Με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, ο Ισπανός διεθνής Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, μίλησε ανοιχτά για τη μαζική φυγή νεαρών Ισπανών μπασκετμπολιστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξή του στο Piratas del Basket, ο ρόλος του NCAA ως «χρυσή ευκαιρία» για την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των νέων αθλητών αποτέλεσε το βασικό θέμα.
«Είναι μια πόρτα που παλιότερα δεν υπήρχε και την βλέπω σαν τεράστια ευκαιρία», τόνισε ο Ερνανγκόμεθ, υπογραμμίζοντας ότι η δυνατότητα να κερδίσει ένας 20χρονος δύο εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Πώς θα πεις σε ένα παιδί 19 ή 20 ετών να μη δεχτεί αυτά τα χρήματα; Είναι πολύ δύσκολο. Σε τέσσερα χρόνια μπορούν να βοηθήσουν την οικογένειά τους και να ‘έχουν φτιάξει τη ζωή τους’», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φυγή ταλέντων προς τις ΗΠΑ δεν είναι απλώς αριθμητική διαρροή, αλλά αντανάκλαση μιας συστημικής αδυναμίας στην Ισπανική Λίγκα ACB να στηρίξει και να αναπτύξει τους δικούς της παίκτες. Ο Χουάντσο, με τον ρεαλισμό που τον χαρακτηρίζει, έθεσε ένα απλό ερώτημα: «Ποιος τους υπόσχεται λεπτά συμμετοχής στην ACB; Πόσα παιδιά παίζουν; Σε ποιες ομάδες; Πόσοι Ισπανοί υπάρχουν;»
Με αυτόν τον τρόπο καυτηριάζει τη γενικευμένη απουσία ευκαιριών για τους νεαρούς παίκτες στις κορυφαίες ισπανικές ομάδες, όπου οι ξένοι κυριαρχούν και οι νεαροί Ισπανοί είτε δανείζονται είτε μένουν στον πάγκο.
Ίδια κατάσταση και στην Ελλάδα
Ο Ερνανγκόμεθ δεν περιορίστηκε μόνο στην ισπανική πραγματικότητα. Έκανε λόγο και για τη σχεδόν πανομοιότυπη κατάσταση στην Ελλάδα, όπου αρκετοί Έλληνες παίκτες «πακετάρουν» για το εξωτερικό. «Κι εδώ οι Έλληνες φεύγουν. Ο ένας πάει στο ντραφτ, άλλος πήρε τεράστιο συμβόλαιο. Είναι προσωπική απόφαση», εξήγησε.
Παράδειγμα αντίστροφης τάσης έφερε τον Σέρχιο Ντε Λαρέα, ο οποίος έμεινε στην Ισπανία και παίζει υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνεθ, προτιμώντας το μπασκετικό περιβάλλον από τα πιθανά χρήματα στο εξωτερικό. «Ίσως θα έβγαζε περισσότερα αλλού, αλλά παίζει. Και αυτό μετράει», σχολίασε ο Ισπανός φόργουορντ.
Ο Χουάντσο, γνωστός για την ωριμότητα και την ειλικρίνειά του, δεν επιλέγει να κρίνει τους νέους που ακολουθούν τον αμερικανικό δρόμο. Αντίθετα, προσπαθεί να μπει στη θέση τους: να κατανοήσει τα οικονομικά, επαγγελματικά και ανθρώπινα κίνητρα πίσω από τις επιλογές τους. «Είναι εύκολο να τους κρίνεις, αλλά είναι κι αυτό δουλειά. Θα ζήσουν ένα όνειρο και θα είναι πιο κοντά στο NBA», δήλωσε.
To σίγουρο είναι ότι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν ωραιοποιεί ούτε δαιμονοποιεί τη φυγή ταλέντων. Αντίθετα, τη βάζει στο πραγματικό της πλαίσιο: ως αποτέλεσμα έλλειψης ευκαιριών εντός και μεγάλης προοπτικής εκτός. Η τοποθέτησή του δεν είναι μια απλή άποψη, αλλά κραυγή ρεαλισμού που αποτυπώνει το πρόβλημα τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα: αν δεν δημιουργηθούν δομές στήριξης για τους νέους παίκτες, η διαρροή ταλέντου θα συνεχίσει να μοιάζει όχι με φυγή, αλλά με σωτηρία.
Πηγή: in.gr