Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με τα παιδιά να είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτού του αδυσώπητου πολέμου, που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά της Χαμάς εδώ και 19 μήνες. Μια ολόκληρη γενιά στον παλαιστινιακό θύλακα δίνει άνιση μάχη επιβίωσης εν μέσω καταστροφής, πείνας και διαρκούς φόβου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, υπό «απολύτως απελπιστικές συνθήκες» περιγράφει στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» τη σκληρή πραγματικότητα που αντικρίζει καθημερινά η Ρέιτσελ Κάμινγκς, διευθύντρια ανθρωπιστικής βοήθειας της ΜΚΟ Save the Children. Εχει την έδρα της στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας.
«Τις τελευταίες ημέρες, στη διάρκεια μιας από τις δραστηριότητές μας με τα παιδιά, τους προτείναμε να κάνουν μια άσκηση που ονομάζεται «το σύννεφο των ευχών». Καλούνται να γράψουν μια ευχή», εξιστορεί. «Αυτή την εβδομάδα, το μόνο που έγραφαν ήταν: «Θέλω να φάω ψωμί». Σήμερα, είναι το μόνο όνειρο των παιδιών της Γάζας»…
Από τον περασμένο Μάρτιο, μετά το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, η εξαντλητική πείνα έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα. Νέτα-σκέτα, η Κάμινγκς χαρακτηρίζει την πρόσφατη οιονεί επανέναρξη των αποστολών ειδών πρώτης ανάγκης σκέτη «κοροϊδία».
«Κάθε μέρα γίνονται βομβαρδισμοί, κάθε μέρα οι οικογένειες αγωνίζονται να βρουν φαγητό και νερό για τα παιδιά τους», τα οποία είναι πλέον «σοβαρά υποσιτισμένα», υπογραμμίζει. «Πολλά αναπτύσσουν δερματικές παθήσεις, όπως ψώρα. Ζώντας σε υπερπλήρεις χώρους, χωρίς σαπούνι ή πόσιμο νερό, υποφέρουν επίσης από πνευμονία και διάρροια. Κι ένα υποσιτισμένο παιδί που προσβάλλεται από διάρροια», εξηγεί, «μπορεί να αρρωστήσει πολύ σοβαρά, πολύ γρήγορα»…
Αλλά ακόμη και για όσα παιδιά της Γάζας έχουν μέχρι στιγμής επιβιώσει της λιμοκτονίας και των ισραηλινών βομβαρδισμών – περισσότερα από 15.600 έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, αντιστοιχώντας περίπου στο 29% του συνολικού έως τώρα αριθμού των νεκρών Παλαιστινίων στον μαρτυρικό θύλακα – το παρόν και το μέλλον τους είναι ζοφερό.
Η ψυχική τους κατάσταση αποτελεί εξίσου λόγο μεγάλης ανησυχίας. «Βλέπουμε την εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών, με μια βαθιά αλλαγή στη συμπεριφορά τους», εξηγεί στη «Liberation» η Κάμινγκς. «Τα παιδιά δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν, δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Η γνωστική τους ανάπτυξη είναι μειωμένη. Μερικά γίνονται πολύ επιθετικά. Ολες οι πτυχές της ζωής τους ανατρέπονται: πέρα από τις βόμβες και τις τακτικές διαταγές εκκένωσης [που εκδίδει ο ισραηλινός στρατός], ο κοινωνικός και οικογενειακός ιστός διαταράσσεται πλήρως».
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, προειδοποιεί. «Δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για μια ολόκληρη γενιά, η οποία θα σημαδευτεί για πάντα από αυτόν τον πόλεμο», τονίζει το στέλεχος της Save the Children. Αυτά, ενώ ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι ανήλικοι.
«Καθένας από αυτούς έχει χάσει τουλάχιστον έναν δικό του άνθρωπο. Θα έχουν μεγαλώσει χωρίς σταθερό πλαίσιο, χωρίς φυσιολογικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, χωρίς κανονική εκπαίδευση. Αυτή η κρίσιμη περίοδος της ζωής τους – η εποχή που ένα ανθρώπινο ον πρέπει να νιώθει ασφάλεια, αγάπη και φροντίδα – τούς έχει κλαπεί».
Πηγή: tanea.gr