Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από το 2022 και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Πούτιν συζήτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναφέρεται επίσης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να προσχωρήσει «το συντομότερο δυνατό» σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Επίσης, η γαλλική προεδρία αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «θα συνεχίσει να συνομιλεί» με τον Ρώσο πρόεδρο.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση ήταν υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία και ο Ναπολέοντας
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία, ειδικά αν υπάρξει συνέχεια, είναι εξαιρετικά σημαντική. Την τελευταία φορά που είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά οι δύο ηγέτες ήταν την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έπειτα από πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Τότε, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αξιώσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία προειδοποιώντας για κυρώσεις.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουστεί, με αφορμή δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος είχε πει ότι, αν δεν σταματήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «θα συνεχίσει σίγουρα για τη Μολδαβία και πιθανώς παραπέρα στη Ρουμανία». Και είχε καλέσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποκτήσουν πυρηνική ομπρέλα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει ότι «ορισμένοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι συνέβη στον Ναπολέοντα», αναφερόμενος το γεγονός ότι ο Γάλλος αυτοκράτορας έφθασε στη Μόσχα με τον στρατό του το 1812, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε λόγω του αδυσώπητου χειμώνα να υποχωρήσει αφού υπέστη τεράστιες απώλειες.
«Ο Ναπολέων έκανε κατακτήσεις. Η μοναδική ιμπεριαλιστική δύναμη που βλέπω σήμερα στην Ευρώπη ονομάζεται Ρωσία», απάντησε τότε ο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο ομόλογό του «ιμπεριαλιστή αναθεωρητή της ιστορίας και της ταυτότητας των λαών».
Πηγή: in.gr