Σενάρια και πιέσεις για το τέλος του Αγιατολάχ
Η πίεση για την απομάκρυνση του 86χρονου Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχε ήδη πριν την αμερικανική επίθεση, καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει με «σοβαρά» αντίποινα τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την στοχευμένη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Ωστόσο αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Τεχεράνης να αντέξει μια ταυτόχρονη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση για 11η ημέρα.
Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε τη στήριξή του προς το Ιράν και καταδίκασε την «αβάσιμη» επιθετικότητα κατά του συμμάχου της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας» και έθεσαν σε κίνδυνο «την ασφάλεια και την ευημερία της ανθρωπότητας συνολικά».
Η πιθανότητα δολοφονίας και η επόμενη μέρα χωρίς τον Χαμενεϊ
Κι ενώ η κρίση και η πολιτική αστάθεια στο Ιράν γιγαντώνεται διαρκώς ώρα με την ώρα, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ φέρεται να έχει απομονωθεί σε υπόγειο καταφύγιο. Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times ότι λόγω φόβων πως αποτελεί στόχο δολοφονίας, έχει σταματήσει κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία που μπορεί να προσδιορίσει το στίγμα του ευκολότερα.
Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη οριστεί τρεις υποψήφιοι διάδοχοί του σε περίπτωση θανάτου ή απομάκρυνσής του. Μια τριμελής επιτροπή ανώτατων κληρικών, που έχει διορίσει ο ίδιος ο Χαμενεΐ πριν δύο χρόνια, για να σχεδιάσουν τη διαδοχή του, επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ το Ισραήλ φέρεται να έχει απειλήσει ανοιχτά με την εξόντωσή του, σύμφωνα με πέντε πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Ο Χαμενεΐ, που ενημερώνεται τακτικά για τις συνομιλίες, φυλάγεται μαζί με την οικογένειά του, υπό τη φρούρηση της επίλεκτης μονάδας «Βάλι-ε Άμρ» των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ιρανικής ασφάλειας.
Η αλλαγή καθεστώτος δεν σημαίνει σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν
Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν δεν θα εγγυηθεί μια κυβέρνηση φιλική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ, και θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πιο επιθετικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν για μια πυρηνική βόμβα ως το απόλυτο αποτρεπτικό μέσο μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις.
Ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μπορεί να αντικατασταθεί εάν σκοτωθεί, η αποτυχία του καθεστώτος αποτελεί επίσης έναν κίνδυνο που οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον πρέπει να λάβουν υπόψη, ανέφεραν οι ειδικοί, κάτι που θα μπορούσε να διασπάσει τη χώρα και να προκαλέσει σοκ σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ένα άλλο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η ανάληψη της εξουσίας από στοιχεία του ιρανικού στρατού. Αυτές οι παρατάξεις «δεν πρόκειται να είναι το είδος του καθεστώτος που μπορεί να είχαν κατά νου οι ΗΠΑ», δήλωσε στο CNN η Τρίτα Πάρσι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσι στην Ουάσινγκτον.
Έδρα των εδώ και καιρό υποβόσκοντων αυτονομιστικών κινημάτων που ανταγωνίζονται για την εξουσία και την ανεξαρτησία, το Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εσωτερικό κατακερματισμό και χάος εάν η κυβέρνησή του πέσει εντελώς, προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Η κατάρρευση του καθεστώτος είναι απλώς για να καταρρεύσει το κράτος και να αφήσει το χάος που ακολουθεί να επιδεινωθεί», δήλωσε ο Πάρσι στο CNN.
Ο ανώτατος ηγέτης εκλέγεται από την 88μελή Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων ισόβια και δεν ορίζει επίσημα διάδοχο.
Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν το Σάββατο, ότι ο Χαμενεΐ έχει ορίσει τρεις ανώτερους κληρικούς ως υποψηφίους για να τον διαδεχθούν σε περίπτωση θανάτου του, επικαλούμενοι τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Οποιαδήποτε διαδικασία αντικατάστασης μπορεί να λάβει χώρα καθώς οι αυτονομιστικές ομάδες που εδώ και καιρό δυσανασχετούν με την Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτό που μπορεί να θεωρήσουν ως ευκαιρία.
Πηγή: tanea.gr