Τρεις παρεμβάσεις μέσα σε τέσσερις μέρες μοιάζουν πολλές για έναν πρώην πρωθυπουργό χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αυτή ακριβώς η πύκνωση των δημόσιων τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα έκανε πολλούς να αναλογιστούν αν ετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή του. Δεν ήταν μόνο ο αριθμός, αλλά και το περιεχόμενό τους -επιλέγοντας να αξιοποιήσει συμβολικά δύο ευκαιρίες.
Ανήμερα της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από εκείνο το βράδυ που ανήγγειλε το δημοψήφισμα του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την δημοσιοποίηση των πρακτικών από την ιστορική σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μια μέρα μετά το δημοψήφισμα. «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, είπε ο Διονύσιος Σολωμός», ανέφερε στην επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Και όταν, επικαλούμενος την απάντηση της προκατόχου του στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να τα δώσει στην δημοσιότητα, η επίθεση Τσίπρα δεν αφορούσε μόνο το 2015, αλλά και την επικαιρότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αυτοί που το ’15 χρησιμοποίησαν το σύνθημα να μείνουμε Ευρώπη, είναι οι ίδιοι που διαρκώς μας απομακρύνουν από την Ευρώπη. Και πριν το 2009 και σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει τη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη σε σχέση με τις εισαγγελικές της αρχές (…) Έχουν οδηγήσει στη Βαλκανοποίηση της Ελλάδας: Κραυγαλέες ανισότητες, πελατειακό κράτος, διαφθορά, αδρανοποίηση των θεσμών. Το βαθύ κράτος που υποτίθεται ότι θα πολεμούσαν, είναι οι ίδιοι. Είναι η παρέα τους. Είναι οι πρακτικές τους. Οι πρακτικές που οικοδόμησαν ένα καθεστώς κλεπτοκρατίας», ανέφερε στην ανάρτησή του -που είχε σαφή στόχο την κυβέρνηση. Και στην οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας αυτό το δίπολο που επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί εκ νέου, στα δέκα χρόνια από το πιο δραματικό καλοκαίρι της χώρας τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Λίγες μέρες μετά, στην εκδήλωση μνήμης για την Μυρσίνη Ζορμπά, επέστρεψε στο πλαίσιο παρεμβάσεων που κάνει για την κατεύθυνση του προοδευτικού χώρου εντός και εκτός Ελλάδος: «Τα κράτη μετατρέπονται σε ιδιωτικές εταιρείες των προέδρων, των πρωθυπουργών ή των ολιγαρχών που τα ελέγχουν. Βλέπουμε τους ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριφέρονται ως οι γελωτοποιοί του βασιλιά», ανέφερε στην παρέμβασή του –με αιχμές για την συμπεριφορά του Μαρκ Ρούτε στο ΝΑΤΟ. «Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, όπου βλέπουμε την άκρα δεξιά να γίνεται πιο ισχυρή από ποτέ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το μέλλον των δημοκρατιών μας είναι ένας αγώνας για τον πολιτισμό. Η λογική του “δίκαιου του ισχυρού” που βλέπουμε στις διεθνείς σχέσεις, αγγίζει κάθε διάσταση της δημόσιας ζωής», σχολίασε ο Τσίπρας.
Σημαίνουν όλα αυτά ότι επιστρέφει συντομότερα; Ότι η ανακοίνωση ενός νέου «πολιτικού υποκειμένου» είναι πλέον προ των πυλών; Σύμφωνα με πληροφορίες, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει -από την Αμαλίας τονίζουν πως το μόνο πράγμα που ετοιμάζει αυτές τις μέρες ο Τσίπρας είναι το βιβλίο που θα αφορά την διακυβέρνησή του, το οποίο θα περιγράφει την δική του οπτική για την τετραετία 2015-2019 -ο κορμός του οποίου στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα. Εκτιμήσεις των αναλυτών λένε πως αυτό το βιβλίο υπό μια έννοια είναι απαραίτητο κομμάτι rebranding που επιχειρεί ο πρώην πρωθυπουργός, ώστε να κλείσει τους λογαριασμούς του με όσα του καταλογίζουν -μέρος αυτής της τακτικής μπορεί να θεωρηθεί και η κίνηση με τα πρακτικά.
Αυτή η ξεκάθαρη διάψευση σεναρίων δεν εμποδίζει, προφανώς, τους συμπαθούντες να ελπίζουν. Αυτό που επιτρέπει όμως, είναι στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ να μένει αρραγής -ανεξαρτήτως των απόψεων που έχει το κάθε στέλεχος για το είδος και τα πρόσωπα της μετεξέλιξής του.
Πηγή: tanea.gr