«Χυδαία πρόκληση», παρεξήγηση ή προβοκάτσια;

«Χυδαία πρόκληση», παρεξήγηση ή προβοκάτσια;

Δεν είναι, ασφαλώς, η πρώτη φορά που μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις, ακόμα και βία. Ισως να είναι όμως η πρώτη φορά που μια γελοιογραφία προκαλεί θύελλες, ενώ ο δημιουργός της και οι υπεύθυνοι του εντύπου στο οποίο δημοσιεύτηκε επιμένουν πως δεν απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ και είναι όλα μια παρεξήγηση, ενδεχομένως και μια προβοκάτσια. Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στο τουρκικό σατιρικό περιοδικό «LeMan» στις 26 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά τον τερματισμό του «Πολέμου των 12 Ημερών» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Δείχνει δύο γενειοφόρους με φτερά σαν αγγέλων να δίνουν τα χέρια πάνω από μια πόλη που βομβαρδίζεται. «Σαλάμ αλέκουμ [Ειρήνη μαζί σας], είμαι ο Μωάμεθ», λέει ο ένας. «Αλέκουμ σαλάμ [Και μαζί σας], είμαι ο Μωυσής», του απαντά ο άλλος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του AKP, πρόκειται για «ένα ισλαμοφοβικό έγκλημα μίσους». Σύμφωνα με τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, είναι μια «χυδαία πρόκληση». Ενδιαφέρον έχει, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πρώτα διέταξε, προχθές, ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης να συλληφθούν ο σκιτσογράφος, ο γραφίστας και ακόμα τέσσερις υπεύθυνοι του σατιρικού περιοδικού και μετά ξέσπασαν επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκάδες εξαγριωμένοι άνθρωποι επιτέθηκαν σε ένα μπαρ στο οποίο συχνάζουν εργαζόμενοι στο «LeMan» αλλά και στα γραφεία του περιοδικού, όπου είχε ήδη εφορμήσει νωρίτερα η αστυνομία, στη λεωφόρο Ιστικλάλ. Μάταια επέμεινε ο Τουντσάι Ακτζούν, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, που ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο των συντηρητικών, πως «το σκίτσο αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καρικατούρα του προφήτη Μωάμεθ.

Σε αυτό το έργο, είναι το όνομα ενός μουσουλμάνου που σκοτώθηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών του Ισραήλ, τον έλεγαν Μωάμεθ, είναι μια μυθοπλασία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον μουσουλμανικό κόσμο ονομάζονται Μωάμεθ. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον προφήτη Μωάμεθ. Δεν θα παίρναμε ποτέ τέτοιο ρίσκο». Μάταια επέμεινε επίσης το «LeMan», μέσω του X, πως ο σκιτσογράφος απλώς «ήθελε να δείξει τη δίκαιη θέση του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού απεικονίζοντας έναν μουσουλμάνο που σκοτώθηκε από το Ισραήλ», πως «δεν είχε ποτέ σκοπό να προσβάλει τις θρησκευτικές αξίες», πως «δεν υπάρχει αναπαράσταση του προφήτη μας» και «πρέπει να είναι κανείς πολύ κακόβουλος για να ερμηνεύσει τη γελοιογραφία με αυτόν τον τρόπο», παρ’ όλα αυτά «ζητάμε συγγνώμη από τους καλοπροαίρετους αναγνώστες μας, οι οποίοι, κατά την άποψή μας, έπεσαν θύματα προβοκάτσιας».

Κάνοντας λόγο για μια «άσεμνη καρικατούρα του προφήτη μας», ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια μοιράστηκε στο X, αργά το βράδυ της Δευτέρας, βίντεο που απεικόνιζε αστυνομικούς να σέρνουν σε μια σκάλα τον δημιουργό του επίμαχου σκίτσου Ντογάν Πεχλεβάν, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη, καθώς και βίντεο όπου απεικονίζονται τρεις άλλοι άνδρες να σύρονται μέσα σε βαν της αστυνομίας, ο ένας από αυτούς ξυπόλητος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Στα χέρια των τουρκικών Αρχών βρίσκονται ήδη, εκτός από τον σκιτσογράφο, ο γραφίστας και δύο υπεύθυνοι του περιοδικού.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Εκκρεμούν άλλα δύο εντάλματα σύλληψης, πάντα για «δημόσια προσβολή θρησκευτικών αξιών», εις βάρος του αρχισυντάκτη και του διευθυντή σύνταξης του «LeMan», που όμως βρίσκονταν στο εξωτερικό.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει εναντίον των ιερών αξιών μας», δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε τηλεοπτικά του σχόλια, διαβεβαιώνοντας ότι οι Αρχές θα παρακολουθήσουν στενά τη νομική διαδικασία. «Οσοι δείχνουν ασέβεια στον προφήτη μας και σε άλλους προφήτες θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου», πρόσθεσε.  Για την Ιστορία, τον Μάρτιο του 2021, τούρκος εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί τετραετής ποινή φυλάκισης εις βάρος τεσσάρων σκιτσογράφων του «Charlie Hebdo», του γαλλικού σατιρικού περιοδικού που είχε θρηνήσει το 2015 δώδεκα νεκρούς σε τζιχαντιστική επίθεση με αφορμή τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ, εξαιτίας μιας καρικατούρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οποία έκρινε «προσβλητική».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ