«Σε μια περίοδο που πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ανίσχυροι να επηρεάσουμε τα παγκόσμια γεγονότα, ίσως δεν είναι παράξενο το ότι η κοινωνία μας προσπαθεί ακόμα πιο σκληρά να ασκήσει την υπέρτατη μορφή προσωπικού ελέγχου: στη θνητότητά μας» γράφει η Carola Long σε ένα νέο άρθρο της στους Financial Times. Η ίδια παραδέχεται, φυσικά, ότι η επιθυμία για μια μεγάλη -ίσως ακόμα και αιώνια- ζωή δεν είναι κάτι καινούριο. «Σήμερα, ωστόσο, περιστρέφεται γύρω από μια λέξη-κλειδί: τη μακροζωία».
Δεν πρόκειται για ουτοπικό στόχο. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί εντυπωσιακά σε σχέση με ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν: σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 60 ετών θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από το 12% στο 22%) σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 60 ετών θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από το 12% στο 22%) σε σχέση με το 2015.
Η λέξη «μακροζωία» μας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό αλλαγές στον τρόπο ζωής που την ευνοούν, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα όμως έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε έναν όρο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον κόσμο των λαϊφστάιλ και πολυτελών προϊόντων.
Ή όπως το θέτει ο Alex Hawkins, διευθυντής στρατηγικής στο Future Laboratory, έχουμε αρχίσει να συνδέουμε τη μακροζωία «με την ιδέα ότι εσείς και η ποιότητα ζωής σας είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε. Είναι αναμφίβολα ένα σύμβολο στάτους. Στο μέλλον αυτό ίσως να μην έχει να κάνει τόσο με επώνυμες τσάντες όσο με την πρόσβασή μας σε θεραπείες και άλλα μέσα που θα μας βοηθούν να ελέγξουμε τη διαδικασία της γήρανσής μας» προσθέτει.
Έχουμε αρχίσει να συνδέουμε τη μακροζωία «με την ιδέα ότι εσείς και η ποιότητα ζωής σας είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε. Είναι αναμφίβολα ένα σύμβολο στάτους».
Οι γυναίκες έχουν ένα προβάδισμα στη μακροζωία: σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζουν κατά μέσο όρο 5,5 περισσότερα χρόνια από τους άντρες. Αυτό το πλεονέκτημα ενδεχομένως να συνδέεται με πιο υγιεινές επιλογές ζωής (όπως η συνέπεια στα ιατρικά τσεκάπ και η αποχή από αλκοόλ και άλλες ουσίες), αλλά και με το ανοσοποιητικό τους, που τις προστατεύει, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση, από καρδιαγγειακές νόσους. Σίγουρα επίσης βοηθάει το γεγονός ότι έχουν, κατά κανόνα, ένα πιο αναπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο – και η κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου έχει συνδεθεί από πολλές έρευνες με τη μακροζωία.
Από την άλλη, ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times σχολιάζει πως οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής από τους άντρες. Δηλαδή ακόμα και αν ζουν περισσότερα χρόνια μπορεί στη διάρκειά τους να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες ακόμα και αν δεν είναι θανατηφόρες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Είναι η μακροζωία το νέο σύμβολο στάτους; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr