Ο εφιάλτης των πυρκαγιών επέστρεψε και φέτος το καλοκαίρι, με τον απολογισμό της οικολογικής καταστροφής να έχει ήδη ξεκινήσει. Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στη Χίο, με τους κατοίκους του νησιού να μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τους ειδικούς να προειδοποιούν πως ο κίνδυνος να ξεσπάσουν κι άλλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του χάρτη είναι ιδιαίτερα υψηλός την τρέχουσα περίοδο.
Και ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φανερώνονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα νέων μελετών δείχνουν πως οι παρενέργειες των δασικών πυρκαγιών στη δημόσια υγεία είναι βαθύτερες από ό,τι αρχικά εκτιμούσαμε. Για παράδειγμα, η νούμερο ένα απειλή που προκύπτει όταν ξεσπά φωτιά είναι η εκδήλωση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών επεισοδίων – με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Επιπρόσθετα και όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM 2,5) που εκλύονται από τον καπνό λειτουργούν επιβαρυντικά ακόμη και μήνες μετά το σβήσιμο της φωτιάς, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες, έχουν συνδεθεί «με αυξημένο επιπολασμό της κατάθλιψης, του μετατραυματικού στρες και άλλων αγχωδών διαταραχών».
Η ρύπανση των υδάτων
Νέα έρευνα εντούτοις, που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications Earth and Environment», προειδοποιεί για ένα ακόμη πλήγμα: Η ρύπανση των υδάτων, με έμφαση στους ποταμούς, έπειτα από πυρκαγιές είναι πολύ πιο εκτεταμένη χρονικά από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Μάλιστα και σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, οι ρύποι μπορούν να ανιχνευθούν έως και οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της φωτιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναλυτικότερα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, κατέληξαν ότι οι λεκάνες απορροής (το φυσικό «χωνί» που μαζεύει όλο το νερό, όπως της βροχής, και το στέλνει σε ένα ποτάμι) χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν από τους ρύπους των πυρκαγιών από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ρύποι όπως ο οργανικός άνθρακας και ο φώσφορος παραμένουν σημαντικά αυξημένοι κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες έως και πέντε χρόνια μετά τις πυρκαγιές. Το ίδιο ισχύει και για το άζωτο και τα ιζήματα, που όμως παρουσιάζουν σημαντική αύξηση έως και οκτώ χρόνια έπειτα από μία φωτιά.
Συνεπακόλουθα, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ίδιας μελέτης υποδηλώνουν, όπως τονίζει ο καθηγητής Υδρολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Dr Ben LIvneh, ότι «μπορεί να χρειαστούν δύο έως και οκτώ χρόνια για να γίνουν πλήρως αισθητές οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές». Και συμπλήρωσε με νόημα πως σε κάποιες περιπτώσεις τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας καθυστερημένης επίδρασης.
Πώς; Η ρύπανση μπορεί να είναι άμεση αλλά έμμεση – π.χ. να συμβεί ή να επιδεινωθεί ύστερα από μια μεγάλη καταιγίδα.
Πηγή: tanea.gr