Στην καρδιά του πρωτοφανούς καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη βρέθηκε το Παρίσι που μπήκε σε κόκκινο συναγερμό με την κορυφή του Πύργου του Αϊφελ να παραμένει και σήμερα κλειστή για το κοινό. Οι επιστήμονες βλέπουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων ως βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, με την αποψίλωση των δασών και τις βιομηχανικές πρακτικές να συμβάλλουν επίσης. Στη νότια Ευρώπη όπου ένας θερμικός θόλος την κρατά ακραία ζεστή, περιβαλλοντολόγος προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τους 4.500 οι επιπλέον θάνατοι, από τις 30 Ιουνίου μέχρι αύριο 3 Ιουλίου. «Το ζήτημα δεν είναι πλέον αν θα έχουμε καύσωνα, αλλά πόσα κύματα θα βιώσουμε φέτος και πόσο θα διαρκέσουν», λέει ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και η ακροδεξιά γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λεπέν βρίσκει μια «απλή λύση»: να αυξηθεί η χρήση κλιματιστικών.
Η Ευρώπη, η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον πλανήτη, βλέπει τις επιπτώσεις να εκτείνονται από την υγεία των πολιτών και των οικοσυστημάτων έως την αγροτική παραγωγή και την αύξηση των πυρκαγιών, ενώ ειδικοί συγκλίνουν στο ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι πλέον εξαίρεση αλλά η νέα κανονικότητα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Κίνδυνος πυρκαγιών
Η θερμοκρασία στη Γαλλία σκαρφάλωσε χθες σε ορισμένες περιοχές στους 40-41 βαθμούς Κελσίου και κυμάνθηκε μέχρι τους 39 στις περισσότερες. Η ακραία ζέστη αύξησε επίσης τον κίνδυνο πυρκαγιών σε καλλιέργειες καθώς οι αγρότες στη Γαλλία – τη μεγαλύτερη παραγωγό σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση – ξεκινούν τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς. Μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μάγχη και τα βελγικά σύνορα η θερμοκρασία παρέμεινε κάτω από τους 34 βαθμούς. Περίπου 1.350 δημόσια σχολεία ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους.
Στη Βρετανία, οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν χθες στο Κεντ ενώ σε αντίθεση με την έντονη ζέστη στη νοτιοανατολική Αγγλία, υπήρξαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε μεγάλα τμήματα της Σκωτίας. Για τέταρτη μέρα πυροσβέστες επιχειρούσαν χθες σε περιοχές των Χάιλαντς και του Μόρεϊ.
Παγκοσμίως η ακραία ζέστη σκοτώνει έως και 480.000 ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τη Swiss Re, αριθμός που υπερβαίνει τον συνολικό απολογισμό από πλημμύρες, σεισμούς και τυφώνες.
Αυτό το 50ό κύμα καύσωνα που καταγράφεται από το 1947 αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων. Αιτία: ένας μεγάλος και ισχυρός αντικυκλώνας που σχηματίζει ένα είδος καλύμματος το οποίο παγιδεύει τον αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πορτογαλία και Ισπανία, που δοκιμάστηκαν πιο σκληρά τις αμέσως προηγούμενες μέρες, είδαν μια σχετική εκτόνωση χθες. Σε κεντρικά και νότια τμήματα της Ισπανίας ωστόσο η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ενώ η Πορτογαλία κατέγραψε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, φτάνοντας τους 46,6 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή στη Μόρα.
Η σημερινή αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μέρα για τη Γερμανία, ειδικά στην περιοχή του Ρήνου με τις προβλέψεις να είναι για μέχρι και 38 βαθμούς – άλλες βλέπουν ακόμη και κατάρριψη του ρεκόρ όλων των εποχών που είναι οι 41,2 βαθμοί (τον Ιούλιο του 2019 στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία).
Το άλλο πρόσωπο των ακραίων συνθηκών φαίνεται στην Ιταλία όπου ενώ 17 πόλεις βρίσκονταν σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα, στον βορρά σημειώθηκαν καταιγίδες και κατολισθήσεις με έναν νεκρό στην περιοχή του Τορίνου και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα σε Μιλάνο και Παρίσι εξαιτίας των κατολισθήσεων στην Κορτίνα.
Η Μαρισόλ Ιγκλέσιας Γκονζάλεθ, ειδικός για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στον ΠΟΥ, ζητεί περισσότερη δράση για να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες «περιττοί και κατά μεγάλο μέρος αποτρέψιμοι θάνατοι».
Ο Πιερ Μασελό, στατιστικολόγος στη London School of Hygiene and Tropical Medicine, εκτιμά ότι οι χώρες που θα παρουσιάσουν τα υψηλότερα ποσοστά επιπλέον θανάτων από αυτό το τελευταίο κύμα καύσωνα είναι η Ιταλία, η Κροατία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο. Ως χειρότερες μέρες έκρινε τη χθεσινή και τη σημερινή. Η ζέστη προκαλεί πάνω από 175.000 θανάτους κάθε χρόνο στην περιοχή της Ευρώπης που μελετά ο ΠΟΥ. Σε αυτήν την περιοχή, έρευνα του 2022 έδειξε ότι μόνο 21 από τις 57 χώρες ανέφεραν ότι διαθέτουν εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία κατά τη διάρκεια καυσώνων – οι 14 ήταν χώρες της ΕΕ.
Πηγή: tanea.gr