Της Νίκης Ζορμπά
Η διαχείριση κρίσης που επιχειρεί η Κυβέρνηση για τη διέξοδο από το αποπνικτικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταλαγιάζει τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και δεν οδηγεί σε αναθεώρηση τους σχεδιασμούς της.
Του ΠΑΣΟΚ προεξάρχοντος, το οποίο είναι και το μόνο κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική δύναμη για πρωτοβουλίες, όπως της πρότασης για προανακριτική Επιτροπή. Διαθέτει και τις απαιτούμενες τριάντα υπογραφές βουλευτών αλλά και τη βούληση να την καταθέσει.
Προανακριτική
Ετοιμάζονται πυρετωδώς στην Χαριλάου Τρικούπη για το αίτημα της προανακριτικής, όπερ και προανήγγειλε χθες ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε ( Mega).
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μυδραλλιοβόλησε επί προσωπικού εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυξημένη δόση ειρωνείας, όταν σχολίαζε τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς. Ασφαλώς, στην κατεύθυνση της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος πως η κεφαλή της Κυβέρνησης αναλαμβάνει να σπάσει το απόστημα για το οποίο ευθύνη έχει στον βαθμό που δεν “καθάρισε” παθογένειες δεκαετιών:
1. “Δεν υπάρχει “δυστυχώς αποτύχαμε”. Υπάρχει “δυστυχώς μας έπιασαν”. Την ίδια ρητορεία, την ίδια πολιτική αντιμετώπιση είχαμε και στις υποκλοπές. Δεν… ήξερε, κάποιοι άλλοι δίπλα του τα έκαναν, δεν είχε καμία ευθύνη”
2. Η δικογραφία δεν αναφέρεται σε δεκαετίες πριν, αλλά στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για συγκεκριμένα πρόσωπα, με ένα κύκλωμα με τη σφραγίδα του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας. “Το κύκλωμα αυτό δεν στήθηκε μόνο του. Είχε πολιτική κάλυψη και κεντρική καθοδήγηση. Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος ποια αγροτεμάχια ή βοσκοτόπια είναι κενά για να τα δηλώσει, αν μέσα από το σύστημα δεν του το υποδείξει”.
3. Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να λυτρώσει τη χώρα από τα δικά του σκάνδαλα. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να τη λυτρώσει: η πολιτική αλλαγή, οι εκλογές. Και μάλιστα εκλογές σε χρόνο που δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση και κανένας κίνδυνος παραγραφής των εγκλημάτων που βρίσκονται στη δικογραφία.
Ο Ν. Ανδρουλάκης, εν κατακλείδι, υπενθύμισε και την επίμονη ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2020:
“Το 2023, θέτω το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ εκ νέου. Το 2024, πριν τις Ευρωεκλογές, το ξαναθέτω. Στον προϋπολογισμό του 2024 το ίδιο. Το 2025 κάνω επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το θέμα του πρωτογενούς τομέα με αιχμή τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το 2024 μου απαντάει ο τότε υπουργός -ακούστε, σας παρακαλώ, γιατί το ενθάρρυνε αυτό ο κ. Μητσοτάκης- ότι έχω μία περίεργη επιμονή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ”.
Debate ( ; ) για εκλογές
Απολύτως στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ του Σωκράτη Φάμελλου: Συμφωνεί για την ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής ( σε αντίθεση με τη Νέα Αριστερά που μιλά μόνο για Εξεταστική ) και επιτίθεται στον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, με το αίτημα να αποχωρήσει άμεσα.
Χαρακτήρισε “αναγκαία” την προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών , δηλώνοντας ταυτόχρονα πως “το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται ονομαστικά στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα”.
Για την Κουμουνδούρου “απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης, εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη και να αναγεννήσει την πατρίδα μας”.
Η σημαίνουσα διαφορά με την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν έχουν “αυστηρό” οδικό χάρτη για τη σειρά των πραγμάτων. Κοινώς, δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης για το εάν θα πρέπει πρώτα να γίνει προανακριτική και έπειτα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Παραθέτουν και τα δυο ενδεχόμενα ως συγκοινωνούντα.
Πηγές της Κουμουνδούρου, μιλώντας στο Capital.gr , διευκρίνιζαν ότι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να προηγηθεί η διερεύνηση της υπόθεσης των εκλογών, εδράζει σε “debate” των Συνταγματολόγων για το εάν υπάρχει ή όχι ο κίνδυνος παραγραφής αξιοποινων πράξεων, με τη διάλυση της παρούσας Βουλής.
“Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή την λογική”, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές. Άγνωστο παραμένει ωστόσο πώς θα κινηθούν για την προανακριτική. Το ΠΑΣΟΚ αυτόνομα θα κινηθεί, όπως και με τα Τέμπη.
Θα επιδιώξει συγκλίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ για δική του πρόταση; Δύσκολο καθώς τα περιθώρια είναι στενά για συμμαχίες.
Πηγή: capital.gr