Του Κώστα Κατίκου
Με δύο ταχύτητες προχωρά η ψηφιοποίηση των ενσήμων στον ΕΦΚΑ. Στα ταμεία των επιστημόνων και Τύπου κυμαίνεται από 50% ως 96% ενώ σε άλλα μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είναι κάτω από το 40%.
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να βρούν το ασφαλιστικό βιογραφικό τους στο σύστημα ΑΤΛΑΣ. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με κωδικούς taxis.
Όσοι είναι ασφαλισμένοι μετά το 2001, ως μισθωτοί έχουν ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες ο ασφαλιστικός χρόνος ψηφιοποιείται για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
Το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό είναι το “διαβατήριο” για την έκδοση σύνταξης σε μια μέρα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ η ψηφιοποίηση των χρόνων ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2026, και τότε η έκδοση σύνταξης θα διαρκεί μερικές ώρες.
Η μετατροπή των ενσήμων σε “άυλη ασφάλιση” μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των ταμείων αφορά στην κύρια και επικουρική ασφάλιση.
Η ψηφιοποίηση των ενσήμων ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μια 45ετία καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών.
Τα ποσοστά ψηφιοποίησης που έχουν επιτευχθεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που έχει το Capital.gr και αφορούν το τέλος Μαρτίου είναι τα εξής:
1. Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 88%.
2. Στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ η ψηφιοποίηση βρίσκεται στο 50%.
3. Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 96%.
4. Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η ψηφιοποίηση είναι στο 60%.
5. Στο ΤΕΑΥΕΚ η ψηφιοποίηση έφτασε στο 85%.
Στα πολυπληθέστερα ταμεία όμως υπάρχουν καθυστερήσεις και μέχρι σήμερα, έχει ψηφιοποιηθεί περίπου το 30% με 35% των ενσήμων από τα τρία ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ΤΑΕ) από 16 επικουρικά ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, από το ΙΚΑ και από το ταμείο των Συνεταιρισμών (ΤΣΕΑΠΓΣΟ).
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Δημοσίου καθώς η ψηφιοποίηση μπορεί να έσχει μείνει πίσω αλλά δεν δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους απονομής καθώς οι χρόνοι ασφάλισης στο Δημόσιο είναι καταγεγραμμένοι στα ΔΑΥΚ των υπαλλήλων και αποτελούν το βασικό εργαλείο για τη συνταξιοδότησή τους.
Η μετατροπή των ενσήμων σε ψηφιακό χρόνο ασφάλισης είναι το πρώτο στάδιο για να υπολογίζεται η σύνταξη σε μια μέρα.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι οι ψηφιακοί χρόνοι ασφάλισης θα πρέπει να “διαβάζονται” από τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Πρακτικά, το δεύτερο στάδιο προϋποθέτει ότι από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος κάνει την αίτηση για συνταξιοδότηση ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βλέπει σε ποια ταμεία ασφαλίστηκε και με τι αποδοχές ώστε να υπολογίζει άμεσα τη σύνταξη.
Αυτό το στάδιο, της επεξεργασίας δηλαδή του ψηφιακού αρχείου με τους χρόνους ασφάλισης, θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 που ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως ορόσημο απονομής των κύριων συντάξεων μέσα σε μερικές ώρες.
Πηγή: capital.gr