Αμελητέα μείωση σημείωσε το 2024 ο αριθμός των παιδιών (κάτω των 18 ετών) στην Ευρώπη που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια αύξησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2024, 19,5 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 24,2% των παιδιών κάτω των 18 ετών, μειωμένο κατά μόλις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023, όταν ήταν 24,8%, έναντι 20,3% των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.
Οι χώρες
Σε επίπεδο χώρας, το 2024, τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στη Βουλγαρία (35,1%), στην Ισπανία (34,6%) και στη Ρουμανία (33,8%), ενώ στην 4η θέση με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκεται η Ελλάδα με 27,9%. Στη χώρα μας, η μεταβολή σε σύγκριση με το 2023 είναι μόλις 0,2 ποσοστιαία μονάδες.
Στον αντίποδα, η Σλοβενία (11,8%), η Κύπρος (14,8%) και η Τσεχία (15,4%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Σε σύγκριση με το 2023, η Ρουμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2024, -5,2 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (-3,7 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ουγγαρία (-3,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία (+3,5 π.μ.), η Κροατία (+2,0 π.μ.), η Βουλγαρία και το Βέλγιο (και οι δύο +1,2 π.μ.) σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Μορφωτικό επίπεδο
Το 2024, στην ΕΕ, το 11,0% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών των οποίων το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ήταν υψηλό διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 61,2% των παιδιών των οποίων το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ήταν χαμηλό.
Το 2024, τα παιδιά των οποίων οι γονείς έφτασαν σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης ήταν λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
Συγκεκριμένα, το 61,2% των παιδιών στην ΕΕ που ζούσαν με γονείς που είχαν κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Για εκείνους με γονείς που ολοκλήρωσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό ήταν 11,0%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα χάσμα κινδύνου 50,2 ποσοστιαίων μονάδων με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.
Σε εθνικό επίπεδο, το χάσμα ήταν πάνω από 50,0 ποσοστιαίες μονάδες σε 16 χώρες της ΕΕ. Οι χαμηλότερες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Δανία (29,3 π.μ.), στην Πορτογαλία (29,5 π.μ.) και στην Εσθονία (35,5 π.μ.), ενώ οι μεγαλύτερες διαφορές καταγράφηκαν στη Ρουμανία (69,9 π.μ.), την Τσεχία (70,4 π.μ.) και τη Βουλγαρία (71,5 π.μ.).
Ο ορισμός της ΕΕ
Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που συντομογραφείται ως AROPE, αντιστοιχεί στο άθροισμα των ατόμων που είτε κινδυνεύουν από φτώχεια είτε βρίσκονται σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή ζουν σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.
Τα άτομα περιλαμβάνονται μόνο μία φορά, ακόμη και αν βρίσκονται σε περισσότερες από μία από τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Το ποσοστό AROPE είναι το μερίδιο του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι ο κύριος δείκτης για την παρακολούθηση του στόχου ΕΕ 2030 για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ήταν ο βασικός δείκτης για την παρακολούθηση του στόχου για τη φτώχεια της στρατηγικής ΕΕ 2020.
Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προτείνει τρεις στόχους σε επίπεδο ΕΕ που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένας από τους στόχους. Ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έως το 2030 και από αυτούς, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι παιδιά.
Πηγή: ot.gr