Του Δημήτρη Γκάτσιου
Διαδρομή πολιτικής και επικοινωνιακής πίεσης για την κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία…χτυπάει την καρδιά του αφηγήματος της “μάχης με τα βαρίδια του παρελθόντος” και θέτει σε νέα δοκιμασία τη σχέση με την αποκαλούμενη μεσαία τάξη. Μία μεσαία τάξη που δεν ορίζεται μόνο υπό το πρίσμα των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και από την προσδοκία να πάρουν σάρκα και οστά όσα δια της ψήφου της εξέπεμψε ως μηνύματα στις εκλογές του 2019 και του 2023. Το τέλος στις παλαιοκομματικές πρακτικές και σε…αμαρτίες που άνοιξαν το δρόμο για την πολυετή και πολυεπίπεδη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου για το κράτος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, που επιμένει στον διαχωρισμό της ποινικής από την πολιτική ευθύνη στο μέτωπο-φωτιά του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαράσσει τη στρατηγική του, ενόψει της επόμενης πολιτικής “μάχης” που θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβερνητική έδρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη να βρίσκεται σε περιβάλλον συγκρότησης πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μία πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και συνοδεύεται (όχι μόνο από τη Χαριλάου Τρικούπη) από τις πρώτες ηχηρές φωνές για πρόωρες εκλογές. Από την πλευρά της, η Ηρώδου Αττικού 19 θέτει ως άμεση προτεραιότητα τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.
“Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, με τη διεκδίκηση όσων αγροτικών επιδοτήσεων έχουν καταβληθεί παράνομα να μετατρέπεται σε μία πρώτη γραμμή άμυνας μπροστά στο…σφυροκόπημα των αποκαλύψεων και της κατά μέτωπο αντιπολιτευτικής επίθεσης.
Τα επόμενα βήματα
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν, σε όλους τους τόνους, ότι η ποινική αξιολόγηση όσων…γαλάζιων αναφέρονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας θα πραγματοποιηθεί με βάση πραγματικά στοιχεία. Με βάση πραγματικά γεγονότα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. “Η κυβέρνηση θα κριθεί από το σύνολο του έργου της και όχι μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν κρύβουμε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως και στον ΟΣΕ υπάρχει θέμα γιατί δεν υπήρξε τόσο αποφασιστική και συντεταγμένη δράση…Ως προς την ποινική διερεύνηση, θα τοποθετηθούμε στη σωστή στιγμή που θα είναι στη Βουλή. Όταν οι προαναγγελθείσες προτάσεις των κομμάτων κατατεθούν, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και το ποινικό δίκαιο με στοιχεία και δεδομένα και όχι με πολιτική αξιολόγηση, την οποία, ήδη, την κάναμε με πρωτοβουλίες οι οποίες αναλήφθηκαν από τον πρωθυπουργό. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμψηφισμό. Η ευθύνη στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για όποιον τη φέρει, είναι ακέραια και ατομική”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αντιμετώπιση του κ. Βορίδη και του κ. Αυγενάκη (των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης) θα είναι ενιαία.
Με τις…εσωτερικές μουρμούρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αλλάζουν πίστα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την εντός του Κοινοβουλίου “γαλάζια” στάση να δοκιμάσουν (και πάλι) το όριο της συνοχής, που τέθηκε πολλάκις σε δοκιμασία μετά τη…χαμηλή πτήση στην ευρωκάλπη του 2024. Τη στιγμή, δε, που νέα σενάρια και φήμες έρχονται στο προσκήνιο όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κυβερνητική έδρα να κληθεί να διαχειριστεί (πέραν του ΟΠΕΚΕΠΕ) και έτερα ταραχώδη νερά, στελέχη στέκονται σε τέσσερις επισημάνσεις:
-Θα αναζητηθεί και το τελευταίο ευρώ, που πήρε όποιος εξαπάτησε το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από ελέγχους από όσους έλαβαν τα περισσότερα ποσά επιδοτήσεων προς τα μικρότερα ποσά.
-Το…πέρασμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία ανελήφθη πριν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με σκοπό την εξυγίανση του συστήματος.
-Οι “ανεμπόδιστες και αποτελεσματικές έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με τις επισυνδέσεις και την πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές” είναι μία ισχυρή απάντηση σε όσους μιλούν περί δήθεν “καθεστώτος”.
-Οι πολίτες στις εκλογές θα αποφασίσουν με βάση τα θετικά και τα αρνητικά της κυβέρνησης. “Δεν είμαστε καινούργια κυβέρνηση. Εμείς πετύχαμε στην ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ, στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Μειώσαμε την ανεργία από το 18% στο 8%, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 880 ευρώ, κάναμε τη μεταρρύθμιση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αντιμετωπίσαμε την κρίση με την Τουρκία στον Έβρο, την κρίση του κορονοϊού, προχωρήσαμε με την Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, καταθέσαμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Επομένως οι πολίτες έχουν δείγματα γραφής”, τόνισε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Πηγή: capital.gr