Νέα πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη- Η πρόταση της ΝΔ και η σύγκρουση…

Αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο σκηνικό της Ολομέλειας θα γραφτούν τα επόμενα επεισόδια της πολιτικής κόντρας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Η κατάθεση της πρότασης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, με την κορύφωση να έρχεται μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Όταν η τελική συζήτηση και η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα καθορίσει τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή. Στον απόηχο της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα…πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι συνεχή. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά βάζουν στο στόχαστρό τους το…γαλάζιο σκεπτικό, ενώ σε χρόνο παράλληλο η κυβερνητική πλειοψηφία απαντά ότι η πρότασή της βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αποβλέπει στην απόδοση δικαιοσύνης “σε αντίθεση με κατηγορητήρια που έχει συντάξει ή επιδιώκει η αντιπολίτευση, τα οποία έχουν ως γνώμονα τη συνέχιση της πολιτικής εκμετάλλευσης μίας τραγωδίας”.

Το σκεπτικό

Το πολιτικό μοτίβο ως προς το πεδίο της αντιπαράθεσης έχει τις δικές του σταθερές. Η κυβέρνηση εγκαλεί σύσσωμη την αντιπολίτευση για “εργαλειοποίηση” του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για “συγκάλυψη”. Επί της ουσίας και με το βλέμμα στραμμένο στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η δικογραφία, όπως σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή αξιολογείται πως δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη και, σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επεδίωκε ή ανεχόταν τη φερόμενη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι με βάση τη μελέτη της δικογραφίας προκύπτουν δέκα σημεία:

– Η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία εκ του νόμου είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

– Ο ΟΣΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

-Το κατηγορητήριο κατά των δύο Διευθυντών του υπουργείου τούς αποδίδει, μεταξύ άλλων παραλείψεων, ότι δεν προέβησαν στην απαιτούμενες ενέργειες προς τον υπουργό για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων. Αντίστοιχη επισήμανση υπάρχει και στο κατηγορητήριο κατά της προέδρου της ΡΑΣ

– Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες κατά τον Εφέτη Ανακριτή εισηγήσεις προς τον υπουργό, είναι σαφές ότι αυτός δε μπορεί να έχει αντίστοιχη ποινική ευθύνη.

– Επιβεβλημένη η γνήσια διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη.

– Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούσε για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε οι υπουργοί Υποδομών να είναι σε καθημερινή βάση ποινικά υπόλογοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί.  

– Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων που διαβιβάστηκαν αμελλητί δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της ελεγχόμενης περιόδου προέβη σε πράξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας ως απαιτεί το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, κατά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ.

– Την ημέρα κατά την οποία συνέβη το δυστύχημα οι εταιρείες ΟΣΕ ΑΕ και Hellenic Train, πληρούσαν σύμφωνα με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς εκτέλεσης του δρομολογίου, κατά το οποίο επήλθε η σύγκρουση.

– Από τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μόνο διοικητικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας, η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον κ. Καραμανλή για να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ, που έθιξαν τα δύο διευθυντικά στελέχη του υπουργείου.

– Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δύο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ χάριν και της άμεσης στελέχωσής της. Για αυτό προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση, αν και στη δικογραφία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις ενέργειες αυτές.

Όσον αφορά στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, η Νέα Δημοκρατία κρίνει ότι παρά τις ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί καθώς έχει παραγραφεί.

Κινήσεις στο μέτωπο της καθημερινότητας

Με τη σκληρή αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής να θεωρείται δεδομένη και να κορυφώνεται τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί το πολιτικό σκηνικό να κινηθεί μονοθεματικά γύρω από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο κ. Μητσοτάκης που προετοιμάζεται για ακόμα μία περιοδεία στην περιφέρεια, συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, η ατζέντα του οποίου προτάσσει ζητήματα, τα οποία άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Ανάμεσα στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται η παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή και η παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου και των διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ