Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Πόσο πιθανό είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Πόσο πιθανό είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αποτελεί ένα γεγονός με τεράστιες ανθρωπιστικές, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε τις προβλέψεις του σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το χρονοδιάγραμμα για το τέλος των εχθροπραξιών παραμένει αμετάβλητο για το τέλος του 2025.

Πρόβλεψη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος του 2025

Η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ουκρανίας αναθεωρήθηκε με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στο βασικό του σενάριο αλλά και μελανά χρώματα στο δυσμενές σενάριο.

Οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας

Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε τεράστια ανθρώπινη τραγωδία, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους και στρατιωτικούς. Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί και έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και τις ειρηνευτικές συζητήσεις να μην έχουν ακόμη φέρει απτά αποτελέσματα το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας της Ουκρανίας (ΑΕΠ) παραμένει σταθερή στο εύρος 2,5% έως 3,5%. Η επιτάχυνση των επισκευών ενεργειακής υποδομής μέσα στο 2024, καθώς και η έναρξη λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων το 2025, αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Παρά την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού (με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 400 δισεκατομμύρια UAH), το ΔΝΤ θεωρεί τον αντίκτυπο μικρό λόγω του υψηλού μεριδίου των εισαγωγών. Μια ισχυρότερη συγκομιδή το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Οι ανάγκες για αμυντικές δαπάνες για το 2025 έχουν αυξηθεί, γεγονός που απαιτεί την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 5,8% του ΑΕΠ, με το αντίστοιχο νομοσχέδιο να κατατίθεται σύντομα στο κοινοβούλιο.

Πληθωρισμός 10% και ανοδική αναθεώρηση των τιμών

Για το 2025, ο μέσος πληθωρισμός εκτιμάται στο 10,3%, αυξημένος κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου.

Το συνολικό εξωτερικό χρηματοδοτικό κενό στο βασικό σενάριο εκτιμάται στα 148 δισ. δολάρια ΗΠΑ, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες ανάγκες της χώρας για εξωτερική στήριξη, εν μέσω πολέμου και οικονομικών πιέσεων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξαιρουμένων των επιχορηγήσεων, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7% του ΑΕΠ το 2025 σε σύγκριση με την προηγούμενη επισκόπηση. Αυτό αντανακλά τις αυξημένες εισαγωγές κατά προτεραιότητα, τις υψηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου και τις χαμηλότερες γεωργικές εξαγωγές.

Δυσμενές σενάριο

Στη έκθεση υπάρχει και το δυσμενές σενάριο. Πόλεμος μέχρι το 2026 – Βαρύτερη ύφεση και επίμονος πληθωρισμός.

Το σενάριο του ΔΝΤ βασίζεται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2026, με σημαντικά αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα:

  • Η οικονομία θα δεχθεί βαθύτερο και πιο παρατεταμένο σοκ, με ύφεση, ακολουθούμενη από βραδεία ανάκαμψη.
  • Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι υψηλότερος και πιο επίμονος.
  • Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (χωρίς επιχορηγήσεις) θα επιδεινωθεί.
  • Τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα θα παραμείνουν κάτω από το 100% του κριτηρίου επάρκειας ARA του ΔΝΤ έως το 2027.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα (χωρίς επιχορηγήσεις) θα παραμείνει άνω του 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.
  • Το χρηματοδοτικό κενό σε αυτή την περίπτωση εκτινάσσεται στα 177,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 29,2 δισ. περισσότερα από το βασικό σενάριο.

Νέα δόση, 500 εκατ. δολάρια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε στις 30 Ιουνίου 2025 την όγδοη αξιολόγηση του τετραετούς προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης EFF (Extended Fund Facility) για την Ουκρανία, εγκρίνοντας ταυτόχρονα την εκταμίευση νέας δόσης ύψους 0,5 δισ. δολαρίων.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ