Του Νίκου Ρουσάνογλου
Με νέα κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα, φαίνεται πως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ενισχύσει την “βεντάλια” των μέτρων που έχει θεσπίσει μέχρι σήμερα, για να τονώσει την προσφορά κατοικιών και κυρίως να διατεθούν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα επί χρόνια κλειστά διαμερίσματα. Υπολογίζεται ότι στην Αττική, τουλάχιστον 500.000 κατοικίες είναι σήμερα εκτός αγοράς για διάφορους λόγους.
Αρκετές εξ αυτών είναι λειτουργικές, πλην όμως οι κάτοχοί τους είτε δεν επιθυμούν, είτε φοβούνται να τις διαθέσουν προς εκμίσθωση, λόγω αρνητικών εμπειριών στο παρελθόν. Άλλες πάλι αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κληρονόμων, ή απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να επισκευαστούν και να καταστούν και πάλι κατοικήσιμες.
Η στόχευση των μέτρων που θα εξειδικευτούν τους επόμενους μήνες είναι διττή, καθώς θα περιλαμβάνουν και κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, αλλά και αντικίνητρα, εστιάζοντας κυρίως στους ιδιοκτήτες που κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά κατ’ επιλογή. Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται μια πιθανή μείωση του φορολογικού συντελεστή, αλλά και η ενεργοποίηση του θεσμού της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Αυτή θα επιτρέπει στους ενοικιαστές να δημιουργήσουν το πιστοληπτικό τους προφίλ και να το προσκομίζουν στους εκμισθωτές, ώστε να γίνεται η αντίστοιχη αξιολόγηση και να αποφεύγονται (όσο αυτό είναι δυνατό) “φέσια”, που έχουν ωθήσει πολλούς στο να κρατούν τα σπίτια τους κλειστά.
Στο μητρώο αυτό, θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους, ώστε να φαίνεται αν έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς, προκειμένου να τους αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες. Επομένως, όπως αναφέρουν στην αγορά, θα δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο συμμόρφωσης προς τους ενοικιαστές, καθώς τυχόν εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα μένουν χωρίς συνέπειες. Αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, που διαπιστώνουν ότι η διαδικασία της διεκδίκησης αποζημιώσεων μέσω της δικαστικής οδού, είναι πολυδάπανη κι απαιτεί και πολλά χρόνια προσπαθειών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα να την αποφεύγει.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας ενοικίων, φαίνεται πως έχει αρχίσει να ωριμάζει ως σκέψη και αναζητείται η κατάλληλη “φόρμουλα”, ώστε να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Η πιθανότερη εκδοχή φέρεται να είναι η προοδευτική μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, που σήμερα προβλέπει 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως (1.000 ευρώ/μήνα). Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μείωση του συντελεστή στο 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα μειωθεί από τα 750 ευρώ σήμερα, σε 250 ευρώ και ο συνολικός φόρος δεν θα ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ (για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδημάτων) έναντι 1.800 ευρώ που είναι σήμερα.
Της όποιας μείωσης θα προηγηθεί “σαφάρι” διασταυρώσεων κι ελέγχων, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα δηλούμενα εισοδήματα μεταφράζονται σε πολύ χαμηλό μέσο ενοίκιο πανελλαδικά, ύψους μόλις 255 ευρώ, τη στιγμή, που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (και όχι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη). Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως θα συνδράμει και το επίδομα ενοικίου που θα χορηγηθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο. Για την λήψη του, οι ενοικιαστές θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το πραγματικό ενοίκιο που καταβάλουν, διαδικασία που αναμένεται να δώσει την απαιτούμενη “τροφή” για τις σχετικές διασταυρώσεις.
Το τρίτο μέτρο, που εξετάζεται και όπως φαίνεται θα έχει τον ρόλο του αντικινήτρου, είναι να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα. Πρόκειται για μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση σε σχέση με ό,τι ίσχυε κατά τα πρώτα χρόνια επιβολή του συγκεκριμένου φόρου κατοχής, μιας και με δεδομένο ότι τα σπίτια αυτά δεν παράγουν εισόδημα, απολάμβαναν εκπτώσεων έναντι των υπόλοιπων ακινήτων, που διαμορφώνονταν σε 20% μέχρι το 2016 όταν και καταργήθηκε κάθε έκπτωση.
Ασφαλώς, ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που πάγια τακτική της κυβέρνησης από το 2019 και μετά ήταν η ελάφρυνση των νοικοκυριών από την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, μέσω π.χ. της ασφάλισης των κατοικιών.
Πηγή: capital.gr