Σοβαρές καταγγελίες για παράνομη εισαγωγή μολυσμένων αγγουριών από χωματερή στην Ελλάδα έκανε ο Ιβάν Καμπούροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Θερμοκηπιακών Παραγωγών της Βουλγαρίας. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Αγρο Телеграф, “αγγούρια που είχαν πεταχτεί σε χωματερή μετά από ψεκασμό με ισχυρά εντομοκτόνα φέρονται να μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και να διατέθηκαν προς πώληση στη λαχαναγορά του Καρνάλοβο στην τιμή των 0,60 λέβα το κιλό, τη στιγμή που οι πρώτες βουλγαρικές παραγωγές πωλούνταν στα 2 λέβα.
Σύμφωνα με τον Καμπούροφ, αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συνηθισμένη πρακτική, στην οποία συμμετέχουν διακινητές που «καθαρίζουν» τις ελληνικές θερμοκηπιακές μονάδες από απορρίμματα μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου. Τα φυτά, τα οποία έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και πρέπει να καταστραφούν, αντίθετα διοχετεύονται στη βουλγαρική αγορά, προκαλώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αθέμιτο ανταγωνισμό για τους τοπικούς παραγωγούς.
Ακόμη χειρότερα, όπως υποστηρίζει, πολλά από αυτά τα προϊόντα επανασυσκευάζονται και πωλούνται ως «βουλγαρικά» σε υψηλότερες τιμές, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ή τιμωρία.
Ο Καμπούροφ καταγγέλλει και τις ταπεινωτικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται μικροί και μεσαίοι παραγωγοί στις λαχαναγορές. Από τις 3:30 π.μ. περιμένουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, συχνά καθισμένοι σε σκαμνί δίπλα σε ένα κιβώτιο, ενώ περιφρονούνται από «εμπόρους» που τους προσβάλλουν και παζαρεύουν προσβολές, αγοράζοντας σε τιμές εξευτελιστικές. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται κάθε κίνητρο παραγωγής και ανάπτυξης, καθώς ο κόπος του αγρότη πωλείται κάτω από το κόστος, και η υπεραξία καταλήγει στους μεσάζοντες.
Ο προτεινόμενος νέος Νόμος για την Ιχνηλασιμότητα της Διατροφικής Αλυσίδας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Ιουλίου 2025, δίνει κάποια ελπίδα. Σύμφωνα με τον Καμπούροφ, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα θέσει όρια στα περιθώρια κέρδους: ο παραγωγός πρέπει να πουλά πάνω από το κόστος, ο πρώτος αγοραστής μπορεί να βάλει έως 10% κέρδος και ο τελικός μεταπωλητής έως 20%. Αυτό θα δημιουργήσει δίκαιους όρους για τους έντιμους αγρότες και τους καταναλωτές.
Απαιτείται απαίτηση απόδειξης
Ο Καμπούροφ καλεί και τους καταναλωτές να ζητούν απόδειξη αγοράς, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποδειχθεί η προέλευση των προϊόντων και να υπάρξει νομική ευθύνη σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Χωρίς παραστατικό, ο πωλητής μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Η απόδειξη είναι μέσο προστασίας για τον καταναλωτή, εισπρακτικό μέτρο για το κράτος και μοχλός ισότητας για τον έντιμο έμπορο.
Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζει και ο Μποζιντάρ Πέτκοφ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Βατόμουρου και Μούρων, ο οποίος καταγγέλλει πως οι παραγωγοί αποφεύγουν τη σύναψη συμβολαίων, οδηγώντας σε αστάθεια και αθέτηση υποχρεώσεων προς πελάτες του εξωτερικού. Η απουσία δεσμευτικών συμφωνιών καθιστά το εμπόριο επισφαλές και το κάνει ευάλωτο σε κερδοσκοπικές συμπεριφορές”.
Πηγή: in.gr