Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή μπαίνει πια στην τελική ευθεία: η κατάθεση αιτήματος εκ μέρους της ΝΔ για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βαθμό πλημμελήματος του πρώην υπουργού της φαίνεται πως είναι η τελευταία πράξη προτού το ζήτημα φτάσει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής περί τα μέσα Ιουνίου. Απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), η κυβερνητική πλειοψηφία κρίνει ότι τα στοιχεία για τυχόν ποινική ευθύνη εις βάρος του Καραμανλή «δεν είναι ισχυρά», όμως «μπορούν να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος» για σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα).
Για πρώτη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία με ξεχωριστή πρόταση οδηγεί η ίδια στην Προανακριτική έναν δικό της υπουργό – σε μια απόφαση που μάλλον αποδείχθηκε μονόδρομος. Με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου «αυτό έπρεπε να γίνει, ό,τι συνέβη εκείνη τη νύχτα δεν μπορεί να προσπεραστεί». Με πιο απλά λόγια, το Μαξίμου αγωνιά να αποφύγει χειρισμούς που θα μπορούν αυτομάτως να σηκώνουν νέες κατηγορίες για απόπειρα «συγκάλυψης». Το λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης για τα Τέμπη έπεσε πάντως για το κατηγορητήριο: το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «”κατασκευάζεται” ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα με μοναδικό στόχο το δικαστικό συμβούλιο να απαλλάξει με βούλευμα» τον Καραμανλή, ενώ η Μαρία Καρυστιανού χαρακτήρισε «το απλό πλημμέλημα» ως την «πιο τρανή απόδειξη της παντοδυναμίας που αισθάνονται απέναντι στους πολίτες και στους νόμους».
Ο πρώην υπουργός δεν τοποθετήθηκε δημοσίως χθες, ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πιθανότατα θα παραστεί στην Προανακριτική, όταν έρθει η ώρα. Τακτικοί συνομιλητές του και μέσα στη νεοδημοκρατική Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις με υπόμνημα. Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση στην πρότασή της αποσυνδέει πλήρως τα θέματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων από τον υπουργό, αναφέροντας ότι πρόκειται αποκλειστικά για έναν τομέα ευθύνης της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Και ουσιαστικά ζητεί να ελεγχθεί εάν ο πρώην υπουργός άσκησε τις διοικητικές του ευθύνες για «ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης» για τον τομέα των σιδηροδρόμων και για την ενίσχυση του ΟΣΕ με προσωπικό. «Ο προσωπικός χαρακτήρας της ποινικής ευθύνης και το μη μεταβιβάσιμο αυτής από προϊσταμένους σε υφισταμένους και αντιστρόφως αποτελεί στοιχειώδη αρχή του ποινικού δικαίου (…) Επιβάλλεται η γνήσια διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΝΔ. Η πρόταση αφορά αποκλειστικά τους χειρισμούς του Καραμανλή από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν διαβιβάστηκαν στον τότε υπουργό οι δύο επιστολές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΟΣΕ έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 που συνέβη η τραγωδία. Για τον υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, η ΝΔ αναφέρει προκύπτουν ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, ωστόσο δεν ζητείται η παραπομπή του σε Προανακριτική καθώς έχει επέλθει παραγραφή.
Αναψαν φωτιές οι (μη) υπογραφές
Το κείμενο 26 σελίδων υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών – γεγονός που από μόνο του σήκωσε συζητήσεις προκαλώντας σύγχυση. Τα τηλεφωνήματα προετοιμασίας έγιναν αποκλειστικά στα μέλη δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών (Θεσμών – Διαφάνειας και Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης – Δικαιοσύνης) και αμέσως άρχισαν οι ενστάσεις: κάποιος έλεγε «γιατί μόνο εμείς;», άλλος εισηγήθηκε να σταλεί πιο ευρύ μήνυμα με υπογραφές από όλη την ΚΟ (προσέγγιση που απορρίφθηκε γρήγορα), άλλος εξέφραζε μάλλον ανακούφιση που δεν εκλήθη να υπογράψει, κάποιος στεκόταν με επιφύλαξη στο νομικό σκεπτικό. Ανάμεσα στις υπογραφές των μελών των δύο επιτροπών που έλειπαν πάντως (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Δημοσχάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ζωή Ράπτη, Νότης Μηταράκης, Ζέττα Μακρή) ήταν στελέχη που είχαν αποστολές εκτός και ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή ότι οι υπογραφές τους δεν θα συμπεριληφθούν, αν και αρχικά τους είχε ζητηθεί να κινήσουν διαδικασίες μέσω συνεργατών τους.
Οι επόμενες κινήσεις είναι προδιαγεγραμμένες: η ΝΔ δεν θέλει κανονική λειτουργία της Προανακριτικής αλλά απευθείας παραπομπή του Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο κατά το μοντέλο του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Πηγή: tanea.gr