κατοικίας ενός μυθικού πλάσματος όπως ο Βρωμοπίθηκος.
Αγγλιστί, τον αποκαλούν «skunk ape», όπου «skunk» ο μεφίτης, εκείνο το μικρόσωμο θηλαστικό που εκκρίνει ένα δύσοσμο υγρό για να προστατευτεί – όπως ο Πεπέ λε Πιου, αν θυμάστε, που είχε «ακυρωθεί» προ Τραμπ; Σε κάθε περίπτωση, μια παρόμοια δυνατή, ενοχλητική οσμή, που συχνά συγκρίνεται με κάτι σάπιο, χαρακτηρίζει και τον Βρωμοπίθηκο. Τον περιγράφουν ως ένα ανθρωπόμορφο ή πιθηκόμορφο πλάσμα, με ύψος από 1,5 έως 2,1 μέτρα, καλυμμένο από την κορφή μέχρι τα νύχια με ένα κοκκινόμαυρο ή κοκκινοκαφέ τρίχωμα, καμπούρη και με κιτρινισμένα δόντια. Εναν μικρότερο σε μέγεθος αλλά κάπως πιο επιθετικό εξάδελφο του περισσότερο γνωστού Μεγαλοπόδαρου ή «Bigfoot», ακόμα ενός «κρυπτόζωου», δηλαδή ενός άγνωστου είδους ζώου, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Τι σημασία έχει όμως; Οπως λέει και ο Μάθιου Μάνεϊμεϊκερ, ο ιδρυτής της Οργάνωσης Ερευνητών Πεδίου για τον Μεγαλοπόδαρο (BFRO), «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στον Ιησού χωρίς να τον έχουν δει να διασχίζει τρέχοντας τον δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητό τους ή να έχουν βρει ίχνη του». Ετσι και με τον Βρωμοπίθηκο. Στην ιστορία της Φλόριντα, βέβαια, ακόμα και τόσο παλιά όσο το 1800, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, πολλοί – από ντόπιους έως περιπατητές και μέλη των Αρχών επιβολής του νόμου – έχουν αναφέρει πως τον έχουν δει. Και βίντεο υπάρχουν, και φωτογραφίες υπάρχουν, μέχρι και Αρχηγείο Ερευνών για τον Βρωμοπίθηκο υπάρχει στο Οτσκοπι της Φλόριντα, έλα όμως που υπάρχουν και άπιστοι Θωμάδες.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο κάθε άνθρωπος παίρνει στη ζωή του αυτά που του πρέπουν, φτάνει μέχρι εκεί που του αξίζει, αδυνατεί, και να ‘θελε, να απλώσει τα πόδια του πέρα από το πάπλωμά του, ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ επισκέφθηκε πρόσφατα, για πολλοστή φορά, τα Εβεργκλεϊντς, κι ας είναι το καλοκαίρι η χειρότερη εποχή για αυτό λόγω της ζέστης και των κουνουπιών, ως επικεφαλής πολυπληθούς ερευνητικής αποστολής για τον Βρωμοπίθηκο. Γιατί είναι πεπεισμένος ότι το ζώο αυτό υπάρχει και μας το κρύβουν, γύρευε γιατί, και έχει αφιερώσει τη ζωή του όλη στον εντοπισμό του, είναι αποφασισμένος να το βρει και να περάσει στην Ιστορία για αυτό, όχι ότι δίνει δεκάρα για το ζώο per se, αλλά είναι ο τρόπος του να τα βάλει με το βαθύ κράτος, να καθαρίσει τον βάλτο, να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, να αναγνωριστεί το μεγαλείο του τέλος πάντων, να τον θαυμάσει ο κόσμος όλος.
Σε αυτό το σύμπαν, πάλι, όπου δεν υπάρχουν (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) ούτε Μεγαλοπόδαροι ούτε Βρωμοπίθηκοι, αλλά υπάρχει τρόπος να φτάσει και να ξαναφτάσει ένας άνθρωπος παθολογικά νάρκισσος, αδίστακτος και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης μέχρι την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε την Τρίτη τα Εβεργκλεϊντς για να διαφημίσει, πρωτίστως στη βάση του, το MAGA και δευτερευόντως στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, που σκέφτονταν αν θα ψηφίσουν ή όχι το «Μεγάλο Ομορφο Νομοσχέδιό» του, το «Αλκατράζ με Αλιγάτορες»: ένα κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς την παραμικρή περιβαλλοντική μελέτη, στο σημείο όπου κάποτε, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι τοπικές Αρχές ήθελαν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, έναν γκλάμορους διηπειρωτικό κόμβο για υπερηχητικά αεροσκάφη, με έξι διαδρόμους και σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας με τις γύρω πόλεις. Τελικά, μόνο ένας διάδρομος ολοκληρώθηκε, το έργο ακυρώθηκε λόγω αντίδρασης των οικολόγων, της ομάδας Φίλοι των Εβεργκλεϊντς, με επικεφαλής τότε τη Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. Η ίδια ομάδα προσέφυγε και τώρα στα δικαστήρια, ζητάει να παγώσει η κατασκευή του «Αλκατράζ με Αλιγάτορες». Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη καταδείξει την πρόθεσή του να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις όποτε δεν συμφωνούν με τις βουλές του.
Σε αυτόν τον κόσμο, εν έτει 2025, παρακολουθούμε, μέρα τη μέρα, απόφαση την απόφαση, δήλωση τη δήλωση, ποστ στο Truth Social το ποστ στο Truth Social, τον μετασχηματισμό ενός εκλεγμένου ηγέτη σε δικτάτορα. Κατά κανόνα, αδυνατούμε ή και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε – γιατί τότε ποια θα ήταν η δική μας θέση, η δική μας υποχρέωση; Καλύτερα είναι λοιπόν να μιλάμε για Βρωμοπιθήκους στα Εβεργκλεϊντς ή και τον Πεπέ λε Πιου, σύντομα άλλωστε ο ερωτύλος μεφίτης αναμένεται να επανέλθει θριαμβευτής με τα «Ω, μον αμούυυυγ» του.
Πηγή: tanea.gr