Οι millennials μεγάλωσαν με την υπόσχεση ότι η σκληρή δουλειά θα φέρει ανταμοιβή. Αντί γι’ αυτό, βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, εξαντλημένοι από τις πολλαπλές απαιτήσεις της καθημερινότητας και χωρίς επαρκή στήριξη.
Ανάμεσα σε οικονομικές αβεβαιότητες, οικογενειακές ευθύνες και διαρκή πίεση για απόδοση, η γενιά αυτή δείχνει σημάδια βαθιάς κόπωσης και δεν είναι η μόνη.
Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) πλήττει όλες τις ηλικίες και όλους τους κλάδους, από νέους υπαλλήλους μέχρι στελέχη διοίκησης. Ωστόσο, μια ομάδα νιώθει αυτή την πίεση πιο έντονα από τις άλλες.
Εξαντλημένο το 66% των millennials
Περίπου το 66% των millennials αναφέρουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα burnout, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Aflac. Οι Gen X ακολουθούν με ποσοστό 60%, ενώ η Gen Z βρίσκεται στο 56%. Οι baby boomers είναι εκείνοι που αναφέρουν το μικρότερο ποσοστό, με 39%.
Αν και παράγοντες όπως η οικονομική αβεβαιότητα και η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζουν όλες τις γενιές, οι millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996) αντιμετωπίζουν ορισμένες μοναδικές προκλήσεις. Η συγκεκριμένη γενιά πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της εργασίας και της οικογένειας, χωρίς τις απαραίτητες δομές στήριξης.
«Μια πιθανή εξήγηση για τα υψηλότερα επίπεδα burnout στους millennials είναι οι μοναδικές πιέσεις και προσδοκίες που σχετίζονται με την καριέρα τους», αναφέρει η έκθεση. Αυτές περιλαμβάνουν «πιο απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα σε σχέση με άλλες γενιές—χαρακτηρισμένα από διαρκή συνδεσιμότητα, υψηλές προσδοκίες απόδοσης και ανταγωνιστική αγορά εργασίας».
Η «γενιά του σάντουιτς»
Σημαντικό είναι επίσης ότι πολλοί millennials ανήκουν στη λεγόμενη «γενιά του σάντουιτς»: ενήλικες που φροντίζουν ταυτόχρονα παιδιά και ηλικιωμένους γονείς. Πάνω από το 60% των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αυτό το διπλό βάρος ανησυχούν για την εξουθένωση, σύμφωνα με έκθεση της Principal Financial.

Το 66% των millennials αναφέρουν μέτρια ή υψηλά επίπεδα burnout
«Το ψυχικό φορτίο της φροντίδας διαπερνά και τον χώρο εργασίας. Δεν μένει μόνο μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, ειδικά σε έναν κόσμο πιο διασυνδεδεμένο», δήλωσε στο Fortune ο Wes Burke, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην Care.com.
«Επηρεάζει την παρουσία στην εργασία, την παραγωγικότητα και συνολικά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων—και φυσικά έχει επιπτώσεις και για τον εργοδότη».
Καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται για αυτή τη γενιά φροντιστών, μελέτες δείχνουν πως συμφέρει τις επιχειρήσεις να προσφέρουν στους millennials τους πόρους και τα οφέλη που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν.
Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα
Για την αντιμετώπιση του burnout συνολικά, η έκθεση της Aflac προτείνει πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως τα υβριδικά μοντέλα, και αύξηση των ημερών αδείας. Προτείνεται επίσης η προσφορά ολοκληρωμένων παροχών για την υγεία και την ευεξία, όπως προγράμματα αυτοφροντίδας με τη στήριξη της εταιρείας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους.
«Η αντιμετώπιση του burnout είναι κρίσιμη για να μπορέσουν να ευημερήσουν οι millennials—και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες», τονίζεται στην έκθεση. «Όσοι βιώνουν υψηλά επίπεδα εξουθένωσης είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες—κι αυτό καθιστά το διακύβευμα τεράστιο».
Πηγή: in.gr