Μπορεί ο προσωπικός αριθμός από τις αρχές Ιουνίου να μπει και επισήμως στη ζωή μας (ρεπορτάζ στη σελ. 47), αλλά στα κυβερνητικά γραφεία καταγράφεται μια ανησυχία για το ενδεχόμενο να πιάσουν τα χαρακώματα διάφοροι εκκλησιαστικοί κύκλοι. Κυρίως επειδή με τους ταυτοτικούς αριθμούς τα οργισμένα ράσα – και μαζί τους ένα τμήμα πιστών – έχουν διαχρονικά δυσανεξία. Εξού και οι χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πληροφορούμαι ότι το ζήτημα έχει θίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πασχαλινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν λείψει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αποφευχθούν κραδασμοί. Στόχος είναι οι όποιες ενστάσεις να μην αποκτήσουν συνοδικά χαρακτηριστικά, αλλά να περιοριστούν σε κάποιους μεμονωμένους μητροπολίτες που αναζητούν τον… Αντίχριστο πίσω από τον προσωπικό αριθμό και την αναγραφή του στις νέες ταυτότητες. Ορισμένοι, άλλωστε, στην τελευταία Ιερά Σύνοδο έθιξαν το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και της θεολογικής σημασίας ενός ενιαίου αριθμού.
Το Αγιον Ορος
Με τις κινήσεις κατευνασμού που έχουν προηγηθεί, στις οποίες κεντρικό ρόλο έχει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Πάντως πέραν των μεμονωμένων επισκόπων, με επιστολή στον αρμόδιο υπουργό επιφυλάξεις εξέφρασε τον περασμένο μήνα και η Ιερά Κοινότητα Αγίου Ορους εκδηλώνοντας ανησυχία για την καθολική εφαρμογή του προσωπικού αριθμού και τη διασφάλιση της «πνευματικής αυτονομίας» και της «ελευθερίας της βούλησης». Αν τελικώς ανακύψουν ζητήματα, προεξοφλώ μια «θεσμική διαβούλευση» της κυβέρνησης με τον Ιερώνυμο, τον οποίο στο Μαξίμου βλέπουν ως «σύμμαχο» στο εγχείρημα.
Το νέο γαλάζιο «χτύπημα»
Το νέο «χτύπημα» μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τέσσερις «γαλάζιους» βουλευτές (Γιάννης Οικονόμου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θανάσης Ζεμπίλης και Ξενοφών Μπαραλιάκος) είχε χθες ως αποδέκτη την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη – και αντικείμενο το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αξία του απολυτηρίου, κάτι που αποτυπώνεται – όπως λένε – στο γεγονός ότι «μαθητές προάγονται και αποφοιτούν από το Λύκειο με βαθμούς κάτω από τη βάση σε όλα τα βασικά μαθήματα». Στην ερώτησή τους δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους «για το κατά πόσο είναι ενδιαφέροντα αυτά που διδάσκονται τα παιδιά» και «αν είναι συμβατά με τα ερεθίσματα και την ταχύτητα πρόσβασης που έχουν οι σημερινοί μαθητές σε πολλαπλές πηγές πληροφόρησης». Από τη Ζαχαράκη ζητούν τα αριθμητικά στοιχεία για όσους προάγονται ή αποφοιτούν με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα, ενώ διερωτώνται κατά πόσο αυτό αποτελεί κίνδυνο απαξίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και ζητούν να μάθουν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, και με ποιον τρόπο, να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση αυτή. Θα μπορούσαν την ερώτηση αυτή να την έχουν καταθέσει και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές…
Μήνυμα από τα Χανιά
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ειδική συνεδρίαση υπό την ελληνική προεδρία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την οποία είχε προαναγγείλει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και ενώ η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μαίνεται για τη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών χθες από τα Χανιά, όπου διεξάγεται η συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έδωσε ένα στίγμα της ελληνικής στόχευσης, τονίζοντας ότι «παραχωρήσεις σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαράδεκτες για εμάς τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα αν οι όποιες παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα σε περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως η Γάζα, το Σουδάν και η Λιβύη». Επισημαίνω ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει και φέτος ρόλο οικοδέσποινας στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν και δύο πρώην πρωθυπουργοί. Στα Χανιά βρίσκεται από χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ σήμερα αναμενόταν και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ζωή με μαντίλα
Τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, του βουλευτή της ΕΔΑ που δολοφονήθηκε πριν από 62 χρόνια (22 Μαΐου 1963) από το μετεμφυλιακό παρακράτος, τίμησε χθες η Βουλή με τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων και με ενός λεπτού σιγή. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έχει ανακοινώσει ότι αίθουσα του κτιρίου του Κοινοβουλίου θα λάβει το όνομα του αγωνιστή της Αριστεράς. Τις εντυπώσεις επιχείρησε να «κλέψει» και χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέβηκε στο βήμα φορώντας στον λαιμό της μια παραλλαγή της παλαιστινιακής μαντίλας και σηκώνοντας τη διάσημη φωτογραφία με τον μαραθωνοδρόμο Λαμπράκη να κρατά το πανό με το σήμα της ειρήνης αψηφώντας τις απαγορεύσεις της τότε κυβέρνησης της ΕΡΕ. Το προεδρείο έκρινε σκόπιμο να μη δημιουργηθεί άλλη σκηνή.
Πηγή: tanea.gr