Το ακίνητο του μέλλοντος και οι προκλήσεις που γεννούν οι αυξανόμενες ανάγκες του σήμερα για νέες χρήσεις και εκσυγχρονισμό των κτιρίων, απασχόλησαν το 3ο Συνέδριο Real Estate, με θέμα “Το Όραμα για τα Ακίνητα του Μέλλοντος και οι Τάσεις της Αγοράς” του Capital.gr και το Forbes Greece.
Οι ομιλητές που συμμετείχαν στο πάνελ με θέμα “Τα κτίρια εξελίσσονται: Οι νέες χρήσεις που εισάγονται και οι αλλαγές στον σχεδιασμό των ακινήτων”, αναφέρθηκαν στις νέες ανάγκες της αγορές, όπως αυτές δημιουργούνται με βάση και τις τάσεις που φθάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αλλά και σύμφωνα με τις καινούργιες επιταγές της καθημερινότητας, ενώ ανέλυσαν και τις προκλήσεις που αναδύονται, καταδεικνύοντας μάλιστα και τα νομοθετικά εμπόδια που παρουσιάζονται συχνά.
Ευελιξία το “κλειδί” – To challenge του κόστους και το εμπόδιο του νομοθέτη
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Άλκης Καλόμπαρης, Operations Director – Buildings της Hill International, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πρόκληση για την αγορά, τόνισε ότι είναι ο συγκερασμός των μοντέρνων αναγκών – εντάσσοντας την τεχνολογία μέσα στα σπίτια – με τον παράγοντα του κόστους.
Όσο για το ακίνητο της επόμενης ημέρας, ο ίδιος στάθηκε στην πολυλειτουργικότητα που θα πρέπει να το χαρακτηρίζει, αλλά και στη σημασία που θα πρέπει να διαδραμτίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ήτοι “να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας” όπως είπε.
Αναφορικά με τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα για τον σχεδιασμό των ακινήτων, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και στα νέα εργαλεία για το καλύτερο δυνατό balance μεταξύ κόστους, χρόνου και βιωσιμότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Μαρής, Deputy CEO της TenTec., θυγατρικής του Ομίλου Ten Brinke Hellas, επεσήμανε επίσης τη σημασία που αποκτά η ευελιξία , υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι η δημιουργία ευφυών χώρων ικανών να προσαρμόζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Παράλληλα, σημαντική πρόκληση, όπως ανέφερε, είναι και η εξεύρεση απάντησης στην αβεβαιότητα των επενδυτών – ως προς τη χρήση του ακινήτου – κάνοντας μνεία και στο σύνθετο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Οραματιζόμενος το ακίνητο του αύριο, ο ίδιος περιέγραψε ένα κτίριο που θα μετέβαλλε χρήσεις, θα μπορούσε να μεταμορφώνεται, θα είναι πλήρως ενεργειακό αυτόνομο, θα προσάρμοζε το περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες σε πραγματικό χρόνο και θα ήταν φιλόξενο σαν συνέχεια του δομικού ιστού.
Ο κ. Μαρής εξήγησε ότι η ελληνική αγορά, φυσιολογικά, επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις και τα πρότυπα, αλλά και οι ίδιοι ασκούμε επιρροή στον μετασχηματισμό του κλάδου μας, όπως ανέφερε. “Εισάγουμε παγκόσμια πρότυπα και τα προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα” είπε μεταξύ άλλων.
Η κυρία Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Business Development Director της DKG Development, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ακινήτων που θα είναι ανθεκτικά και διαχρονικά, βιώσιμα, με πολλαπλές χρήσεις και προσαρμοσμένα στις επιθυμίες των επενδυτών, αναφέρθηκε στα νέα μοντέλα ακινήτων που φθάνουν και στην Ελλάδα από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εισάγοντας και στη χώρα μας καινοτόμες λύσεις. Τα ακίνητα του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα προ κρίσης, όπως επεσήμανε συγκεκριμένα. Η ίδια μάλιστα βλέπει αυξανόμενη ανάγκη για πιο καινοτόμα πρότζεκτ, για “ανθρώπινες γειτονιές” με σύγχρονα μοντέλα που δημιουργούν αξία στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται, αλλά και ασφάλεια στον επενδυτή λόγω πολλαπλών ροών.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ενδεικτικά το Piraeus Gate, το πρότζεκτ αστικής ανάπλασης που δρομολογεί η DKG Development, μία επένδυση για τη δημιουργία διαφόρων κτιρίων μικτής χρήσης σε 100.000 τμ, στην είσοδο της πόλης του Πειραιά.
Η Νο.1 πρόκληση, σύμφωνα με την ίδια, είναι ο νομοθέτης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης και οι τεράστιες εκτάσεις με πολεοδομικά ανενεργές χρήσεις πρέπει κάποτε να συγκλίνουν, για να φτιαχτεί κάτι χρήσιμο για την κοινωνία. Όσο για το ακίνητο του μέλλοντος, εκτίμησε ότι στις επόμενες δεκαετίες θα ξεφύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα τετραγωνικά και εστιάζοντας στις υπηρεσίες.
Ο κ. Παναγιώτης Νεράντζης, Director, Planning & Development της Arbitrage Real Estate, επεσήμανε ότι το challenge είναι η αύξηση του κόστους που συνεπάγονται οι ανάγκες του σήμερα, την ώρα μάλιστα που το νομοθετικό πλαίσιο δεν βοηθάει. “Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις ανάγκες” παρατήρησε.
Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα παλαιότερα κτίρια και το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτοδοτικά, ο ίδιος τόνισε ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια προς εκμετάλλευση. Ένα ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η προσβασιμότητα, πόσο κοντά βρίσκεται σε άλλες επενδύσεις ανάπλασης που αποτελούν πόλο έλξης. Σε δεύτερο στάδιο, όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί και η βιωσιμότητα, κατά πόσο δηάδη το κόστος των αναγκαίων επεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί.
Ο ίδιος, άλλωστε, εκτιμά ότι το μέλλον θέλει την αγορά να συνοδεύεται από περισσότερες αναπλάσεις περιοχών με μικτές χρήσεις και ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό.
Πηγή: capital.gr