Οι αποκλίσεις τιμών λόγω της χρήσης εργαλείων όπως το “Σπίτι μου 2” δεν είναι μεγάλες, ενώ ο ανταγωνισμός στο πεδίο της “Χρυσής Βίζας” είναι όντως έντονος, τόνισε η Μαρίνα Λαβράνου, CEO της REInvest Greece, μιλώντας στο πάνελ “Παρουσίαση έρευνας ακινήτων από την Prosperty: Το προφίλ των αγοραστών ακινήτων. Ποιος αγοράζει ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα; Τάσεις, προτιμήσεις και δυνατότητες” του 3ου Συνεδρίου Real Estate των Capital.gr και Forbes Greece, το οποίο συντόνισε ο Νίκος Ρουσάνογλου.
“Η ζήτηση ακινήτων είναι καθαρά στοχευμένη σε κατοικίες που έχουν χτιστεί μετά το 2000, σε επίπεδα 45%-50%. Υπάρχει τεράστια απόκλιση ανάμεσα σε αυτό που ζητάμε και σε αυτό που υπάρχει διαθέσιμο, με αποτέλεσμα σε αυτά τα ακίνητα να έχουν φτάσει και ξεπεράσει το υψηλό του 2008”, σημείωσε η κ. Λαβράνου.
“Ο Έλληνας έχει επιλογές, αλλά θα δυσκολευτεί να αγοράσει αυτό που θέλει, οπότε θα αναγκαστεί σε έναν μερικό συμβιβασμό, εξ ου και πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό”, συμπλήρωσε.
“Στους αγοραστές υπάρχει μεγάλη δυσπιστία έναντι του τραπεζικού συστήματος. Την ίδια στιγμή βέβαια και οι τράπεζες είναι πιο σφιχτές στους ελέγχους τους, χορηγούν π.χ. μικρότερα ποσά”, είπε η κ. Λαβράνου.
“Η διαφάνεια στα στοιχεία των αγοραπωλησιών είναι εξαιρετικά σημαντική, το ίδιο και η ταχύτητα στις μεταβιβάσεις”.
Μέχρι και το 2024, τα δεδομένα έδειχναν ότι οι τιμές ανέβαιναν και ήδη έχουν ανακάμψει σε επίπεδα πάνω από τα προ κρίσης υψηλά, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μανουσάκης, CEO της Savills. Το 2025 βλέπουμε μια κάποια ανάσχεση, είπε.
“Μετά την πανδημία εκτινάχθηκαν τα κόστη κατασκευής. Ταυτόχρονα ο κλάδος του real estate έχει μια τάση να προσπαθεί να καλύψει τη “χασούρα” των προηγούμενων ετών”, ανέφερε ακόμη ο κ. Μανουσάκης.
“Αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια στοιχεία επιβράδυνσης και κάμψης, που δεν πρόκειται όμως να κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά σε επίπεδο τιμών για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό”, συμπλήρωσε.
“Σήμερα εκείνος που χρειάζεται ένα στεγαστικό δάνειο, με βάση πάντα τις οικονομικές του δυνατότητες, θα το πάρει. Έχει περάσει η περίοδος που οι τράπεζες ήταν πιο κουμπωμένες”, είπε από την πλευρά του Ανδρέας Πρωτόπαππας, Γενικός Διευθυντής της FinTHESIS. “Έχουμε καταφέρει στους πρώτους μήνες της λειτουργίας μας να στείλουμε στις τράπεζες πάνω από 500 αιτήματα για δάνεια, με το 90% να έχει εγκριθεί”.
“Η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες στην αγορά ώστε κάποιος να βρει ένα ακίνητο σε πιο ανταγωνιστικές τιμές”.
Εν έτει 2005-2007, στη χώρα μας εκταμιεύονταν κατά μέσο όρο, μεσοσταθμικά, 15 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, ενώ το 2015, στην καρδιά της κρίσης, κινείτο στα 480 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα είμαστε περίπου στο 1,7 δισ. ευρώ. Σήμερα δηλαδή βρισκόμαστε μόλις στο 12% του προ κρίσης όγκου στεγαστικών, σημείωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Μαρκόπουλος, CEO της Prosperty.
“Στις προηγμένες αγορές, έχουμε επίσημα στοιχεία μεταβιβάσεων. Πρέπει τα στοιχεία να ανοίξουν, το ίδιο πρέπει και να συμβεί με όλα τα μισθωτήρια της χώρας, προκειμένου να έχουμε μέσες τιμές συναλλαγών για όλα τα ακίνητα που μας ενδιαφέρουν”, επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος.
“Δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας αυτή τη στιγμή στους πωλητές. Αφήνουν ωστόσο τις αγγελίες για μεγάλο διάστημα, για την περίπτωση που κάποιος ενδιαφερθεί”.
Πηγή: capital.gr