Πώς γίνεται να είναι όλοι κερδισμένοι;

Πώς γίνεται να είναι όλοι κερδισμένοι;

Mετά τον «Πόλεμο των 12 ημερών» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, πολλά είναι τα ερωτήματα και λίγες οι βεβαιότητες. «Η σκόνη δεν έχει κατακαθίσει ακόμα», συνοψίζει ο Γιόσι Σάιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η μόνη βεβαιότητα: οι τεκτονικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι σημαντικές και οι τελευταίες ημέρες έχουν μετατοπίσει ριζικά τις διπλωματικές γραμμές στη Μέση Ανατολή.

Ενα από τα βασικά ερωτήματα είναι: πώς γίνεται να δηλώνουν όλοι νικητές; Εκτός από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διακήρυξε μια «ιστορική νίκη» εναντίον του Ιράν και ορκίστηκε ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. «Καταστρέψαμε το πυρηνικό έργο του Ιράν. Και αν κάποιος προσπαθήσει να το ανοικοδομήσει, θα ενεργήσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια ένταση, για να ματαιώσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια», διαβεβαίωσε. «Το λέω ξανά και ξανά: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα». Ομως και το καθεστώς της Τεχεράνης δείχνει ότι τα έχει καταφέρει και ετοιμάζεται να αγνοήσει τους διεθνείς κανόνες για τα πυρηνικά.

Οπως δήλωσε στους «New York Times» o Αλι Βάεζ, διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για το Ιράν, κάθε πλευρά είχε πλέον ένα αφήγημα για νίκη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πουν ότι έχουν αποδυναμώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», εξηγεί. «Το Ισραήλ ότι έχει αποδυναμώσει το Ιράν, έναν περιφερειακό αντίπαλό του και το Ιράν ότι επιβίωσε και αντιστάθηκε σε πολύ ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις». Στη νίκη όλων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Τραμπ: «Είχαμε σπουδαία νίκη για όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Εχουν πετρέλαιο, είναι έξυπνοι και σίγουρα μπορεί να επανέλθουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι και ο Νετανιάχου θα πρέπει να είναι περήφανος για τη χώρα του. Η ίδια αντιμετώπιση συνεχίστηκε όταν περιέγραψε τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν ως «παιδιά που μαλώνουν». «Είχαν ένα μεγάλο καβγά, όπως δύο παιδιά σε προαύλιο σχολείου. Ξέρετε, χτυπιούνται σαν τρελά, δεν μπορείς να τα σταματήσεις. Αφησέ τα να τσακωθούν για περίπου 2-3 λεπτά, μετά είναι εύκολο να τα σταματήσεις», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Τη φράση αυτή σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, με έναν τρόπου που δεν άρεσε σε πολλούς: «Και μετά ο μπαμπάς πρέπει κάποιες φορές να μιλήσει αυστηρά για να τους κάνει να σταματήσουν».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Με αυτά και μ’ αυτά, ο μετωπικός πόλεμος αναστέλλεται. Πώς όμως θα μπορέσει το Ισραήλ, αναρωτιέται η «Monde», να επαληθεύσει αύριο εάν το Ιράν δεν επιδιώκει να ανοικοδομήσει το πυρηνικό πρόγραμμα βασιζόμενο σε ό,τι ο στρατός μπόρεσε να διασώσει πριν από τους βομβαρδισμούς, ιδίως ουράνιο και φυγοκεντρητές; «Η βασική δοκιμασία για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποθέτοντας ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί, θα είναι η ικανότητά της να προωθήσει μια βελτιωμένη συμφωνία με το Ιράν που θα περιλαμβάνει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό παρακολούθησης», γράφει ο ερευνητής Ελντάντ Σαβίτ του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας.  «Ο στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο να αρνηθούμε στο Ιράν το δικαίωμα και την ικανότητα να εμπλουτίζει, αλλά και να τερματίσουμε την υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία και τον ρόλο του Ιράν ως σημαντική πηγή αστάθειας, βίας και πολέμου στη Μέση Ανατολή και αλλού. «Δεν ξέρω αν υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια ευκαιρία», σημειώνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικλ Ορεν. Η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται εύκολα. Χθες έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής του κέντρου διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αλί Σαντμάνι, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη χώρα. Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίστηκαν «σκληρή εκδίκηση» για τη δολοφονία του.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ