ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία για τις Συγγενείς Ανωμαλίες του μυοσκελετικού συστήματος : από τον προγεννητικό έλεγχο στην αποκατάσταση

Καλύπτοντας εξειδικευμένα ιατρικά θέματα, που διαχειρίζονται με ιδιαίτερη συχνότητα οι συνεργάτες ιατροί του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του Νοσοκομείου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή της ιατρικής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Αναισθησιολόγου Εντατικολόγου Δρ Κομνού Αποστόλου. Συνεργάτες ιατροί καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αυτή τη φορά, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο για τις Συγγενείς ανωμαλίες του μυοσκελετικού συστήματος : από τον προγεννητικό έλεγχο στην αποκατάσταση.

Ειδικότερα ακόμα η Ευδοξία Σκυφτά Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μίλησε διεξοδικά για τη συμβολή του προγεννητικού ελέγχου στη διάγνωση των σκελετικών δυσπλασιών. Ανέλυσε τις συχνότερες περιπτώσεις σκελετικών δυσπλασιών στα έμβρυα και την υπερηχογραφική προσέγγισή τους, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του προγεννητικού ελέγχου, καθώς η συχνότητα εμφάνισης σκελετικών δυσπλασιών είναι 2-5 στις 10.000 γεννήσεις. Παρά το γεγονός πως το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση του κινδύνου για σκελετικές δυσπλασίες, πάνω από 90% των σκελετικών δυσπλασιών θα συμβούν σε εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου, χωρίς προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό.

Τη συμβολή του υπερήχου στη διάγνωση της δυσπλασίας του ισχίου και την αντιμετώπιση της παρουσίασε στη συνέχεια του σεμιναρίου η Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελήτρια Κλινικής Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Αικατερίνη Βελώνη. Τόνισε ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αρκεί η κλινική εξέταση του νεογνού και ότι το υπερηχογράφημα αποτελεί την καταλληλότερη μέθοδο εκλογής στη διάγνωση της δυσπλασίας του ισχίου, με διαγνωστική ακρίβεια 100%. Όταν επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση και καθοριστεί η ακριβής σταδιοποίηση βαρύτητας, μπορεί να επιτευχθεί η θεραπεία.

Η Dr Ζωή Νταϊλιάνα, Καθηγήτρια Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια Κλινική Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, συνεχίζοντας, ανέλυσε το καίριο ζήτημα της αποκατάστασης των συγγενών ανωμαλιών του χεριού και του ποδιού, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας και της λεπτής ισορροπίας του χεριού αλλά και της βάδισης. Οι επεμβάσεις αυτές, οι οποίες γίνονται πάντα με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων, γίνονται συνήθως σε ηλικίες 1 ως 2 ετών για το χέρι και 6 μηνών ως 3 ετών για το πόδι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστημονικών εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025, θα παρουσιαστούν επίκαιρα ιατρικά θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα του τομέα της Ιατρικής, με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες, συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Κοινός τόπος είναι, μέσα από τις διαλέξεις αυτές, να ενημερωθούν οι συνεργάτες ιατροί και το προσωπικό του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τις νέες πρωτοποριακές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το μοναδικό ιδιωτικό Νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας. Η διάχυση της πληροφορίας και οι καλές πρακτικές, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βέλτιστες πρακτικές, η εξειδίκευση και  η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού αποτελούν για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μία συνειδητή επιλογή.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ