ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:30
Ως μήνυμα των Βρυξελλών στη Λιβύη χαρακτηρίζει η Αθήνα το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας–Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη”, αναφέρει το προσχέδιο που αναμένεται να επικυρωθεί στο τελικό κείμενο.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε εξάλλου ότι η “Ελλάδα θα ζητήσει και πιστεύω ότι θα το πετύχει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.
Κρίνουμε ότι η επανάληψη αυτού του ευρωπαϊκού μηνύματος στην τρέχουσα συγκυρία είναι απολύτως απαραίτητη, έτσι ώστε να καταστεί σαφές και στην Τουρκία, αλλά και στη Λιβύη, ότι το μνημόνιο αυτό, το οποίο υπεγράφη, δεν έχει ουσιαστικά καμία πρακτική και νομική αξία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στράφηκε επίσης στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την περιοχή, σημειώνοντας ότι “στα θέματα για τη Λιβύη τέμνονται προτεραιότητες εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Λιβύη. Και να ζητήσω την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίθηκε άμεσα. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, μαζί με υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, θα βρεθεί στην Ανατολική και στη Δυτική Λιβύη στις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα στις λιβυκές αρχές ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει άλλη, να γίνει άλλο ανεκτή”.
Και συνέχισε δηλώνοντας ότι “Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και τις Ενοπλες Δυνάμεις της, έτσι ώστε να υπάρχει μία αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτούμε να συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές, ώστε αυτά τα σκάφη των δουλεμπόρων είτε να μη φεύγουν από τις ακτές είτε να επιστρέφουν στις ακτές της Λιβύης πριν αυτά εξέλθουν των χωρικών τους υδάτων”.
Διαβάστε ακόμη:
Τι επιχειρείται με τη νέα τουρκο-λιβυκή συμφωνία
Πηγή: capital.gr