Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, προχώρησε σε αναδιοργάνωση του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας δημιουργώντας ένα νέο τμήμα που θα έχει τον τίτλο Meta Superintelligence Labs (Εργαστήρια Υπερνοημοσύνης).
Επικεφαλής του νέου τμήματος θα είναι ο Αλεξάντερ Γουάνγκ, δηλαδή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της startup επισήμανσης δεδομένων Scale AI, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Meta.
H κίνηση με τα υψηλά διακυβεύματα έρχεται μετά από αποχωρήσεις ανώτερων στελεχών και μια κακή υποδοχή στο τελευταίο μοντέλο ανοιχτού κώδικα Llama 4 της Meta, προκλήσεις που επέτρεψαν σε αντιπάλους όπως η Google, η OpenAI και η DeepSeek της Κίνας να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ στον αγώνα κυριαρχίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρει το Reuters.
Με το νέο εργαστήριο ο Ζάκερμπεργκ ελπίζει ότι θα επιταχύνει την πρόοδο σε επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στο επίπεδο δημιουργίας μηχανών που μπορούν να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοητική λειτουργία. Προφανώς, η κίνηση αναμένεται να βοηθήσει και στη δημιουργία νέων ταμειακών ροών τόσο στην πλατφόρμα Meta AI, όσο και τα εργαλεία διαφήμισης εικόνας και βίντεο καθώς και στα «έξυπνα» γυαλιά της εταιρείας.
Τον τελευταίο μήνα ο Ζάκερμπεργκ πραγματοποίησε μία πραγματική, προσωπική… εκστρατεία προσέλκυσης ταλέντων, υποβάλλοντας προσφορές σε startup, συμπεριλαμβναομένης της Safe Superintelligence (SSI) του συνιδρυτή της OpenAI, Ίλια Σατσκεβερ, και προσελκύοντας υποψήφιους απευθείας μέσω WhatsApp με πακέτα αμοιβών εκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram είχε επενδύσει 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την Scale AI. Εκτός από τον Γουάνγκ και ορισμένα μέλη του προσωπικού της Scale AI, το νέο τμήμα φέρεται να θα περιλαμβάνει τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SSI, Ντάνιελ Κρος.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του GitHub, Νατ Φρίντμαν, θα ηγηθεί από κοινού με τον Γουάνγκ των Superintelligence Labs και θα ηγηθεί του έργου της εταιρείας σε προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης και εφαρμοσμένη έρευνα. Ο Ζάκερμπεργκ έχει επίσης προσλάβει 11 νέους υπαλλήλους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από τις OpenAI, Anthropic και Google.
Οι νέοι διορισμοί περιλαμβάνουν τους πρώην ερευνητές της DeepMind, Τζακ Ρέι και Πέι Σαν, αρκετούς πρώην εργαζόμενους της OpenAI όπως οι Τζιαχούι Γου, Σουτσάν Μπι, Σενγκτζία Ζάο και Χοντζίν Ρεν, καθώς και τον Τζόελ Πόμπαρ της Anthropic, ο οποίος προηγουμένως είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία στη Meta, πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Μέσα στον Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε ότι η Meta πρόσφερε στους υπαλλήλους του μπόνους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να τους προσλάβει.
Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι το νέο μεγάλο στοίχημα της Meta θα μπορούσε να είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Το άλλο μεγάλο στοίχημά της, η μονάδα Reality Labs, έχει ξοδέψει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020, χωρίς να έχει δείξει πολλά πέρα από τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban και τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας Quest.
Συνολικά, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναμένεται να δαπανήσουν 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη φέτος.
Το 2024, η Microsoft δαπάνησε 650 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Inflection AI, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Μουσταφά Σουλεϊμάν, ενώ η Amazon απέσπασε βασικά ταλέντα από την Adept.
Ωστόσο, η γραμμή τερματισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη παραμένει ασαφής: Ο επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta, Γιαν ΛεΚαν, δήλωσε ότι οι τρέχουσες μέθοδοι δεν θα είναι αρκετές για να επιτευχθεί το ιερό δισκοπότηρο της τεχνολογίας, ενώ ο Μασγιόσι Σον της SoftBank προβλέπει ότι η σημαντική ανακάλυψη θα πραγματοποιηθεί μέσα σε μια δεκαετία.
Πηγή: ot.gr