Μαξίμου: Από τα… βοσκοτόπια, στους μετανάστες και στα εθνικά – Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας»

Μαξίμου: Από τα… βοσκοτόπια, στους μετανάστες και στα εθνικά – Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας»

Απέναντι στη «βόμβα» του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει σκάσει πια ως προς το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου, με δρομολογημένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις οποίες η κυβέρνηση θα κληθεί αργά ή γρήγορα να διαχειριστεί, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί αλλαγή ατζέντας. Ή έστω προσπαθεί να αποφύγει μια μονοθεματική, πιεστική επικαιρότητα. Με την κυβέρνηση ξανά σε κρίσιμη καμπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να στρέψουν τους προβολείς από τα… βοσκοτόπια στην κυβερνητική δράση.

Το βάρος πέφτει στο Μεταναστευτικό και στα εθνικά, ιδίως στο τουρκολιβυκό, καθώς όσο κι αν σηκώνεται – και γι’ αυτά κριτική προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς -, το Μαξίμου πιστεύει πως έχει πειστικές απαντήσεις, ενώ πρόκειται επίσης για μέτωπα που επιτρέπουν στη ΝΔ να συνομιλεί με τον παραδοσιακό κοινό της. «Κοιτάμε στην επόμενη μέρα, αυτή ήδη ξεκίνησε» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της χθεσινής ορκωμοσίας του υπουργού Θάνου Πλεύρη και των υφυπουργών Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Ανδριανού, Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

Ο φόβος για δεύτερο γύρο αποκαλύψεων στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει έντονα στο γαλάζιο οικοσύστημα, όμως θεωρείται μονόδρομος η διατήρηση μιας ανοιχτής βεντάλιας στην κυβερνητική καθημερινότητα, προς αποφυγή εγκλωβισμού της κυβέρνησης σε κύκλο αμηχανίας και εσωστρέφειας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σκληρή γραμμή

Ύστερα από τις παραδοχές Μητσοτάκη («δεν έχουμε μπορέσει να ανατάξουμε την ανεπάρκεια του κράτους», «αναλαμβάνω την ευθύνη») και τις ανακοινώσεις του για τα επόμενα, πρακτικά βήματα (δημιουργία ειδικής ομάδας ελέγχου για κυνήγι και επιστροφή των παράνομων καταβολών), το Μαξίμου θα επιδιώξει να μην ανατραπεί πλήρως ο πολιτικός και διαχειριστικός σχεδιασμός.

Ενδεικτικός ο προγραμματισμός, χθες, δύο συνεντεύξεων Τύπου από συνολικά εννέα κυβερνητικά στελέχη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφενός για τα εργασιακά, αφετέρου για τα τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία (περιβάλλον, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή) ύψους 8 δισ. ευρώ. Ενδεικτική επίσης η σκληρή γραμμή που χαράζει εκ νέου το Μαξίμου τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και στα εθνικά θέματα – στην απόκρουση, ακριβέστερα, κατηγοριών προς την κυβέρνηση κυρίως εκ δεξιών αλλά όχι μόνο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – τακτική, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων έκτακτων συγκλήσεων του οργάνου στο Μαξίμου. Σε αυτό θα συμμετέχει αντί του Μάκη Βορίδη, που βγήκε από το κυβερνητικό κάδρο με την παραίτησή του, ο διάδοχός του στο υπουργείο Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης. Με τη γραμμή να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αλλάζει.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο παγίωσης της νέας μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη και φαίνεται διατεθειμένη να πάρει μέτρα. Στις αρχές Ιουλίου, πιθανόν στις 8 του μήνα, θα επισκεφτεί τη βορειοαφρικανική χώρα ο επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί τους αρμόδιους υπουργούς από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα.

Τετ α τετ με Μπρούνερ

Ο επίτροπος Μπρούνερ έχει τετ α τετ με τον Μητσοτάκη σήμερα στο Μαξίμου, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος θα συναντήσει και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Θάνο Πλεύρη. «Πήραμε ήδη μέτρα απέναντι στα κυκλώματα απάνθρωπων διακινητών» λένε κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα στις δύο φρεγάτες (συν ένα συνοδευτικό πλοίο) του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η κυβέρνηση δεν θέλει νέες διαρροές ιδίως στο δεξιό ακροατήριο, ούτε αναταράξεις σε μια σημαντική μερίδα της βάσης της, ούτε βέβαια ένα ανεξέλεγκτο μέτωπο στην Κρήτη, όπου δεν υπάρχουν καν δομές προσωρινής παραμονής μεταναστών. Η «αυστηρότητα» φάνηκε κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Μετανάστευσης. Ο Πλεύρης έδωσε στίγμα μέσα από αναφορές του στην «πάταξη της λαθρομετανάστευσης» και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο Βορίδης (δεν θα χορηγείται άσυλο σε όσους έχουν μπει παράνομα στη χώρα).

Οι «καθ’ έξιν ανησυχούντες»

Αντίστοιχα το θέμα της Λιβύης και ειδικότερα του τουρκολιβυκού μνημονίου σήκωσε ο Μητσοτάκης μέσα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με αιχμές για «καθ’ έξιν ανησυχούντες» στα εθνικά θέματα – κάτι που πήγαινε πρωτίστως στην πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Με το σκεπτικό του, οι «σπασμωδικές αντιδράσεις»  για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επί του πεδίου ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της «πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». Σύμφωνα με τη χθεσινή αποστροφή του Μητσοτάκη, «η δράση  φέρνει αντίδραση», ενώ όπως τόνισε, στο διπλωματικό μέτωπο, προ ημερών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε εκ νέου συμπεράσματα που είναι εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όσο και στο μεταναστευτικό.

«Ας μην θορυβούνται, συνεπώς, ορισμένοι καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων και κυρίως ας μην ετεροπροσδιορίζουμε τις δικές μας θέσεις με βάση τα επιχειρήματα που διακινούν οι γείτονές μας» σημείωσε.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ