Την ανοδική του πορεία συνέχισε για δεύτερο μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης παρουσίασε την οριακή αύξηση που αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,6% τον Ιούνιο επιταχύνοντας από το 3,3% του Μαΐου (Απρίλιος στο 2,6%). Σημαντική ήταν η επιτάχυνση του πληθωρισμού και στη μηνιαία σύγκριση στην Ελλάδα, με ρυθμό 1,3%, που ήταν και ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, μετά τη μικρή αύξηση κατά 0,3% ένα μήνα νωρίτερα.
Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιτάχυνση του δείκτη με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,4% (από 5,2% τον Μάιο).
Αντίθετα, οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων μετριάστηκαν ελαφρώς στο 2,5% από το 2,8% και στα μη ενεργειακά αγαθά ο ρυθμός αύξησης περιορίστηκε περαιτέρω στο 1,2% ετησίως από το 1,4%. Η μεγάλη διαφορά προέκυψε από τη συνιστώσα της ενέργειας, η οποία εμφάνισε ρυθμό αύξησης 1,9% ετησίως έπειτα από τη μείωση με ρυθμό 1,5% του Μαΐου.
Στο σύνολο της ευρωζώνης ο ΔΤΚ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2% ετησίως, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, οριακά αυξημένος από το 1,9% ένα μήνα πριν.
Στη σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου ο ΔΚΤ στην ευρωζώνη σημείωσε αύξηση με ρυθμό 0,3% αφότου είχε μείνει αμετάβλητος (0%) στη μηνιαία σύγκριση που είχε προηγηθεί.
Στο λεγόμενο δομικό επίπεδο, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των νωπών τροφίμων και των καπνικών και θεωρείται ως πιο κατατοπιστική ένδειξη των μελλοντικών τάσεων για τις τιμές, δεν σημειώθηκε μεταβολή σε ετήσιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε σε ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 2,3%, επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.
Στη σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου, οι τιμές στην ευρωζώνη σε δομικό επίπεδο εμφάνισαν αύξηση με ρυθμό 0,4% (μετά το 0% μηνιαίως της περασμένης μέτρησης).
Στις επιμέρους συνιστώσες του ΔΤΚ στο σύνολο της ευρωζώνης, οι υπηρεσίες διατήρησαν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης με 3,3% (από 3,2% τον Μάιο) με την κατηγορία τρόφιμα-αλκόολ-καπνικά να ακολουθεί στο 3,1% (από 3,2%).
Τα μη ενεργειακά αγαθά εμφάνισαν μικρό ρυθμό αύξησης 0,5% (από 0,6%) ενώ στον κλάδο της ενέργειας οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό 2,9% (μετά το -3,6% του Μαΐου).
Στις ανά χώρες μετρήσεις του πληθωρισμού, ο υψηλότερος ρυθμός σε ετήσιο επίπεδο τον Ιούνιο καταγράφηκε στην Εσθονία με 5,2%, με την Σλοβακία στο 4,6%, την Κροατία στο 4,4% και την Λετονία στο 4%.
Στον αντίποδα, ο ΔΤΚ στην Κύπρο έτρεξε με μόλις 0,5% ετησίως, στην Γαλλία με 0,8% και στην Ιρλανδία με 1,6%.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης την Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2%, στην Ιταλία έτρεξε με 1,7% και στην Ισπανία 2,2%.
Πηγή: capital.gr