H εκτέλεση του προϋπολογισμού θωρακίζει το πακέτο της ΔΕΘ

Πόσο κινδυνεύει το ψυχολογικό όριο του 2% στην ανάπτυξη της ελληνικής...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Με τους φόβους για μια νέα ενεργειακή κρίση να απαλύνονται προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να κάνει τους λογαριασμούς του για τις ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη του έκανε μια αμφίσημη δήλωση για θέμα, λέγοντας ότι “η λογική του πακέτου της ΔΕΘ παραμένει απαράλλαχτη” και προσθέτοντας ότι η προτεραιότητα θα είναι η στήριξη συγκεκριμένων ομάδων, αλλά και η δημιουργία μια βάσης για τη διατήρηση θετικών και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Θύμισε πάντως ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η Ελλάδα δεν μπορεί να δαπανήσει το σύνολο της υπεραπόδοσης της οικονομίας.

Εδώ και πολλούς μήνες, η βασική προαναγγελία για τη φετινή ΔΕΘ είναι ότι θα γίνουν ελαφρύνσεις στην αποκαλούμενη “μεσαία τάξη”. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, τόνισε ότι οι ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για το 2026 θα πρέπει να έχουν στόχο την ελάφρυνση των μισθωτών.

Ωστόσο, πριν οριστικοποιηθεί το πακέτο της ΔΕΘ, θα πρέπει πρώτα το οικονομικό επιτελείο να έχει σαφή εικόνα για την ίδια την υπεραπόδοση της οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μηνύματα που δίνει ο προϋπολογισμός είναι απολύτως θετικά. 

Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% του ΑΕΠ 

Η άτυπη πρόβλεψη η οποία συζητείται στο ΥΠΕΘΟ είναι ότι και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ την πρόσφατα αναθεωρημένη πρόβλεψη για πλεόνασμα στο 3,2% του ΑΕΠ και ίσως να φτάσει ή και ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ. 

Προς το παρόν, με βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα για το πεντάμηνο, φτάνει τα 5,34 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ, για την ίδια περίοδο το 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το σύνολο του 2024 έφτασε το 4,8% του ΑΕΠ ή τα 11,4 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 5,92 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η έως τώρα πορεία του προϋπολογισμού του 2025, είναι ανάλογη αυτή του 2024, με σημαντική υπέρβαση έναντι των στόχων. Άρα τα μέτρα της ΔΕΘ έχουν επαρκή χρηματοδότηση και είναι πιθανό να έχουν και μια επέκταση στην αρχές του 2026, αν έχουμε νέα “έκπληξη” με το πρωτογενές πλεόνασμα όπως και φέτος. 

Υπέρβαση σε άμεσους και έμμεσους φόρους 

Σε επίπεδο φορολογικών εσόδων η κατάσταση είναι το ίδιο αισιόδοξη αφού καταγράφεται για το πεντάμηνο υπέρβαση ύψους 1,7 δισ. ευρώ ή 6,6% έναντι του στόχου κυρίως εξαιτίας της είσπραξης μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, λόγω του ότι τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τα μέσα Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, η υπέρβαση των εσόδων είναι μοιρασμένη σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Συγκεκριμένα, η υπέρβαση στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και ΕΦΚ) ήταν για τον πεντάμηνο 370 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από ακίνητη περιουσία είχαν υπέρβαση 147 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρο εισοδήματος ήταν αυξημένα κατά 759 εκατ. ευρώ, λόγω της υποβολής των δηλώσεων από τα μέσα Μαρτίου. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ