Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν κόμβο θαλάσσιας ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος της είναι η παρακολούθηση πιθανών απειλών και η προστασία κρίσιμων υποδομών, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
Θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω «του ρωσικού επιθετικού πολέμου»
Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον της Ε.Ε. στην περιοχή αυτή, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης, η Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών. Όπως εξήγησε η Κάγια Κάλας, στόχος του κόμβου ασφαλείας θα είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές απειλές, καθώς θα ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης. Οι πληροφορίες θα κοινοποιούνται στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν είναι δυνατόν, είπε επίσης.
Συνεργασία Ε.Ε. και χωρών στη Μαύρη Θάλασσα
Η Κάγια Κάλλας πρότεινε επίσης τη διοργάνωση ειδικής συνάντησης των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των γειτονικών χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή. Μεταξύ αυτών θα είναι και η Τουρκία, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον «να συμβάλει» στην ασφάλεια της περιοχής.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Ε.Ε., η δημιουργία του κόμβου θεωρείται προτεραιότητα και θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω «του ρωσικού επιθετικού πολέμου».

Κάγια Κάλας
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι στον κόμβο θα συνεισφέρουν χώρες από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποστολή του θα είναι να «ενισχύσει την επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης και την ανταλλαγή πληροφοριών στη Μαύρη Θάλασσα, την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο από το διάστημα μέχρι τον βυθό και την έγκαιρη προειδοποίηση». Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλλας προβλέπει ότι μέσω του κόμβου θαλάσσιας ασφάλειας θα παρακολουθούνται υποβρύχια καλώδια, υπεράκτιες εγκαταστάσεις, αλλά και εργασίες σχετικές με το φυσικό αέριο και την αιολική ενέργεια.
Η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω υποβρύχιων αισθητήρων, με τηλεκατευθυνόμενα σκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης. Σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, ο κόμβος θαλάσσιας επιτήρησης θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην επιτήρηση της εφαρμογής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Κλειδί» η Τουρκία
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. που μίλησα στον Euraktiv, είπαν ότι «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα όλων των προσπαθειών για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, είναι η Τουρκία. Και αυτό γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω του Βοσπόρου.
Στην πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία «μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας και να συμβάλει στις προσπάθειες για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της συνδεσιμότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις».
Είναι προφανές ότι ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται διαρκώς στην περιοχή, παρά τις ελληνικές και κυπριακές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, παράλληλα με τη συμπερίληψή της στο πρόγραμμα SAFE για τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Η Άγκυρα, επίσης, τους τελευταίους μήνες έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμη να συνεισφέρει σε μια μελλοντική ευρωπαϊκή δύναμη επιτήρησης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Έχει πει ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί την τήρηση της κατάπαυσης πυρός, συμπεριλαμβανομένων των όρων για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Πηγή: in.gr