600 ημέρες πολέμου αλλά άπειρες οι πληγές

600 ημέρες πολέμου αλλά άπειρες οι πληγές

Εκκληση για τριήμερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, απηύθυνε η Χαμάς, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον καταστροφικό του πόλεμο στη Γάζα, που μπαίνει σήμερα στην 600ή μέρα του. Αλλά η Χαμάς είναι αυτή που πυροδότησε τον πόλεμο, με την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Νότιο Ισραήλ. Πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα καλέσματά της, λοιπόν, έχει το άρθρο γνώμης που υπέγραψε χθες στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, με τίτλο «Αρκετά ως εδώ. Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου»· οι συντονισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για χθες εκπατρισμένοι Ισραηλινοί στις Βρυξέλλες και ακόμα 12 πόλεις συνολικά επτά ευρωπαϊκών κρατών με σύνθημα «Σώστε μας από τον εαυτό μας»· η ανοιχτή επιστολή 300 γαλλόφωνων συγγραφέων, ανάμεσά τους οι βραβευμένοι με Νομπέλ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό και Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό, που δημοσίευσε η «Libération» με τίτλο «Δεν μπορούμε πλέον να αρκoύμαστε στη λέξη “φρίκη” – σήμερα πρέπει να κατονομάσουμε τη “γενοκτονία” στη Γάζα»· αλλά και η σαφής αλλαγή που διέκρινε η «Haaretz» στη γερμανική στάση έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης, μετά και τη νέα κριτική που της άσκησαν ο καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών του.

Μία ημέρα αφότου δήλωσε πως αδυνατεί πια να κατανοήσει «ποιος είναι ο στόχος των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα», ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε χθες από τη Φινλανδία πως «δεν βλέπει πια λογική» στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, που μετράει πια περισσότερους από 54.000 νεκρούς. «Φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει δημοσίως να πω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι πλέον αποδεκτό», δήλωσε – με τον φινλανδό πρωθυπουργό, Πετέρι Ορπο, να προσυπογράφει στο πλευρό του, περιγράφοντας τις ισραηλινές ενέργειες ως «απολύτως απαράδεκτες» και απαιτώντας να φτάσει άμεσα στους κατοίκους της Γάζας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι στη Γάζα να μην έχουν φαγητό ή φάρμακα», είχε δηλώσει νωρίτερα, στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, προειδοποιώντας πως η αφοσίωση της Γερμανίας στη μάχη κατά του αντισημιτισμού, και η πλήρης στήριξή της στο δικαίωμα ύπαρξης και την ασφάλεια του Ισραήλ, «δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται προς όφελος του πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την αφόρητη κατάσταση», σημείωσε ο χριστιανοδημοκράτης Βάντεφουλ, παρότι ο ίδιος είχε απορρίψει προχθές πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης για πανευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ισραήλ, αλλά και τις αντίστοιχες εισηγήσεις από τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους του.

Την επιβολή καθολικού εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς και την άμεση αναστολή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με το Ισραήλ μέχρις ότου αποκατασταθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αξιώνουν και οι εκπατρισμένοι Ισραηλινοί που είχαν προγραμματίσει χθες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ευρωπαϊκές πόλεις. Η ΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα να επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ που είναι σε ισχύ από το 2000. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, ωστόσο, αντιδρά στην κριτική ευρωπαίων ηγετών εκτοξεύοντας κατηγορίες για αντισημιτισμό. «Ε λοιπόν, όχι», της «απάντησε» χθες ο Εχούντ Ολμέρτ. «Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι αντισημίτης. […] Είναι φίλος του Ισραήλ, όπως και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σόοφ, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και πολλοί ακόμα που έχουν ενωθεί» μαζί τους. «Ακούνε τις φωνές από τη Γάζα. Βλέπουν τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Εχουν ακούσει τις φωνές από τις συνεδριάσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και συνειδητοποιούν το προφανές: οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αρχι-εγκληματία Νετανιάχου, ασκούν ενεργά, χωρίς δισταγμό και με δόλο, μια πολιτική λιμοκτονίας και ανθρωπιστικής πίεσης, με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ισραηλινού Channel 12, ένα 55% των Ισραηλινών πιστεύει ότι τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον ενδιαφέρει περισσότερο να διατηρήσει την εξουσία παρά να κερδίσει τον πόλεμο ή να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους της Χαμάς στη Γάζα. Ο Ολμέρτ δείχνει να συμφωνεί απόλυτα, κάνοντας λόγο για έναν «ιδιωτικό πολιτικό πόλεμο», που δεν έχει πια «σκοπό, στόχους, καθαρό σχεδιασμό ή πιθανότητες επιτυχίας». Ο ίδιος περιγράφει την κυβέρνηση Νετανιάχου ως «εχθρό εκ των έσω», κατηγορώντας την πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στο κράτος και τους κατοίκους του, και έχει βλάψει το Ισραήλ περισσότερο από οποιονδήποτε εξωτερικό εχθρό έχει πολεμήσει τα τελευταία 77 χρόνια. «Αρκετά ως εδώ», καταλήγει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ