Μελέτη – Oρόσημο: Στους ώμους των γυναικών στηρίχτηκαν οι πρώτοι μεγάλοι αστικοί πολιτισμοί του κόσμου

tsatalogiouk

Μια νέα μελέτη στην τοποθεσία Τσαταλογιούκ (Çatalhöyük) στη νότια Τουρκία έδειξε ότι οι γυναίκες και όχι οι άνδρες κατείχαν την εξουσία σε μια από τις αρχαιότερες γνωστές πόλεις, που χρονολογείται από το 7.000 π.Χ., σύμφωνα με την Daily Mail.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ξαναγράψει όσα γνωρίζουμε για τις πρώτες ημέρες του πολιτισμού και για τους ρόλους των φύλων σε όλη την ιστορία, λένε οι ειδικοί.

Σε μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο Science, οι ερευνητές αναλύοντας αρχαίο DNA από σχεδόν 400 σκελετούς στο Τσαταλογιούκ, έναν εντυπωσιακά καλά διατηρημένο νεολιθικό οικισμό στη νότια Τουρκία, αποκάλυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτός ο πρώιμος πολιτισμός λειτουργούσε με μητριαρχικό σύστημα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι οικογενειακοί δεσμοί περιστρέφονταν γύρω από τη μητέρα, με τα κορίτσια να παραμένουν στα σπίτια των μητέρων τους, ενώ τα αγόρια να φεύγουν μετά τον γάμο.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γυναίκες θάβονταν με πέντε φορές περισσότερα κτερίσματα από τους άνδρες, υποδεικνύοντας την υψηλότερη κοινωνική τους θέση.

Τα αγάλματα ισχυρών γυναικών στο Τσαταλογιούκ έχουν από καιρό προσελκύσει συμβολικές ερμηνείες, αλλά η νέα γενετική ανάλυση υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γυναίκες βρίσκονταν στην πραγματικότητα στο κέντρο της εξουσίας, όχι μόνο ως σύμβολα.

Παρόμοιες μελέτες στη Βρετανία έδειξαν ότι οι κοινωνίες της Εποχής του Σιδήρου ήταν επίσης μητριαρχικές, υποδηλώνοντας ότι αυτό το κοινωνικό μοντέλο ήταν πιο διαδεδομένο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: Daily Mail, skynewsarabia

www.ertnews.gr



Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ