Η Ευρώπη ασφυκτιά σε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ και πολλές χώρες της να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού: από τη Νότια Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Επιπλέον απειλή από τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ μάχη με τις φλόγες έδιναν και χθες πυροσβέστες στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία και πλησίασε ή και ξεπέρασε τους 42 στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, φέρνοντας στην επιφάνεια όχι απλώς μια μετεωρολογική ανωμαλία, αλλά μια νέα ανησυχητική πραγματικότητα: η Ευρώπη μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε «σαβάνα», καύσωνα και ξηρασίας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι πλέον μεμονωμένα αλλά η «νέα κανονικότητα» – αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που επιδεινώνει και επιταχύνει τις επιπτώσεις της –, εντείνοντας τον προβληματισμό για το αν πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο όπου η Γηραιά Ηπειρος κινδυνεύει να γίνει Σαχάρα.
Επί μέρες, περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στον κλοιό καύσωνα. Στη Γαλλία, πάνω από 80 διοικητικές περιφέρειες βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό έως τα μέσα της εβδομάδας και περίπου 200 σχολεία έκλεισαν εν μέρει ή πλήρως λόγω της ακραίας ζέστης. Πρακτικά πλήττεται ολόκληρη η χώρα, με εξαίρεση τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης.
Και για την Ισπανία η πρόβλεψη είναι ότι η ζέστη θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι την Πέμπτη. Στη Σεβίλλη, όπου παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, οι θερμοκρασίες προβλέπονταν στους 42 βαθμούς Κελσίου. Το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν 46 βαθμοί στην επαρχία Ουέλβα της Ανδαλουσίας. Η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία για Ιούνιο είχε καταγραφεί στη Σεβίλλη το 1965 κι ήταν 45,2 βαθμοί.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κόκκινες προειδοποιήσεις καύσωνα για 16 πόλεις (για 21 την Κυριακή). Η ιστοσελίδα IlMeteo.it έδινε χθες 41 βαθμούς στη Φλωρεντία, 38 στην Μπολόνια και 37 στην Περούτζα. «Κλιματικά καταφύγια» δημιουργήθηκαν στην Μπολόνια.
Στην Πορτογαλία, πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, είχαν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μέχρι αργά χθες βράδυ. Ακόμα και στην Ολλανδία, που συνήθως είναι πιο δροσερή, υπήρξε προειδοποίηση ότι οι θερμοκρασίες μπορούσαν να φτάσουν τους 35-40 βαθμούς.
Προειδοποιήσεις
Τριάντα τέσσερις βαθμούς είχε χθες το Λονδίνο και περιοχές στα νοτιοανατολικά της Βρετανίας.
Στη Γερμανία, επίσης, προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες 35-38 βαθμών έφεραν σε αμηχανία τους πολίτες καθώς τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν καν κλιματισμό. Το αποκορύφωμα αναμένεται αύριο. Ρεκόρ θερμοκρασιών και στη θάλασσα: η Μεσόγειος κατέγραψε την Κυριακή την υψηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας για μήνα Ιούνιο, με μ.ό. 26,01 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus που αναλύθηκαν από το Météo-France. Η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου είναι 3 βαθμούς υψηλότερη από τους εποχικούς βαθμούς για την περίοδο 1991-2020, με διακυμάνσεις που υπερβαίνουν τους 4 βαθμούς.
Το κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους πλήττει και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, όπου μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν για δεύτερη μέρα χθες στην περιοχή της Σμύρνης.
«Τα κύματα καύσωνα στην περιοχή της Μεσογείου έχουν γίνει πιο συχνά και έντονα τα τελευταία χρόνια, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο στις πόλεις, όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας αυξάνει περαιτέρω τις θερμοκρασίες», σημείωσε ο Εμανουέλ Πιερβιτάλι, ερευνητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας και Ερευνας του Περιβάλλοντος (ISPRA).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν σαφή ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αναμένεται να γίνουν πιο συχνά, πιο μεγάλα σε διάρκεια και πιο έντονα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ αναφέρει ότι η συχνότητα και η ένταση των κυμάτων ακραίας ζέστης όπως και η διάρκεια των καυσώνων έχουν αυξηθεί από το 1950 και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επικίνδυνες θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα σκοτώσουν 8.000 έως 80.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς οι ζωές που χάνονται λόγω ισχυρότερης ζέστης ξεπερνούν εκείνες που θα σωθούν λόγω πιο ήπιου κρύου.
Πηγή: tanea.gr