Το 12% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται από την Ελλάδα, ανέφερε από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο και τις προοπτικές του κλάδου, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το επενδυτικό clawback, το οποίο, όπως είπε, έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του φαρμάκου.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι η Τρίπολη μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο για την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, χάρη στις υφιστάμενες και υπό ανάπτυξη παραγωγικές μονάδες στην περιοχή. Ανακοίνωσε έναν νέο κύκλο επενδύσεων στον φαρμακευτικό τομέα για την επόμενη τριετία, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω από κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για την εφαρμογή “φίλτρου” στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ από μη χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
Στο ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που επηρεάζει την πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο Economist Government Roundtable ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe. Ο κ. Τρύφων στάθηκε ιδιαίτερα στο επενδυτικό κενό που παραμένει στην Ελλάδα, το οποίο, σε συνδυασμό με την υπερβολική εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών και τη δημογραφική πρόκληση, ενδέχεται –όπως προειδοποίησε– να οδηγήσει ακόμη και σε νέο μνημόνιο, εάν δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρες παρεμβάσεις. Τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να διοχετεύσει περισσότερους πόρους σε τομείς όπου η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρέθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων κλάδων σε προστιθέμενη αξία από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, τα προβλήματα χωροταξίας, η γραφειοκρατία και η ανάγκη για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Την εντυπωσιακή γεωγραφική διασπορά και τον δυναμισμό των νέων επενδύσεων στον φαρμακευτικό τομέα ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Δημήτριος Δέμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της ΠΕΦ. Όπως ανέφερε, νέες παραγωγικές μονάδες έχουν ήδη αναπτυχθεί ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε περιοχές όπως η Τρίπολη, η Αττική, οι Σάπες Ροδόπης, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Πάτρα και τα Τρίκαλα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Ειδική αναφορά έκανε στο αναπτυξιακό clawback, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2019 και –όπως είπε– αποτέλεσε καταλύτη για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική περιφέρεια, με υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα και περιορισμένο περιβαλλοντικό φορτίο. Ο κ. Δέμος έκανε λόγο για έναν πραγματικό “επενδυτικό οργασμό”, ενώ ειδικά για την Τρίπολη σημείωσε ότι οι μονάδες που υλοποιούνται στην περιοχή αναμένεται να δημιουργήσουν 2.000 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Τόνισε μάλιστα ότι οι θέσεις αυτές είναι υψηλής ποιότητας και ξεπερνούν σε προοπτικές εκείνες που παραδοσιακά απασχολούν τον εργατικό δυναμικό της περιφέρειας, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται και δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μέλος του ΔΣ της HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority), υπογράμμισε ότι η Ευρώπη απαντά στις υγειονομικές προκλήσεις μέσα από μια στρατηγική προσέγγιση με στόχο την ενίσχυση της υγειονομικής της θωράκισης, την οικοδόμηση στρατηγικής αυτονομίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της σε κρίσιμους τομείς, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη. Όπως εξήγησε, το σημερινό περιβάλλον στον τομέα της υγείας διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η βιοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής. Ο κ. Κοντοζαμάνης στάθηκε επίσης στη σημασία της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ελληνικής βιοτράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει ως κρίσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών υγείας.
Πηγή: capital.gr