Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε ιδιαίτερα αιχμηρούς τόνους, παράγοντας της ελληνικής βιομηχανίας, με ηγετική παρουσία σε κομβικούς κλάδους της παραγωγής σχολίασε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές. Άφησε αιχμές για την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία κάνοντας λόγο για ιδεολογική αποσύνδεση από την πραγματικότητα, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά αξιωματούχων, όπως ο Δανός επίτροπος Ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν γνώριζε καν βασικές τεχνικές έννοιες του ενεργειακού τομέα.
“Είναι στον κόσμο τους”, τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη που παράγει κάθε χρόνο 13.500 κανονισμούς και οδηγίες, χωρίς να φροντίζει για την πρακτική τους εφαρμογή ή τον αντίκτυπο τους στη βιομηχανία.
Κριτική στην πολιτική απανθρακοποίησης
Ο συνομιλητής, με μακρά εμπειρία στη βιομηχανία, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι η Ευρώπη προχωρά τις πολιτικές απανθρακοποίησης χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η τεχνολογική ετοιμότητα:
“Βαδίσαμε πιο γρήγορα από την τεχνολογία και τώρα θα φάμε τα μούτρα μας – και συνεχίζουμε να το κάνουμε”, είπε με νόημα.
Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να προχωρούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί λύσεις αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη ευθύνεται μόλις για το 6% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των πολιτικών με τόσο υψηλό κόστος.
Το κόστος της μετάβασης και οι στρεβλώσεις της αγοράς
Επικαλούμενος παρεμβάσεις που έγιναν στο συνέδριο, επανέλαβε την ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. “Πρέπει να περάσουν οι φθηνές τιμές των ΑΠΕ στον καταναλωτή”, υποστήριξε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που χρεώνουν με βάση την τιμή του φυσικού αερίου – μια στρέβλωση που πλήττει τη λιανική αγορά. Ζήτησε αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης και διαμόρφωσης των αγορών, προκειμένου να φτάσει στον πολίτη το όφελος από την πράσινη ενέργεια.
Οι ενισχύσεις της Ε.Ε. και η αδυναμία της Ελλάδας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τη βιομηχανία και ειδικά στο νέο πλαίσιο CISAF, το οποίο και χαρακτήρισε ατελές και αναποτελεσματικό:
“Δεν λέει επί τούτου τι πρέπει να γίνει – δεν βάζεις λεφτά στο τραπέζι, τα αφήνεις στα κράτη”, είπε, τονίζοντας ότι με αυτό το μοντέλο ευνοούνται χώρες με δημοσιονομική ευχέρεια όπως η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα μένει πίσω. “Η Γερμανία θα πει “μπορώ”, η Ελλάδα θα πει “δεν μπορώ””, εξήγησε, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται πραγματική, χρηματοδοτούμενη πολιτική στήριξης της βιομηχανίας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ελλιπή κίνητρα συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιχειρηματική σύμπραξη με ιταλικές εταιρείες στον τομέα της άμυνας, κάτι που –όπως υπονόησε– δεν είναι ακόμη ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Η παρέμβαση Ντράγκι και το ελληνικό ζήτημα
Ειδική μνεία έγινε και στην προσωπικότητα του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες συζητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. “Όταν οι υπόλοιποι –με πρώτο τον Σόιμπλε– ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ντράγκι αντέδρασε. Είπε ξεκάθαρα “αν θέλετε να τη βγάλετε, κάντε το, αλλά εγώ δεν το υποστηρίζω””, φέρεται να δήλωσε ο συνομιλητής.
Η στάση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει και τη βαθύτερη φιλοευρωπαϊκή του στάση:
“Είναι πραγματικά φιλοευρωπαίος, όχι μόνο στα λόγια. Και πολύ φιλέλληνας – ο κόσμος το αισθάνεται αυτό”.
Το πακέτο των 800 δισ. και η ανάγκη για νέα αρχιτεκτονική
Τέλος, εκφράστηκε προβληματισμός για την κατανομή του πολυσυζητημένου πακέτου των 800 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αγωνία, όπως αποτυπώθηκε, είναι να μην περιοριστεί η απορρόφηση κονδυλίων μόνο στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., αλλά να υπάρξει γεωγραφική και τομεακή διασπορά.
“Αν είναι να πάρουμε μόνο ένα δισ., τότε όλη η προσπάθεια πάει στράφι. Πρέπει να υπάρξει ανακατανομή με νέα κριτήρια και φρέσκο χρήμα στο τραπέζι”, ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Πηγή: capital.gr