Πνιγμός: Τι είναι τα ρεύματα έλξης που στοίχησαν τη ζωή του Στέφανου

Πνιγμοί: Μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 38% παγκοσμίως - Σε ποιες ηλικίες ο κίνδυνος παραμένει υψηλός

Ο πρόσφατος θάνατος στη Λευκάδα αναδεικνύει την κορυφή ενός προβλήματος σε μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι πνιγμοί αποτελούν σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας – Κατά μέσο όρο περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως, αναφέρει ο κ. Κολυδάς

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον 30χρονο Στέφανο Κέμο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην παραλία Κάθισμα της Λευκάδας. Είχε ταξιδέψει στο νησί με παρέα για να γιορτάσει το bachelor του, καθώς ετοιμαζόταν να παντρευτεί σε λίγες μέρες. Παρά τους δυνατούς ανέμους, αποφάσισε να κολυμπήσει, όμως η κατάληξη ήταν τραγική. Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του νεαρού, ο Θοδωρής Κολυδάς τόνισε τη σημασία της γνώσης γύρω από τα θαλάσσια ρεύματα έλξης και έδωσε οδηγίες σε αναλυτικό άρθρο του για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι λουόμενοι σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες.

Τι είναι τα ρεύματα έλξης

«Τα ρεύματα έλξης (ή ρεύματα σχισμής) είναι ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και αποτελούν στενές λωρίδες ταχέως κινούμενου νερού που επικρατούν κατά μήκος των πολλών ακτών στον κόσμο. Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών. Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρεύμα ως “τροφοδοτικό ρεύμα”. Στις περιοχές που εμφανίζονται περιλαμβάνονται αυτές των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών των Μεγάλων Λιμνών, της Μαύρης θάλασσας αλλά και του Αιγαίου ή Ιονίου. Τα ρεύματα έλξης κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο (8.8 km/h), δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

Τι να κάνετε αν τα συναντήσετε

Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε κολυμβητές που πανικοβάλλονται και συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ρεύμα έλξης κολυμπώντας κατευθείαν πίσω στην ακτή -θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο πνιγμού λόγω κούρασης. «Μην το κάνετε. Αν πιαστείτε σε τέτοιο ρεύμα μην το παλεύετε. Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή και κολυμπήστε πίσω στη στεριά υπό γωνία. Σε αντίθεση με ό,τι είναι κοινώς γνωστό στο κοινό, τα ρεύματα έλξης σίγουρα δεν τραβούν τον κόσμο στον πάτο, μεταφέρουν αυτούς που πιάνονται στο ρεύμα μακριά από την ακτή και προς τα ανοιχτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ρεύμα έλξης είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο και θα τελειώσει μετά από λίγο, και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε μέχρι την περιοχή που δεν υπάρχει ρεύμα παράλληλο με την ακτή χωρίς βιασύνη. Ωστόσο, εάν υπάρχει υπερβολική κούραση για να κολυμπήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια προσπαθώντας να παραμείνετε στην επιφάνεια» συνέχισε.

Η διαφορά με την παλίρροια

«Ενώ οι όροι συχνά συγχέονται , τα ρεύματα έλξης διαφέρουν από την παλίρροια. Η παλίρροια είναι ένας3 συγκεκριμένος τύπος ρεύματος που σχετίζεται με την ταχεία κίνηση του παλιρροϊκού νερού μέσω των εισαγωγών και των εκβολών των ποταμών, των επιχώσεων και των λιμανιών. Τα ρεύματα έλξης είναι πολύ ισχυρά ρεύματα που αν τα δει κανείς από την ακτή, μερικά από τα κύματα σπάνε, καθώς περνούν πάνω από το ανάχωμα, ενώ τα κύματα στο ρήγμα φτάνουν στην ακτή χωρίς να σπάσουν. Κατά τη διάρκεια του ρεύματος φαίνονται αφροί να κινούνται προς την ανοιχτή θάλασσα με τη μορφή καναλιού και με το χρώμα του νερού να αλλάζει» τόνισε τη διαφορά.

Ο λόγος δημιουργίας των ρευμάτων έλξης

«Τα ρεύματα αυτά σχηματίζονται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος των ακτών. Αυτή η περίσσεια νερού θα τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης. Όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, όπως ένας ύφαλος, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα ρεύμα έλξης μέσω αυτού του κενού. Το νερό που έχει ωθηθεί προς τα πάνω κοντά στην παραλία ρέει κατά μήκος της ακτής προς το εξερχόμενο ρήγμα ως «τροφοδοτικό ρεύμα». Η περίσσεια του νερού ρέει σε ορθή γωνία προς την παραλία, σε ένα στενό ρεύμα που ονομάζεται «λαιμός». Όταν το νερό στο ρεύμα έλξης φτάσει έξω από τις γραμμές των κυμάτων που σπάνε, η ροή διασκορπίζεται λοξά, χάνει ισχύ και διαχέεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «κεφαλή» του σχηματισμού.

Τα ρεύματα έλξης εμφανίζονται συχνά σε ακτή, όπου τα κύματα πλησιάζουν την ακτή παράλληλα με αυτήν ή όπου η υποβρύχια τοπογραφία ενθαρρύνει την εκροή. Η θέση των ρευμάτων σχισίματος μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μερικά τείνουν να επαναλαμβάνονται πάντα στα ίδια μέρη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν ξαφνικά σε διάφορα σημεία κατά μήκος της παραλίας. Η εμφάνιση και η εξαφάνιση των ρευμάτων σχετίζεται συχνά με την τοπογραφία του πυθμένα. Όταν ένα κύμα φτάσει σε ρηχά νερά αυξάνεται σε ύψος πριν σπάσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της αύξησης του ύψους, η πίεση αυξάνεται, λόγω της δύναμης που ασκείται από το βάρος του νερού που έχει ωθηθεί προς τα πάνω. Για να εξισορροπηθεί αυτό, το τοπικό μέσο επίπεδο επιφάνειας πέφτει. Όταν το κύμα σπάει και αρχίζει να μειώνεται σε ύψος, η πίεση μειώνεται καθώς μειώνεται η ποσότητα του νερού που είναι συσσωρευμένη. Όταν συμβεί αυτό, το μέσο επίπεδο επιφάνειας αυξάνεται. Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι ψαράδες τα γνωρίζουν καλά» κατέληξε ο κ. Κολυδάς.

Ακολουθεί η ανάρτησή του

Διαβάστε επίσης

Πνιγμοί: Μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 38% παγκοσμίως – Σε ποιες ηλικίες ο κίνδυνος παραμένει υψηλός

Ατυχήματα στο νερό: Συνεργασία ΕΟΔΥ – ΕΚΠΑ για την πρόληψη των πνιγμών

Ασφάλεια στο νερό σε πισίνα και αποφυγή πνιγμού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε



Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ